Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρόνος έναρξης συνταξιοδότησης και κατάθεσης δικαιολογητικών
Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία.

Με το αρθ. 261 του Ν. 4798/2021 τροποποιήθηκε το αρθ. 1 του Ν. 4554/2018 και πλέον ισχύουν τα ακόλουθα:

Το δικαίωμα της σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα που έπεται της υποβολής της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή εφόσον υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα.

Στην κοινωνικοασφαλιστική πρακτική όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή τόσο οι μέρες εργασίας όσο και η ηλικία. Σε αντίθεση με το κατοχυρωμένο δικαίωμα εννοούμε ότι κάποιος έχει “προσδοκία δικαιώματος” για συνταξιοδότηση, γιατί μπορεί να έχει συμπληρώσει είτε μόνο το όριο ηλικίας είτε μόνο τις απαιτούμενες ημέρες.

Αν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις κατά τη στιγμή υποβολής του αιτήματος τότε η έναρξη συνταξιοδότησης μεταφέρεται στην πρώτη του επομένου μήνα τη συνδρομής αυτών.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα, του μήνα
υποβολής της αίτησης. Ειδικά στις περιπτώσεις συντάξεως λόγω θανάτου η σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν εντός έτους από τον θάνατο, προκειμένου η συνταξιοδότηση να ξεκινήσει από την πρώτη του επομένου μήνα που έλαβε χώρα ο θάνατος του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η διαδικασία απονομής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω συστήματος και
εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση χωρίς να απαιτείται η με φυσική παρουσία, προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών .

Για την πληρότητα της ύλης παραθέτουμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε περίπτωση συνταξιοδότησης για κάθε ασφαλιστικό κίνδυνο (γήρας, αναπηρίας, θάνατος).

  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  • Πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας
  • Φωτοαντίγραφο λογαριασμού τραπέζης με πρώτο όνομα του δικαιούχου
  • Πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από δημόσια αρχή (Δημαρχείο)

Πέρα από τα ανωτέρω, στις περιπτώσεις αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση ΚΕΠΑ και στις περιπτώσεις λόγω θανάτου απαιτούνται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ληξιαρχική πράξη γάμου και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Χρήσιμο θα ήταν στο σημείο αυτό να αναφερθούμε και στην τελευταία τροποποίηση που εισήγαγε το άρθρο 257 του Ν 4798/2021 σε σχέση με την προ συνταξιοδοτική βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ ,την οποία εφόσον έχουν εκδώσει οι ενδιαφερόμενοι την προσκομίζουν μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να αναζητούνται στα τελευταία 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χορηγούνται εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έχουν την ισχύ απόφασης και διευκολύνουν και κυρίως επισπεύδουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης.

Μετά την πιστοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές) και τη σύμπραξή τους στην απονομή της σύνταξης η βεβαίωση θα εκδίδεται και από τον πιστοποιημένο ελεύθερο επαγγελματία.

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η βεβαίωση θα εκδίδεται μια φορά και θα περιέχει στοιχεία για όλο τον εργασιακό βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων

13:25

Η Ρωσία εκπαιδεύει τα παιδιά της για τους πολέμους του μέλλοντος

13:03

Ο πρόεδρος του Ιράν καλεί τους Ιρανούς «να αποδεχθούν» τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων

12:53

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «πακέτο» της ΔΕΘ - Πόσο κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

12:51

Π. Μαρινάκης: Έμφαση στη μεσαία τάξη, τις MμΕ, τους συνεπείς και τις οικογένειες - Το στίγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

12:36

Ο συμβιβασμός των 18 δισ. δολαρίων της Meta προειδοποιεί TikTok και YouTube – Ποιος παίρνει σειρά;

12:29

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ένα ολιστικό σχέδιο σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα με την Ευρώπη

12:10

Α. Ευθυμίου: Πιο ισχυρός και προσβάσιμος ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

11:52

Πυκνώνουν τα δρομολόγια του Τραμ - Μικρότεροι χρόνοι αναμονής για τους επιβάτες

11:37

Οι πειρατές επιστρέφουν στον Κόλπο του Άντεν – Τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις

11:32

Γ. Μανιάτης προς Κομισιόν: «Κυρώσεις για τουρκικές παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη»

11:22

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα δουλεύει και συγκλίνει με την Ευρώπη (πίνακας)

11:01

Ο Τραμπ εξαντλεί την τεχνική του αντιπερισπασμού κάνοντας φασαρία για να καλύψει τον βόμβο στο βάθος

10:51

Τι ψηφίζουν σήμερα οι Ισλανδοί

10:39

Μητσοτάκης: Ζητώ από τους πολίτες να μας κρίνουν αντικειμενικά γι' αυτά που έχουμε κάνει

10:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σερί που έχει να εμφανιστεί από το 1990

09:49

myAGRO: Τι αλλάζει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Οι απλουστεύσεις για τους παραγωγούς

09:45

Πλημμύρα στο Νεπάλ: Στους 633 οι νεκροί, σύμφωνα με τον νέο προσωρινό απολογισμό

09:43

Fitch: Κράτησε τη Γαλλία στο A+ – Τα «αγκάθια» για χρέος, έλλειμμα και πολιτική αβεβαιότητα

09:17

ΗΠΑ και Βενεζουέλα ανακοίνωσαν «ιστορική» πετρελαϊκή συμφωνία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider