Μητσοτάκης: Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα – Τι είπε για Ικαρία

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα – Τι είπε για Ικαρία
Μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες 60-74 ετών. «Βλέπει» διετή χαλαρωση δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ. Αιχμηρό μήνυμα σε καγκελάριο Μέρκελ. Ενόχληση απο κακοφωνία υπουργών στα «παράθυρα».

Αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε «μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες 60-74 ετών. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ. Θα είμασε από τους νικητές την επόμενη ημέρα», τόνισε.

Παράλληλα έστειλε ηχηρό μήνυμα στους υπουργούς να περιορίσουν τις εξαγγελίες στα τηλεοπτικά παράθυρα για να περιοριστεί η κακοφωνία.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και δύο καλές ειδήσεις για την οικονομία: για διετή χλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και για μονιμοποίηση της μείωσης εισφοράς αλληλεγγύης

Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, για δύο χρόνια ακόμα ανέφερε. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μία πολιτική μείωσης φόρων. Και τώρα μειώνουμε φόρους, το κάνουμε σε πρώτη φάση προσωρινά, εννοώ για την εισφορά αλληλεγγύης για το ’21, θεωρώ όμως ότι θα μπορούμε να πετύχουμε τη μονιμοποίηση αυτής της μείωσης.

Για τα μέτρα εξήγησε ότι αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά.

Σημείωσε ότι υπήρξε κατάχρηση στα sms και επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Τώρα ωστόσο ξέρουμε πώς θα κάνουμε ελέγχους είπε και προειδοποίησε για την αυστηροποίηση ελέγχων στην εφαρμογή της τηλεργασίας.

Για τα σχολεία είπε μακάρι να μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε ανοικτά, αλλά οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν. Σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς την φυσική παρουσία αλλά λειτουργούν με την τηλεκπαίδευση το οποίο είναι επίτευγμα της δημόσιας διοίκησης.

Για την Ικαρία

Δέχομαι ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο για το νησί βρέθηκαν σ αυτή την βεράντα, δεκαπέντε άνθρωποι. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ικαρία.

Θα κερδίσουμε τη μάχη του τουρισμού

Θα κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, θα καλύψουμε το φως-νερό-τηλέφωνο και η χώρα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε. Με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν τουρίστες από χώρες της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, από την Ρωσία, το Ισραήλ σημείωσε ο πρωθυπουργός. Την επόμενη μέρα θα είμαστε από τους νικητές.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι πέρυσι με το ζόρι φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν. Φέτος θα είμαστε πολύ-πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το ’20 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμασταν το ’19. Στο Ισραήλ, ένας από τους λόγους που πήγα ήταν αυτός. Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο.

Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί. Ή για αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί προφανώς θα ζητάμε τεστ το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο φέτος να το κάνουμε -ή να το κάνουν οι πελάτες μας- απ’ ότι ήταν πέρυσι. Και πιστεύω ότι και ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης, οι ξενοδόχοι μας, πάλι με τα αυξημένα μέτρα προστασίας, θα φροντίσουν να υποδεχθούν...

Για τα μέτρα στους χώρους εργασίας

Ξέρουμε πια πώς να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους. Αναφέρομαι παραδείγματος χάρη στο γεγονός ότι πρέπει να ελέγχουμε καλύτερα τι γίνεται στους χώρους εργασίας. Έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά τηλεργασίας τα οποία έχουμε επιβάλλει. Εάν αυτά δεν τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Αλλά η αστυνόμευση και αυτή, όπως το ξέρετε καλά, έχει τα όρια της και καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχει και μία κόπωση, υπάρχει μία κούραση του κόσμου, την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι να διαχειριστούμε.

Για τους υπουργούς στα τηλεπαράθυρα

Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω ότι ο κάθε υπουργός προφανώς διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την αρμοδιότητά του. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ' έξω από το πρόβλημα. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση και γι’ αυτό και προσπαθούμε το μήνυμά μας να είναι πιο συνεκτικό, γι' αυτό και βλέπετε ότι και εγώ ο ίδιος μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και είναι φορές που η απόφαση θα φτάσει σε εμένα.

Είδατε, παραδείγματος χάριν, ότι για την τελευταία απόφαση υπήρχε -δεν σας λέω κάτι που δεν είναι γνωστό- υπήρχε μια διχογνωμία μεταξύ των γιατρών. Και χθες υπήρχε διχογνωμία. Από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Κι από τη στιγμή που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι κάθε εβδομάδα παίρνουμε αποφάσεις, τα μέτρα είναι αυτά, πρέπει να τα υπηρετήσουμε, πρέπει να τα εξηγήσουμε.

Ενόχληση για Μέρκελ

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την στάση της Καγγελαρίας σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα δεν δίστασε να στείλει αιχμηρό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ευθέως πως εάν θέλει να παίξει τον ρόλο του διαιτητή θα πρέπει να μιλάει και με τις δύο πλευρές.

Αναλυτικά:

Αλέξης Παπαχελάς: Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα και τριβές στις σχέσεις μας με το Βερολίνο. Μερικές φορές θεωρείτε από ό,τι αντιλαμβάνομαι κι εσείς ότι το Βερολίνο μπορεί να βλέπει τα πράγματα πιο πολύ από την πλευρά της Τουρκίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, έχω μια πολύ ειλικρινή σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ. Και θεωρώ πράγματι ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσπάθησε και προσπαθεί να βοηθήσει.

Προφανώς η Καγκελάριος ήταν η Προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι ένας διαιτητής μεταξύ δύο μερών που διαφωνούν. Είμαστε μέλος της ίδιας οικογένειας.

Αλέξης Παπαχελάς: Εσείς νιώθετε ότι είναι αμερόληπτη δικαστής;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, εκεί θέλω να καταλήξω, όχι. Από την άλλη, αν θέλει να παίξει αυτόν τον ρόλο πρέπει να μιλάει και με την άλλη πλευρά. Έτσι δεν είναι; Από εκεί και πέρα νομίζω ότι προσπάθησε και προσπαθεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, αλλά τελικά δεν είναι ζήτημα τρίτων.

Κανείς τρίτος δεν θα μας λύσει τις διαφορές μας. Εμείς θα τις λύσουμε ή δεν θα τις λύσουμε μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε εγείρει ή κάποιες επιφυλάξεις που έχουμε, γνωστές εξάλλου, για τη γερμανική πολιτική. Είναι πράγματα που έχουμε πει, τα έχω μοιραστεί κι εγώ με την Καγκελάριο κατ' ιδίαν, δεν χρειάζεται νομίζω να τα επαναλάβω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider