Πούτιν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν: Δεν έχω ούτε νέες, ούτε παλιές αυταπάτες για τις ΗΠΑ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν: Δεν έχω ούτε νέες, ούτε παλιές αυταπάτες για τις ΗΠΑ
«Στην πολιτική δεν υπάρχει ευτυχία, αλλά μόνο το αίσθημα της εμπιστοσύνης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στην ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Πούτιν στάθηκε αρκετά στο πρόσφατο θέμα της ανταλλαγής φυλακισμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και δήλωσε η Ρωσία καλείται να προχωρήσει στην ανταλλαγή παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν βάλει πολύ αυστηρούς όρους, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν μικρά βήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Ως πρώτο τέτοιο βήμα, αναφέρθηκε η αμοιβαία επιστροφή των πρεσβειών ΗΠΑ και της Ρωσίας στις διπλωματικές τους θέσεις και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, σύντομα. Ως χρονοδιάγραμμα το άφησε ασχολίαστο γιατί το θεωρεί "τεχνικό θέμα".

Σε πολλές ερωτήσεις που σχετίζονταν με την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία, ο Πούτιν ήταν αφοπλιστικός, αναφέροντας το κίνημα Black Lives Matter και τις δολοφονίες αφροαμερικανών στις ΗΠΑ από την Αστυνομία, για να δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη Ρωσία, οπότε θεωρεί ότι πάντα εγείρεται ζήτημα αξιοπιστίας από τις ΗΠΑ όταν αναφέρονται στα εσωτερικά της Ρωσίας. Στάθηκε ιδιαίτερα προκλητικός όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Ναβάλνι, όχι μόνο γιατί είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν συνεργάτης της Δύσης, αλλά κυρίως γιατί είπε ότι επιδίωξε ο ίδιος να συλληφθεί, γι' αυτό και γύρισε πίσω στη Ρωσία από τη Γερμανία.

Ο Βλ. Πούτιν ήταν πολύ συγκρατημένος αλλά σαφής ως προς το πως τοποθετήθηκε απέναντι στον Μπάιντεν, παρόλο που σε πολλες΄αποστροφές του λόγου του ήταν ιδιαίτερα ευγενικός για τη στάση του συνομιλητή του. Σε ερώτηση που του έγινε αν αντάλλαξαν προσκλήσεις για επίσκεψη στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, απάντησε ότι δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα.

«Δεν είναι αθλητικό γεγονός για να κρατήσουμε σκορ» είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, αλλά «πρόκειται για μια πολιτική συνάντηση που έγινε για να φτάσουμε σε κάποιο επίπεδο συμφωνίας και συνεννόησης» και από αυτή τη σκοπιά δήλωσε ότι ήταν πετυχημένη. «Δεν υπάρχει νόημα στο να προσπαθούμε να τρομάξουμε ο ένας τον άλλο», είπε σε άλλο σημείο, θέλοντας να δείξει ότι επιθυμεί τον διάλογο, τονίζοντας ότι δεν αισθάνθηκε πίεση σε κανένα σημείο από τον αμερικανό Πρόεδρο.

«Δεν έχω ούτε νέες, ούτε παλιές αυταπάτες για τις ΗΠΑ» δήλωσε ρητά για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, αναφέροντας ότι «στην πολιτική δεν υπάρχει ευτυχία, αλλά μόνο το αίσθημα της εμπιστοσύνης». Με αυτό θέλησε να αναδείξει ότι η συζήτηση με τον Μπάιντεν ήταν ρεαλιστική, καθώς ο Μπάιντεν είναι «πραγματιστής» σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν και αυτό είναι θετικό για τον ίδιο. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για την κυβερνοασφάλεια χωρίς να πει κάτι περισσότερο, πέρα από το ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος.

Για τη μεγάλη συμφωνία για τα οπλικά συστήματα, είπε ότι θα προχωρήσει μια αναθεώρηση της συμφωνίας START III για τα πυρηνικά, η οποία υπήρξε κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής.

Όσον αφορά το πώς παρουσιάζουν τη Ρωσία τα αμερικάνικα ΜΜΕ και σχολιάζοντας την συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι των αμερικάνικων ΜΜΕ που πλαισιώνουν με τρόπο συγκεκριμένο τη Ρωσία σαν να είναι κάτι εντελώς ξένο, και με αντίστοιχο τρόπο η Ρωσία αναγκάζεται να δηλώνει ότι τα αμερικάνικα ΜΜΕ είναι ένας ξένος παράγοντας διαμόρφωσης γνώμης. Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν είναι σταθερή δεν ευσταθεί. Θύμισε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική έχει αλλάξει άρδην από τη διακυβέρνηση Τραμπ σε αυτή του Μπάιντεν, οπότε δεν μπορούν οι ΗΠΑ να μιλούν για αστάθεια στις πολιτικές επιλογές των άλλων.

Για την Ουκρανία δήλωσε ότι υπάρχει σταθερή αντίληψη της Ρωσίας να απαντά στις προκλήσεις με τον πρέποντα τρόπο και αυτό ακολούθησε και στην κρίση του Απριλίου στα ουκρανικά σύνορα. Δήλωσε βέβαια ότι η Συμφωνία Ειρήνης του Μινσκ είναι ένα σημαντικό κεκτημένο που πρέπει να διατηρηθεί.

Για τα εμβόλια, σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν το συζήτησαν παρά μόνο επιδερμικά. Στάθηκε αρκετά στο θέμα της συνεργασίας για το περιβάλλον.

Τελικά, για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής σε ερώτηση δημοσιογράφου από τον Καναδά που ρώτησε στο όνομα της 9χρονης κόρης της «γιατί είναι τόσο δύσκολη η Σύνοδος Κορυφής» και «γιατί δεν αφήνουν τους νέους να διαδηλώσουν στη Ρωσία», ο Πούτιν απάντησε ότι ο κόσμος είναι πολύ όμορφος και η προστασία του καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να επιλυθούν από νέους που μπορούν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν-Πούτιν: Τα κρίσιμα διακυβεύματα μιας «υποβαθμισμένης» συνάντησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider