Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών
Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία.

Με το αρθ. 261 του Ν. 4798/2021 τροποποιήθηκε το αρθ. 1 του Ν. 4554/2018 και πλέον ισχύουν τα ακόλουθα:

Το δικαίωμα της σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα που έπεται της υποβολής της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή εφόσον υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα.

Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία. Σε αντίθεση με το κατοχυρωμένο δικαίωμα εννοούμε ότι κάποιος έχει “προσδοκία δικαιώματος” για συνταξιοδότηση, γιατί μπορεί να έχει συμπληρώσει είτε μόνο το όριο ηλικίας είτε μόνο τις απαιτούμενες ημέρες.

Αν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις κατά τη στιγμή υποβολής του αιτήματος τότε η έναρξη συνταξιοδότησης μεταφέρεται στην πρώτη του επομένου μήνα τη συνδρομής αυτών.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα, του μήνα
υποβολής της αίτησης. Ειδικά στις περιπτώσεις συντάξεως λόγω θανάτου η σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν εντός έτους από τον θάνατο, προκειμένου η συνταξιοδότηση να ξεκινήσει από την πρώτη του επομένου μήνα που έλαβε χώρα ο θάνατος του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η διαδικασία απονομής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω συστήματος και
εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση χωρίς να απαιτείται η με φυσική παρουσία, προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών .

Για την πληρότητα της ύλης παραθέτουμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση συνταξιοδότησης για κάθε ασφαλιστικό κίνδυνο (γήρας, αναπηρίας, θάνατος).

  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας
  • Φωτοαντίγραφο λογαριασμού τραπέζης με πρώτο όνομα του δικαιούχου
  • Πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από δημόσια αρχή (Δημαρχείο)

Πέρα από τα ανωτέρω, στις περιπτώσεις αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση ΚΕΠΑ και στις περιπτώσεις λόγω θανάτου απαιτούνται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ληξιαρχική πράξη γάμου και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Χρήσιμο θα ήταν στο σημείο αυτό να αναφερθούμε και στην τελευταία τροποποίηση που εισήγαγε το άρθρο 257 του Ν 4798/2021 σε σχέση με την προ συνταξιοδοτική βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ ,την οποία εφόσον έχουν εκδώσει οι ενδιαφερόμενοι την προσκομίζουν μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να αναζητούνται στα τελευταία 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χορηγούνται εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έχουν την ισχύ απόφασης και διευκολύνουν και κυρίως επισπεύδουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης.

Μετά την πιστοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές) και τη σύμπραξή τους στην απονομή της σύνταξης η βεβαίωση θα εκδίδεται και από τον πιστοποιημένο ελεύθερο επαγγελματία.

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η βεβαίωση θα εκδίδεται μια φορά και θα περιέχει στοιχεία για όλο τον εργασιακό βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:38

Πόλσον (Fed): Ενδέχεται να αργήσουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

13:28

Κυβερνητικές πηγές για Βενεζουέλα: Επιπόλαιη στάση όσων διατυπώνουν άποψη χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα

13:25

ΠΑΣΟΚ: Κύριε Πρωθυπουργέ, τα εθνικά μας συμφέροντα είναι συνυφασμένα με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

13:02

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα καμάκια»: Φοροδιαφυγή άνω των 300.000 ευρώ από γνωστό dating coach

12:54

Μαρικάκης: Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε 24 ώρες για να εκδηλώσει υποστήριξή στον αγαπημένο του δικτάτορα Μαδούρο

12:43

Τσίπρας: Απαράδεκτη η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού

12:40

ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι χαϊδεύουν τον Τραμπ και στηρίζουν ή σχετικοποιούν την εισβολή στη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνοι

12:37

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας

12:32

DATAHub@EKT: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα στατιστικών δεδομένων από το ΕΚΤ

12:27

Κίνα: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Μαδούρο

12:21

Νέες δράσεις για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου

12:00

Ρεύμα: Πώς να επιλέξετε «χρώμα» τιμολογίου – Ποιο προϊόν συμφέρει σε κάθε περίπτωση

11:53

Σε εμπρησμό οφείλεται το μπλακ-άουτ στο Βερολίνο - Ακροαριστερή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

11:45

Πρόβλημα στο FIR Αθηνών - Καθηλωμένα τα αεροσκάφη, χάος στα αεροδρόμια

11:35

Τραμπ: Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα εγκατασταθούν στη Βενεζουέλα

11:24

Επιχειρησιακά Κέντρα Συμβάντων σε όλη την Ελλάδα

11:14

ΗΠΑ: Σε φυλακή του Μπρούκλιν μεταφέρθηκε ο Μαδούρο

11:05

Τυνησία: Νεκρός ένας τζιχαντιστής σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση

10:59

Συρία: Γαλλοβρετανικό αεροπορικό χτύπημα σε οπλοστάσιο του ΙΚ

10:53

Μαμντάνι: Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

10:48

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους, για πρώτη φορά εφέτος

10:40

Eπιβλητικά μοναστήρια της Ελλάδας χτισμένα στα βράχια

10:36

Τουλάχιστον 4 νεκροί σε διαδηλώσεις στο δυτικό Ιράν

10:21

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έφυγε αλλά ποιος κυβερνά τη χώρα;

09:45

Euronext Athens: Τα 10+1 ρεκόρ του 2025

09:29

Σύλληψη Μαδούρο: Το «μήνυμα» Τραμπ προς το Πεκίνο και προς πάσα κατεύθυνση

09:10

Έρχονται αυξήσεις μισθών το 2026 από κλαδικές συμβάσεις και κατώτατο

08:59

Bloomberg: Ο Τραμπ έπιασε τον Μαδούρο αλλά προσώρας αφήνει το καθεστώς του

08:35

Λευκός Οίκος για Μαδούρο: FAFO

08:19

Τα πλοία μεταφοράς ζώντων ζώων, είναι ένας ασφαλέστατος τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider