Επιχείρηση άμβλυνσης των αντιδράσεων της Εκκλησίας από την κυβέρνηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση άμβλυνσης των αντιδράσεων της Εκκλησίας από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει συναίνεση για το «προσύμφωνο» με την Εκκλησία, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό της Εκκλησίας σε ό,τι αφορά το «μισθολογικό» έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με «μπροστάρη» τον υπουργό Άμυνας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει και το βάρος των επαφών με την Εκκλησία.

Πρακτικά, πάντως, μέχρι στιγμής στο πλευρό της κυβέρνησης παραμένει μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει σπεύσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες, παραπέμποντας σε εκτενείς ακόμα συζητήσεις. Και η κυβέρνηση, πάντως, αντιλαμβάνεται ότι, μπορεί ο διάλογος να πρέπει να συνεχιστεί, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως βρεθεί προ του διλήμματος να προχωρήσει μονομερώς, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος, ή να αφήσει το ζήτημα στην άκρη, εφόσον δεν έχει βρεθεί μια συναινετική λύση.

Αυτή τη στιγμή και, παρά τη χρονική απόσταση από τις ανακοινώσεις, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν ως εξής: στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι αντιδράσεις δεν έχουν καμφθεί, παρά τον διάλογο που έχει ξεκινήσει και από μέρους της Αρχιεπισκοπής. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης μπορεί, προ ημερών, να προσήλθε σε συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου και να δέχεται επί της αρχής τον διάλογο, στην πράξη, όμως, θέτει το «μισθολογικό» ως κόκκινη γραμμή. Το, δε, Πατριαρχείο, όχι απλά δεν δέχεται αλλαγή στα του μισθολογικού καθεστώτος, αλλά ούτε καν σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 του Συντάγματος, αναφορικά με το ουδετερόθρησκο του ελληνικού Κράτους. Για την κυβέρνηση, βέβαια, το μείζον είναι το μισθολογικό, μιας και συνδέεται με την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο που αποτελούν βασικό κομμάτι του προεκλογικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γαβρόγλου αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο Φανάρι, προκειμένου να ενημερώσει την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου αναφορικά με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί με την Αρχιεπισκοπή. Όπως προελέχθη, το Φανάρι είναι αρνητικό σε οιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος, ενώ δοκιμάζονται και οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή εκ νέου.

Πάντως, οι σχέσεις Μαξίμου-Φαναρίου βρίσκονται σε δοκιμασία εδώ και πάνω από έναν χρόνο, όπως προκύπτει από την επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αλέξη Τσίπρα, από τον περασμένο Αύγουστο, αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Κηδόμενοι οφειλετικώς του κύρους του καθ’ ημάς Οικουμενικού Θρόνου και διασκευθέντες επί των συνεπειών τας οποίας ασφαλώς θα έχη ενδεχόμενη τοιαύτη ενέργεια δια την εν τω μέλλοντι υπόστασιν του Θεσμού, Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, επισημαίνομεν και υπογραμμίζομεν εντόνως, ότι δια της προτεινομένης ριζικής αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, πλέον δε συγκεκριμένως της διαγραφής τόσον της παραγράφου 2 αυτού,προβλεπούσης ότι «το εκκλησιαστικόν καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου», όσον και της αναφοράν εις την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξην της 4ης Σεπτεμβρίου 1928, συντελείται, από πλευράς πολιτειακής, αποξένωσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας αυτού», αναφέρει ο Πατριάρχης στην επιστολή που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Orthodoxia.Info. Και, μπορεί το Μαξίμου, εν τέλει, να μην προώθησε μια «επιθετική» διατύπωση για το εν λόγω άρθρο, αλλά το προσύμφωνο με τον Αρχιεπίσκοπο προκαλεί νέες τριβές στον άξονα με το Φανάρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider