Ελλάδα
22-10-2021 | 14:10

Οικονόμου: «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία» - Οι αναφορές για τον δακτύλιο στην Αθήνα

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία» - Οι αναφορές για τον δακτύλιο στην Αθήνα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη θέση της κυβέρνησης για το ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμα τελειώσει όπως και το ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν lockdown όπως του παρελθόντος στην Ελλάδα και εξηγήσεις για τα επόμενα βήματα για την κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λέγοντας πως «παρακολουθούμε τα δεδομένα και τους δείκτες και την εξέλιξή τους  κάθε μέρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια άνοδο. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι εδώ και εκατομμύρια εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, που μαζί με αυτούς που έχουν νοσήσει είναι θωρακισμένοι απέναντι στη νόσηση και κυρίως στη βαριά νόσηση.

Έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων για το πως πρέπει να κυκλοφορούμε, που  μέχρι στιγμής αποδίδει. Τα στοιχεία από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, είναι πολύ χαρακτηριστικά. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και στα σχολεία έχουμε κλειστά 8 τμήματα στα 80.000. Νοσούν λιγότερα παιδιά σ' αυτή την ηλικία από αυτά που νοσούσαν τον Αύγουστο που ήταν κλειστά τα σχολεία. Αυτό κάτι δείχνει.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία, που ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Οφείλεις πάντοτε να έχεις το μυαλό σου τι θα συμβεί, αλλά η κατεύθυνση που έχουμε είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να ξανακλείσει. Όχι μόνο γιατί δεν αντέχει η οικονομία, που είναι κι αυτό ένα τεράστιο ζήτημα, δεν αντέχει και η κοινωνία».

Για τους εμβολιασμούς

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «η πανδημία που ζούμε, είναι πανδημία των ανεμβολίαστων πια. Εννιά στους δέκα που είναι στις εντατικές διασωληνωμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που δυστυχώς «φεύγει», είναι ανεμβολίαστοι. Ο κ. Τσιόδρας  έχει επισημάνει ότι με τους εμβολιασμούς «έχουμε σώσει 8.500 ανθρώπους». Δεν υπάρχει άλλο όπλο στα χέρια μας, από το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο, για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κράτος έκανε ό,τι μπορούσε, ό,τι έπρεπε. Έχουμε το πιο άριστο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο καθένας μπορεί να εμβολιάζεται όπου θέλει, όποτε θέλει, με οποιοδήποτε εμβόλιο θέλει. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, χωρίς αμφιβολία.

Η προσπάθεια του εμβολιασμού προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν προκαλεί προβλήματα, δεν έχουμε άλλο μέσο να προστατευτούμε, δεν υπάρχει δικαιολογία, βλέποντας τι γίνεται τριγύρω, να επιμένει κάποιος να μην εμβολιάζεται. Είναι απολύτως καθαρή η Κυβέρνηση στο μήνυμά της ότι η κοινωνία και η οικονομία, δεν μπορεί να ξανακλείσουν. Δεν μπορούμε να ζούμε σε αγκύλες και σε αστερίσκους. Σήμερα που μιλάμε, πάνω από 6,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για επιτόπου εμβολιασμούς σε περιοχές που έχουν πολύ χαμηλή κάλυψη. Πάμε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός Τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν και θα ξεκινήσουμε και με καινούργια καμπάνια ενημέρωσης. 

Όποιος κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα ή μια δημόσια θέση, λειτουργεί και δια του παραδείγματος. Και πρέπει στις αποφάσεις του να ζυγίζει πολύ σημαντικά και αυτό. Στην Εκκλησία, η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με καθαρό και εύστοχο λόγο, βοήθησε καταλυτικά στο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν παντού. Το σημαντικό είναι ότι και η επίσημη άποψη και η κοινή συνισταμένη και τελευταία, ευτυχώς, και η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού. Και λέω τελευταία, διότι ούτε πρέπει να υποτιμούμε ούτε να ξεχνάμε, δυστυχώς, ότι για πολύ καιρό, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέχτηκαν, αν δεν υπέθαλπαν φωνές, ανθρώπους, συνεργάτες που έκλειναν το μάτι στους αντιεμβολιαστές».

Για την ακρίβεια στην ενέργεια

Μιλώντας για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ενεργειακή κρίση,  η οποία τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη. Ο κόσμος βλέπει ότι τα λεφτά που είχε υπολογίσει για να ζεσταθεί, να μετακινηθεί, να φάει, ενδεχομένως δεν του φτάνουν. Είμαστε απέναντι σε ένα φαινόμενο, του οποίου τις συνέπειες πρέπει να διαχειριστούμε. Ήμασταν από τις πρώτες Κυβερνήσεις που πήραν μέτρα, μισό δισ., για το ηλεκτρικό ρεύμα και για το επίδομα θέρμανσης. Ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά θα επωφεληθούν φέτος. Είμαστε εδώ, όσο το φαινόμενο είναι δυναμικό,  για να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει όμως να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει εργαλεία και εφόδια στις Κυβερνήσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κρίση. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Να πάμε να αγοράσουμε όλοι μαζί φυσικό αέριο. 

Έχουμε μπροστά μας την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Αυτό είναι καλό. Η «πράσινη οικονομία» δημιουργεί νέες δουλειές, καλά αμειβόμενες, υγεία, καθαρότερη ατμόσφαιρα, περιβάλλον, να περιορίσουμε τις συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί και στα ζητήματα της ενέργειας και στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και του περιβάλλοντος».

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχόλιο του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «τα  δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσα δεν είχαν γίνει, κυρίως στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, τα τελευταία 40. Οριοθετήσαμε Α.Ο.Ζ. με Ιταλία και Αίγυπτο. Επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο. Υπογράψαμε Συμφωνίες αμυντικές στρατιωτικής συνεργασίας με Εμιράτα, με Γαλλία, με Η.Π.Α.. Η Συμφωνία της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, εκτός από ενεργειακή, έχει και πολύ μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. 

Κινούμαστε με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας, πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας. Όποτε προκληθήκαμε και χρειάστηκε, τα αντανακλαστικά ήταν γρήγορα και τα μηνύματα δόθηκαν. Είμαστε έτοιμοι και σε εγρήγορση».

Για τα περί δακτυλίου

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό συνδέεται με την υγεία μας, με τον αέρα που αναπνέουμε, συνδέεται και με την ποιότητα ζωής μας. Πρέπει να περιορίσουμε το χρόνο που χάνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, για τις μετακινήσεις μας.

Ο δακτύλιος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι όμως το μόνο. Θα έρθουν κι άλλα, θα έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση στους δρόμους, με τα διπλοπαρκαρίσματα. Ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο που έχει ο καθένας στην πινακίδα του, με τα μονά ζυγά, θα μπαίνουν όλοι στο δακτύλιο. Μη δημιουργηθεί η αίσθηση, δηλαδή, ότι απαγορεύεται ο κλειστός δακτύλιος άπαξ δια παντός, για τον οποιονδήποτε. 

Μετά από εισηγήσεις φορέων, ειδικών, βλέποντας και παραδείγματα άλλων χωρών αποφασίστηκε  να εξαιρούνται και να μπορούν να κυκλοφορούν κάθε μέρα στον δακτύλιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και των κινητήρων Euro 6 που εκπέμπουν μέχρι 120 γραμμάρια διοξειδίο του άνθρακα.  Η κίνηση συνολικά στις αστικές συγκοινωνίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή στο μετρό, στον ηλεκτρικό και στα λεωφορεία, έχει πέσει κατά 30-35%. Ο συνωστισμός παρατηρείται τις ώρες αιχμής. Στις αστικές συγκοινωνίες, με τα περισσότερα λεωφορεία που μπήκαν, με τον κόσμο που προστέθηκε στις εταιρείες της Αθήνας, αλλά και με το μετρό, που τα δρομολόγια πυκνώσουν, θα βελτιωθεί η κατάσταση γρήγορα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τη θεμελιώδη διαφορά που χωρίζει τις αντιλήψεις μας για τη νέα γενιά