Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών
Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία.

Με το αρθ. 261 του Ν. 4798/2021 τροποποιήθηκε το αρθ. 1 του Ν. 4554/2018 και πλέον ισχύουν τα ακόλουθα:

Το δικαίωμα της σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα που έπεται της υποβολής της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή εφόσον υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα.

Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία. Σε αντίθεση με το κατοχυρωμένο δικαίωμα εννοούμε ότι κάποιος έχει “προσδοκία δικαιώματος” για συνταξιοδότηση, γιατί μπορεί να έχει συμπληρώσει είτε μόνο το όριο ηλικίας είτε μόνο τις απαιτούμενες ημέρες.

Αν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις κατά τη στιγμή υποβολής του αιτήματος τότε η έναρξη συνταξιοδότησης μεταφέρεται στην πρώτη του επομένου μήνα τη συνδρομής αυτών.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα, του μήνα
υποβολής της αίτησης. Ειδικά στις περιπτώσεις συντάξεως λόγω θανάτου η σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν εντός έτους από τον θάνατο, προκειμένου η συνταξιοδότηση να ξεκινήσει από την πρώτη του επομένου μήνα που έλαβε χώρα ο θάνατος του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η διαδικασία απονομής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω συστήματος και
εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση χωρίς να απαιτείται η με φυσική παρουσία, προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών .

Για την πληρότητα της ύλης παραθέτουμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση συνταξιοδότησης για κάθε ασφαλιστικό κίνδυνο (γήρας, αναπηρίας, θάνατος).

  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας
  • Φωτοαντίγραφο λογαριασμού τραπέζης με πρώτο όνομα του δικαιούχου
  • Πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από δημόσια αρχή (Δημαρχείο)

Πέρα από τα ανωτέρω, στις περιπτώσεις αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση ΚΕΠΑ και στις περιπτώσεις λόγω θανάτου απαιτούνται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ληξιαρχική πράξη γάμου και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Χρήσιμο θα ήταν στο σημείο αυτό να αναφερθούμε και στην τελευταία τροποποίηση που εισήγαγε το άρθρο 257 του Ν 4798/2021 σε σχέση με την προ συνταξιοδοτική βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ ,την οποία εφόσον έχουν εκδώσει οι ενδιαφερόμενοι την προσκομίζουν μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να αναζητούνται στα τελευταία 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χορηγούνται εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έχουν την ισχύ απόφασης και διευκολύνουν και κυρίως επισπεύδουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης.

Μετά την πιστοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές) και τη σύμπραξή τους στην απονομή της σύνταξης η βεβαίωση θα εκδίδεται και από τον πιστοποιημένο ελεύθερο επαγγελματία.

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η βεβαίωση θα εκδίδεται μια φορά και θα περιέχει στοιχεία για όλο τον εργασιακό βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:10

Αμερικανικά αντίποινα εναντίον του Ιράν για την κατάρριψη του Απάτσι

23:59

Ουκρανία: Οι ηγέτες σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών υποστηρίζουν την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

23:51

Axios - New York Times: Ιρανικό drone κατέρριψε το αμερικανικό ελικόπτερο στo Ορμούζ

23:45

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις στις πτήσεις Τετάρτη και Πέμπτη

23:35

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

23:29

Περισυλλογή 150 αλλοδαπών νότια της Κρήτης - 2.663 συλλήψεις από Λιμενικό τον Μάιο

23:24

Wall Street: Έσωσε το πρόσημο ο Dow, επέστρεψε στα κόκκινα ο Nasdaq

23:00

Γερμανία: Σε επίπεδο-ρεκόρ τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο

22:38

Τεχνητή νοημοσύνη, εργασία και δημοκρατία στο επίκεντρο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Θόδωρου Σκυλακάκη

22:31

Χρυσός: Πτώση εν μέσω φόβων για αύξηση των επιτοκίων

22:18

Τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα προκαλούν περίπου 400.000 θανάτους κάθε χρόνο

22:07

Έντονη βροχόπτωση στην Τρίπολη - Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

22:02

Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο μετά τη δήλωση Ράιτ για αύξηση της ροής στο Ορμούζ

21:45

Κύμα καύσωνα σε νότια και κεντρική Ιταλία από Τετάρτη

21:21

Αφγανιστάν: Η αστυνομία διαλύει διαδηλώσεις κατά του χιτζάμπ στο δυτικό τμήμα της χώρας

21:05

Δήμας: «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού χάρτη συνδεσιμότητας και ασφάλειας»

20:53

Οι Κινέζοι χάκερς συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τις εταιρείες τεχνολογίας

20:42

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Θα τιμήσουμε τη συμμαχία με ΗΠΑ»

20:30

ΗΠΑ: Η NASA ανακοίνωσε τα μέλη της αποστολής Artemis III

20:17

Βουλγαρία: Η νέα κυβέρνηση δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία

20:09

Η Ελλάδα καταγράφει τη υψηλότερη αύξηση στη χρήση κάνναβης από εφήβους

20:08

Ο Τραμπ υπόσχεται να «απαντήσει» στην κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου από το Ιράν

19:55

«Βουτιά» 4% για το bitcoin, «φλερτάρει» με τα 60.000 δολάρια

19:49

Βέλγος πρωθυπουργός: «Σκέτη βλακεία» η ακύρωση κατασκευής κοινού μαχητικού Γερμανίας-Γαλλίας-Ισπανίας

19:37

Ρωσία: Το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης εισηγείται άρση της απαγόρευσης του Roblox

19:30

Πιερρακάκης: «Για το ιδιωτικό χρέος υλοποιούμε ρυθμίσεις, οι οποίες επιβραβεύουν τους συνεπείς»

19:28

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πτώση 3% για την BP

19:10

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κερδίζει τους ξένους και… ψάχνει τους Έλληνες

19:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση του Φιλύρου

19:03

Αίγυπτος: Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο για ένα σχέδιο αφοπλισμού για τη Γάζα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider