Η τροπολογία για τους μετανάστες μήπως αφορούσε όλους εμάς;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τροπολογία για τους μετανάστες μήπως αφορούσε όλους εμάς;
Όμηροι πολλών χρόνων, αγρότες, ηλικιωμένοι και εργολάβοι.

O μεγάλος θόρυβος που προκλήθηκε από την κατάθεση και ψήφιση της περίφημης τροπολογίας για την νομιμοποίηση αλλοδαπών εργατών, είναι σίγουρα ανάλογος της σπουδαιότητας του θέματος. Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, η ουσία χάθηκε στην «πολιτική μετάφραση» του θέματος.

Η τροπολογία προέβλεπε τη δυνατότητα να βγάλουν νόμιμα χαρτιά όσοι μετανάστες βρίσκονται παράνομα στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Δηλαδή, πρόθεση της, είναι η νομιμοποίηση αρκετών χιλιάδων εργατών που βρίσκονται νομικά στην αφάνεια, ουσιαστικά όμως κινούν καίρια νήματα όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας μας.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εμπιστευθεί στα χέρια γυναικών από την Γεωργία τους γονείς μας; Το σύνολο σχεδόν των σκληρά εργαζομένων αυτών γυναικών είναι παράνομες. Πόσοι από τους εργάτες που βλέπετε στα χωράφια ή στις καρότσες των αγροτικών είναι νόμιμοι; Άγνωστο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι. Πριν φύγουν τα τελευταία χρόνια για ποιο φιλόξενες χώρες ή πλειοψηφία τους ήταν χωρίς χαρτιά.

Το παράξενο είναι, οτι όσο παλαιότερος είναι ο εργάτης ή η οικιακή βοηθός, τόσο σημαντικότερη θέση κατέχει στη δομή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης ή ενός νοικοκυριού. Ξέρουν τα πάντα, από το που είναι τα σκαλιστήρια και οι γρασαδόροι μέχρι τα φάρμακα για το χωράφι ή για την γιαγιά. Ξέρουν επίσης κι εσένα και σε κάθε αβεβαιότητα ή εμπόδιο, κάνουν τα πράγματα έτσι ώστε να σου ταιριάζουν καλύτερα.

Τι συμβαίνει τώρα: εάν σε σταματήσουν με το αγροτικό και με έναν αλλοδαπό χωρίς χαρτιά που έχει 22 χρόνια (πραγματικό γεγονός) στην Ελλάδα; Αυτόν θα τον στείλουν πίσω στη χώρα του, ενώ εσένα θα σε παραπέμψουν για το μισό ποινικό κώδικα και θα πληρώσεις σε πρόστιμα τόσα όσα θα εισπράξεις πουλώντας την περιουσία σου! Άρα λοιπόν, η κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας έγινε για τους εργάτες ή για τους εργοδότες;

Με τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων μεταναστών, η προσφορά εργασίας θα αυξηθεί ελάχιστα. Θα λυθεί όμως η ομηρία πολλών από εμάς και φυσικά των ίδιων. Ποιος ζήτησε χαρτιά από την υποψήφια οικιακή βοηθό για τη μάνα του ή τα παιδιά του; Σχεδόν κανείς. Συστάσεις μόνο ζητάμε να σιγουρευτούμε οτι δεν θα βάλουμε σπίτι μας κάποιον ακατάλληλο. Ποιός ζήτησε χαρτιά από τον Ινδό που μένει λίγο ποιό κάτω από το εξοχικό του για να του περιποιηθεί τον κήπο; Κανείς. Αντίθετα, μετά από κάποιες φορές συνεργασίας, του δίνει και το κλειδί της αυλόπορτας να μπαίνει να ποτίζει τις τριανταφυλλιές για να είναι φορτωμένες όταν θα ξαναπάει. Ποιός αγρότης που καίγεται να μαζέψει σοδειά ρώτησε ποιός έχει χαρτιά από τους λιγοστούς εργάτες που βρίσκει πια διαθέσιμους; Κανείς. Κι ας ξέρει οτι όποιος δεν έχει χαρτιά του κοστίζει τουλάχιστον 20% περισσότερο, αφού δεν πρόκειται να του βάλει εργόσημο. Κι όμως συμβιβάζεται: ανάγκας και θεοί πείθονται!

Από όλα τα παραπάνω που μας αφορούν όλους, τίποτα δεν ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες που ο πρώην Πρωθυπουργός αμφισβήτησε το πολιτικό μέρος της τροπολογίας. Το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως το κυβερνών κόμμα και την ιδεολογική του ταυτότητα και η ανάλυσή του ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων της στήλης αυτής. Αλλά η ουσία και βεβαίως μας αφορά μαζί με τις άλλες στήλες που ασχολούνται με την κοινωνία και τα μεγάλα έργα. Αυτοί οι τρεις τομείς της οικονομίας και της ζωής, είναι τη στιγμή αυτή εγκλωβισμένοι στην παράνομη απασχόληση μεταναστών χωρίς χαρτιά, ασχέτως εάν μιλούν Ελληνικά, ασχέτως εάν έχουν μπει στα σπίτια μας, ασχέτως εάν σε αυτούς βασιζόμαστε για να μαζέψουμε τους καρπούς των δένδρων μας να ζήσουμε εμείς και η χώρα να υπερηφανεύεται οτι είναι μεγάλη εξαγωγός φρούτων στην Ευρώπη.

Η ομηρία αυτή έπρεπε να τελειώσει. Σωστά το επεσήμαναν αγροτικοί φορείς. Ηταν ένα βήμα στα πολλά που πρέπει να γίνουν, επεσήμαναν όλοι τους.

Οι δε αγρότες της Ιεράπετρας, του εθνικού μας δηλαδή λαχανόκηπου, μέσω του προέδρου τους δήλωσαν ότι ήταν ένα σωστό αλλά αργοπορημένο βήμα. «Το ζητάμε εδώ και χρόνια και όλοι μας αγνοούν, Τώρα το μόνο που θα συμβεί, είναι η ανακοπή του κύματος φυγής που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Οσοι έφυγαν, ήταν εξειδικευμένοι εργάτες σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες που τώρα λείπουν από το Νησί». Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί πριν πάτε να ψωνίσετε στο μανάβικο περνάτε πρώτα από...την τράπεζα. Οταν υπάρχει η αβεβαιότητα από μεριάς των αγροτών εάν θα μαζέψουν ή όχι τη συγκομιδή τους είναι φυσικό να είναι συγκρατημένοι στα στρέμματα που καλλιεργούν και κατά συνέπεια στην προσφορά των λαχανικών.

Και τώρα που τελείωσε καλά το όλο θέμα, μια μικρή ιστορία για να ευθυμήσουμε. Ενας μικρόσομος Ινδός ζει στο χωριό μας 15 από τα 22 χρόνια που έχει στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά. Εμενε για χρόνια σε μια αποθήκη δίπλα στο περιβόλι μας και τον απασχολούσαμε συχνά, όταν τα νεαρά δένδρα χρειάζονταν περιποίηση μικρού παιδιού και φυσικά στη συγκομιδή. Υποφέρει ο δόλιος από ηγμορίτιδα και ζήτησε να πάει στο νοσοκομείο. Οταν φτάσαμε εκεί έβρεχε. Εβγαλα μια μικρή ομπρέλα από το αυτοκίνητο και μου λέει: «Αστο Μήτσο, κρατάει εγκώ». Ετσι βρέθηκα να περνάω τη πύλη του νοσοκομείου σαν Άγγλος ευγενής άλλης εποχής, με τον Ινδό να μου κρατάει την ομπρέλα!

Οφείλουμε να επισημάνουμε τον άψογο τρόπο που μας δέχθηκαν όλοι οι συντελεστές του νοσοκομείου, όταν τους εξηγήσαμε ότι δεν υπήρχαν χαρτιά. Ολα κύλησαν κατ΄ευχήν και χρειάζεται να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Αυστρία: Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς

23:35

Σουηδία: Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο από πιθανή διαρροή αερίου στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών

23:28

Μακρόν: Απέσυρε την ιδέα του για μια «μεγάλη συζήτηση» στην Αγροτική Έκθεση

23:19

Δράμα: Εντοπίστηκε σορός 75χρονου σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Καλή Βρύση

23:05

Wall Street: Έκλεισε μία ιστορική εβδομάδα για τον S&P 500 - Νέα οριακή άνοδος την Παρασκευή

22:44

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων μετά τα σχόλια από Fed

22:23

Αγρότες: Αποκλεισμοί στο τελωνείο Ευζώνων και στη Χαλκιδική

22:15

Λευκός Οίκος: Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη Ρωσία

22:03

Χρυσός: Έλαβε ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου

21:59

Πολωνία: «Απέχουμε μακράν από μια συμφωνία» με την Ουκρανία για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

21:44

Χαμάς: Το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα «δεν θα επιτύχει ποτέ»

21:21

Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

20:55

Ιράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

20:43

Bosch: Μέχρι 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική BSH έως το 2027

20:32

Τράπεζες: Συνετός ο δανεισμός με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα - Μόλις 1,1% των εκταμιεύσεων είναι υψηλού κινδύνου

20:25

ΟΗΕ: Η Ελβετία θα οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία «μέχρι το καλοκαίρι»

20:11

Γουόλερ (Fed): Χρειάζεται υπομονή για τις μειώσεις στα επιτόκια μετά την άνοδο στις τιμές

19:57

Παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων - Ποιους αφορά

19:47

Ντόναχιου (Eurogroup): Πώς θα επιταχύνουμε την δημιουργία για την Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:38

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία

19:29

Χαρδαλιάς: «Θεμελιώνουμε τους όρους για το σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο»

19:15

SATO: Δεν έγινε αποδεκτή η εξυγίανση - Στις 28/3 συζητείται η έφεση

19:02

Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Τελεσίγραφο από τις ρωσικές αρχές - «Κηδεία μέσα σε 3 ώρες»

18:53

Ευρωαγορές: Επεκτάθηκε το θετικό μομέντουμ μετά και το χθεσινό υψηλό

18:44

Trastor: Απέκτησε κέντρο Logistics στη Μάνδρα Αττικής έναντι 7,02 εκατ. ευρώ

18:39

Intralot: Υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης με προσφορές άνω των 200 εκατ. – Σημαντική παρουσία ιδιωτών

18:38

Βιλερουά: Κάλεσμα για μια «Χρηματοδοτική Ένωση για τη Μετάβαση» ως αντίβαρο στις ΗΠΑ

18:35

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο με F-16 Viper: Το μήνυμά του

18:27

Με τον Eμίρη του Κατάρ συναντάται το Σάββατο στη Ντόχα ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:17

ΕΥ Επιχειρηματίας της χρονιάς – Το κοινό «μυστικό» των 4 διακριθέντων επιχειρηματιών

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider