Το αμερικανικό Κογκρέσο απέτρεψε in extremis τον κίνδυνο στάσης πληρωμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το αμερικανικό Κογκρέσο απέτρεψε in extremis τον κίνδυνο στάσης πληρωμών
Μένει το μέτρο να υπογραφτεί και να κυρωθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας έτσι in extremis την απειλή η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), με 221 ψήφους υπέρ έναντι 209 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που είχε ήδη εγκρίνει η Γερουσία και θα δώσει στο ομοσπονδιακό κράτος την ευχέρεια να αποπληρώνει τις οφειλές του ως τις αρχές του 2023.

Το νέο πλαφόν του χρέους, που ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημαίνει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές στους πιστωτές της, δεν θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να περικόψει δραστικά της δαπάνες της, κάτι που θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ύφεση.

Μένει το μέτρο να υπογραφτεί και να κυρωθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η αύξηση του ορίου του χρέους κανονικά είναι τυπική διαδικασία, όμως αυτή τη φορά χρειάστηκαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για μήνες στο Κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να συναινέσουν, ερίζοντας πως έτσι θα έδιναν λευκή επιταγή στον Τζο Μπάιντεν, που κατηγορούν εξάλλου για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Οι Δημοκρατικοί αντέτειναν ότι η αύξηση του ορίου του δανεισμού είχε σκοπό να αποπληρωθούν υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί ήδη, ανάμεσά τους αρκετές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση εντέλει τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν έναν περίπλοκο κοινοβουλευτικό ελιγμό χάρη στον οποίο οι Δημοκρατικοί δεν χρειάζονταν παρά μόνο τις δικές τους ψήφους για να αυξήσουν το περίφημο «πλαφόν».

Η υιοθέτηση του νέου ορίου δανεισμού θα ανακουφίσει κάπως τον Τζο Μπάιντεν, που είναι αντιμέτωπος και με άλλους κινδύνους στον λόφο του Καπιτωλίου: μένει να εγκριθεί η γιγάντια κοινωνική και οικολογική πτυχή του σχεδίου του για «ανοικοδομηθεί καλύτερα» η Αμερική, που προβλέπει δαπάνες 1,75 τρισεκ. δολαρίων, για να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητάς του, ενώ απομένει πλέον λιγότερος από ένας χρόνος προτού διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Ενέκρινε τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας στο Τενεσί για τις καταστροφές από τον ανεμοστρόβιλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider