Αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας παράλληλα πως οι παροχές της κυβέρνησης δεν θα την επηρεάσουν ουσιωδώς. Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα έριξε εκ νεόυ βολές εναντίον του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε…pussycat (γατάκι), ενώ έκανε το λιοντάρι στους Ευρωπαίους για τον στόχο του πλεονάσματος, ενώ απέρριψε διαρρήδην και τα σενάρια εκλογών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως είναι μια «κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις» και εκτίμησε πως «υπάρχει μεγάλη πρόοδος» Η ελληνική κυβέρνηση είχε έναν σαφή οδικό χάρτη
«Η οικονομία ανακάμπτει, είμαστε 99,9% σίγουροι πως θα έχουμε τρία θετικά τρίμηνα, αλλά και ότι θα υπερβούμε τους στόχους του πλεονάσματος», ανέφερε, ενώ μιλώντας για τους στόχους αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για δύο διαφορετικές εκτιμήσεις, αυτή των Ευρωπαίων και αυτή του ΔΝΤ. «Δεν θα νομοθετήσουμε από πριν μέτρα, δεν έχει οικονομικό και πολιτικό νόημα, ιδίως όταν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως δεν θα χρειαστούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε πως θα ήταν κρίμα αν δεν υπάρξει σύντομη σύγκλιση, για πολλούς λόγους, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως παραμένει αισιόδοξος για την έκβαση της συζήτησης.
Με τη σειρά της, η Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, λέγοντας παράλληλα πως αυτό δεν είναι κάτι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπογράμμισε την κατακόρυφη πτώση του ύψους του κατώτατου μισθού και του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ εκ νέου αμφισβήτησε την ορθότητα των στοιχείων του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπουργός εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξη πως, κατόπιν των πρόσφατων επαφών που είχε με σειρά αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, «υπάρχει ένα ευρύ κύμα υποστήριξης στα ελληνικά αιτήματα»,
Απαντώντας, σε ερωτήση του Insider.gr για το ενδεχόμενο συμβιβασμού Γερμανίας-ΔΝΤ σε περισσότερα μέτρα, χωρίς ελάφρυνση χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την προοπτική αυτή, λέγοντας πως «αυτό δεν είναι και πολύ συμβιβαστικό». Υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά στην ουσία να μην χαθεί το θετικό momentum και «να μην κλωτσηθεί το τενεκεδάκι παρακάτω». Επανέλαβε την απογοήτευσή του από τον ρόλο του ΔΝΤ, λέγοντας πως «παρίστανε το λιοντάρι» στους Ευρωπαίους για τα πλεονάσματα, αλλά εν τέλει, αποδείχτηκε… «γατάκι» (turned out to be a pussycat). Υπενθύμισε εκ νέου πως το ΔΝΤ δεν άσκησε πίεση στο Eurogroup για τη μείωση των μεσοπρόθεσμων στόχων, ενώ σημείωσε πως «με το Brexit, την προσφυγική κρίση, το δημοψήφισμα στην Ιταλία, αν η Ευρώπη θέλει να προοδεύσει, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που λύνει προβλήματα έγκαιρα και συμβιβαστικά»
Επίσης σε ερώτηση του Insider.gr, η κ. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις επαφές της στην Ευρώπη και ειδικά από την επαφή της με την κοινοτική επίτροπο Thyssen, από την οποία προέκυψε ως συμπέρασμα πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως για τις ομαδικές απολύσεις οι κοινωνικοί εταίροι δεν θεωρούν πως το όριο είναι το πρόβλημα.
Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τα σενάρια εκλογών, αλλά και σχεδιασμού ενδεχόμενου plan B, τονίζοντας πάντως πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα, εφόσον το ΔΝΤ επιμείνει σε περικοπές εκτός του πλαισίου του Μνημονίου. «Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι με τους εταίρους μας, αλλά και με τους πολίτες», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως ενεργοποιήθηκε το silent procedure, που είναι μια τεχνική διαδικασία του μηχανισμού κατόπιν αιτήματος μόνο ενός κράτους-μέλους (σ.σ. της Γερμανίας δηλαδή). Σημείωσε πως η βασική ανησυχία είναι για τα μέτρα για τις συντάξεις, υπογράμμισε πως ο στόχος για το πλεόνασμα υπερκαλύφθηκε λόγω της απόδοσης και μη παραμετρικών μέτρων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει περιθώριο για επιστροφή ορισμένων πόρων στους υπερφορολογημένους πολίτες. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από τη δαπάνη δεν κινδυνεύει ο δημοσιονομικός στόχος.