Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών
Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία.

Με το αρθ. 261 του Ν. 4798/2021 τροποποιήθηκε το αρθ. 1 του Ν. 4554/2018 και πλέον ισχύουν τα ακόλουθα:

Το δικαίωμα της σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα που έπεται της υποβολής της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή εφόσον υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα.

Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία. Σε αντίθεση με το κατοχυρωμένο δικαίωμα εννοούμε ότι κάποιος έχει “προσδοκία δικαιώματος” για συνταξιοδότηση, γιατί μπορεί να έχει συμπληρώσει είτε μόνο το όριο ηλικίας είτε μόνο τις απαιτούμενες ημέρες.

Αν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις κατά τη στιγμή υποβολής του αιτήματος τότε η έναρξη συνταξιοδότησης μεταφέρεται στην πρώτη του επομένου μήνα τη συνδρομής αυτών.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα, του μήνα
υποβολής της αίτησης. Ειδικά στις περιπτώσεις συντάξεως λόγω θανάτου η σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν εντός έτους από τον θάνατο, προκειμένου η συνταξιοδότηση να ξεκινήσει από την πρώτη του επομένου μήνα που έλαβε χώρα ο θάνατος του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η διαδικασία απονομής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω συστήματος και
εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση χωρίς να απαιτείται η με φυσική παρουσία, προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών .

Για την πληρότητα της ύλης παραθέτουμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση συνταξιοδότησης για κάθε ασφαλιστικό κίνδυνο (γήρας, αναπηρίας, θάνατος).

  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας
  • Φωτοαντίγραφο λογαριασμού τραπέζης με πρώτο όνομα του δικαιούχου
  • Πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από δημόσια αρχή (Δημαρχείο)

Πέρα από τα ανωτέρω, στις περιπτώσεις αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση ΚΕΠΑ και στις περιπτώσεις λόγω θανάτου απαιτούνται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ληξιαρχική πράξη γάμου και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Χρήσιμο θα ήταν στο σημείο αυτό να αναφερθούμε και στην τελευταία τροποποίηση που εισήγαγε το άρθρο 257 του Ν 4798/2021 σε σχέση με την προ συνταξιοδοτική βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ ,την οποία εφόσον έχουν εκδώσει οι ενδιαφερόμενοι την προσκομίζουν μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να αναζητούνται στα τελευταία 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χορηγούνται εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έχουν την ισχύ απόφασης και διευκολύνουν και κυρίως επισπεύδουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης.

Μετά την πιστοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές) και τη σύμπραξή τους στην απονομή της σύνταξης η βεβαίωση θα εκδίδεται και από τον πιστοποιημένο ελεύθερο επαγγελματία.

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η βεβαίωση θα εκδίδεται μια φορά και θα περιέχει στοιχεία για όλο τον εργασιακό βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου

18:10

Πυρόπληκτοι: Ποιοι δικαιούνται έως 6.000 ευρώ, επιδότηση ενοικίου και στεγαστική συνδρομή

18:06

Ο Ζούκερμπεργκ απολογήθηκε στην κυβέρνηση της Ινδίας για περιεχόμενο και λάθη της Meta

17:53

Λονδίνο: Τέσσερις τραυματίες από επίθεση στο Κόβεντ Γκάρντεν - Δεν θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια

17:47

Χρηματιστήριο: Οριακή διόρθωση για τον ΓΔ - Ξεχώρισαν ανοδικά Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean

17:45

Σλοβενία: Πυρηνικός σταθμός μειώνει την παραγωγή λόγω χαμηλής στάθμης του ποταμού Σάβου

17:42

Υπεγράφη η είσοδος της Meridiam στον GSI - Μητσοτάκης: «Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό ενεργειακό τομέα»

17:42

Ουκρανία: Οι οικογένειες με παιδιά διατάχθηκαν να εκκενώσουν το Κραματόρσκ

17:36

ΔΕΗ: Συνεχίστηκε η ισχυρή ανάπτυξη το α΄ εξάμηνο - Προσαρμοσμένο EBITDA στα €1,2 δισ.

17:35

Ο Όμιλος Aktor αποκτά το 75% των Ηλέκτωρ και Thalis

17:14

Google: Ομαδική αγωγή από 880.000 βρετανικές επιχειρήσεις - Διεκδικούν 6,7 δισ. δολάρια

17:00

Ρωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό κέντρο της διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos

16:56

Wall Street: Καθ' οδόν για νέα ρεκόρ οι δείκτες

16:55

KPMG: Ανθεκτικότητα για την παγκόσμια αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων - Επενδύσεις άνω του $1 τρισ. το α' εξάμηνο

16:52

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου

16:43

To Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα στον νότιο Λίβανο - «Η Χεζμπολάχ παραβίασε την εκεχειρία»

16:30

Πώς μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη - Οι 3 κινήσεις που πρέπει να γίνουν εγκαίρως

16:24

Οι δεξιότητες που απέκτησαν όσοι μεγάλωσαν χωρίς κινητά

16:23

Ο Πούτιν διόρισε τον νέο διοικητή των ρωσικών μη επανδρωμένων δυνάμεων

16:20

Τουρκία: Κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για τη διάλυση και τον αφοπλισμό του PKK

16:16

Κασκάρι (Fed): Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να αυξάνουμε σταδιακά τα επιτόκια

16:14

6 γραφικά χωριά των Κυκλάδων που αξίζει να ανακαλύψετε

16:06

Electronic Arts: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά-μαμούθ ύψους 55 δισ. δολαρίων - Εκτός Nasdaq η μετοχή

15:54

Jackaroo: Το γνήσιο street food που τζιράρει 25 εκατ. ευρώ

15:51

ΗΠΑ: Μόλις 44.000 προσλήψεις κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας τον Ιούλιο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider