Σόιμπλε: H «σιδερένια σταθερά των αξιών» - Τα βασικά ορόσημα της πολιτικής ζωής του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σόιμπλε: H «σιδερένια σταθερά των αξιών» - Τα βασικά ορόσημα της πολιτικής ζωής του
Ως υπουργός και πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) υπηρέτησε με αίσθημα καθήκοντος και αφοσίωσης, σχολιάσε χθες (27.12.23) η Welt, μετά την είδηση του θανάτου του.

Ως υπουργός και πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) υπηρέτησε με αίσθημα καθήκοντος και αφοσίωσης, σχολιάσε χθες (27.12.23) η Welt, μετά την είδηση του θανάτου του.

Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος Γερμανός βουλευτής ο οποίος έζησε και μάλιστα από «κοντά» την πορεία της χώρας του από την περίοδο των δύο «Γερμανιών» (έως το 1989), την ενοποίηση του 1991, την κυκλοφορία του ευρωνομίσματος (2001) αλλά και την κρίση στην Ευρωζώνη (μετά το 2010).

Ήταν ένας Ευρωπαίος και Γερμανός πατριώτης με την καλύτερη έννοια του όρου, σημειώνεται.

Ήταν το μακροβιότερο μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου από την εποχή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά την άποψή του, οι αλλαγές στην κορυφή του κόμματος ή της κυβέρνησης ήταν πράξεις εξισορρόπησης που δεν αφορούσαν τις προσωπικές του επιθυμίες για το μέλλον, αλλά την ενότητα του CDU, την κυβερνησιμότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και τη συνοχή της κοινωνίας.

Η βάση του CDU, την οποία θα χρειαζόταν για να φτάσει στα ανώτατα κρατικά αξιώματα, απαιτούσε αυτό που ο Σόιμπλε δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει σε τελική ανάλυση - την άνευ όρων θέληση για εξουσία.

Σε ένα κόμμα που είναι κολλημένο στη διακυβέρνηση όπως το CDU, η εξουσία μετράει τελικά περισσότερο από την αφοσίωση.

Θα μπορούσε να επιτεθεί στη Μέρκελ όταν, ως υπουργός Οικονομικών μετά το 2009, ο ίδιος, σε αντίθεση με εκείνη, θεώρησε ότι ήταν λάθος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Χωρίς τη σιδηρά προσήλωση του Σόιμπλε στις αρχές, η πορεία της Μέρκελ στην οικονομική κρίση δεν θα ήταν βιώσιμη.

Η Μέρκελ γνώριζε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την εξέγερση του Σόιμπλε, ο οποίος ήταν πάντα πρόθυμος να κρατήσει το CDU ενωμένο, αν του παρείχε αρκετά πραγματικά επιχειρήματα υπέρ της δικής της κυβερνητικής γραμμής. Ήταν η κατάσταση στην οποία ο Σόιμπλε βρισκόταν τόσο συχνά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, για λογαριασμό του Χέλμουτ Κολ και σε συνεννόηση με το SPD και το FDP, προσπάθησε να θέσει τέλος στις εν μέρει παράνομες πρακτικές δωρεών των κομμάτων από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέσω μιας αμνηστίας.

Στο σκάνδαλο των δωρεών γύρω από τα «μαύρα ταμεία» στις αρχές του 2000, απέφυγε να ανατρέψει τον επίτιμο πρόεδρο Κολ ως πρόεδρο του CDU.

Ο Σόιμπλε φοβήθηκε ότι το CDU θα μπορούσε να διαλυθεί. Η υπόθεση, η οποία έφερε το κόμμα στα όρια του υπαρξιακού φόβου από τον Νοέμβριο του 1999, αφορούσε πολλά εκατομμύρια μάρκα, τα οποία δεν εμφανίζονταν σε καμία οικονομική έκθεση ή εσωτερικό λογαριασμό του κόμματος κατά τη διάρκεια της θητείας του Κολ ως αρχηγού του CDU και ομοσπονδιακού καγκελάριου.

Δεν ήταν ο Σόιμπλε, αλλά η Μέρκελ ως Γενική Γραμματέας του CDU που ανάγκασε τον Κολ να παραιτηθεί από την τιμητική προεδρία - και λίγο αργότερα ο Σόιμπλε παραιτήθηκε επίσης από την προεδρία του CDU.

Είχε αποκαλυφθεί ότι ο Σόιμπλε γνώριζε επίσης τον επιχειρηματία και έμπορο όπλων Καρλχάιντζ Σράιμπερ (Karlheinz Schreiber), ο οποίος είχε παραδώσει μια βαλίτσα με χρήματα στον ταμία του CDU Βάλτερ Λάισλερ Κιπ (Walther Leisler Kiep) στην Ελβετία το 1991, θέτοντας έτσι σε κίνηση τις επακόλουθες έρευνες.

Όταν οι επαφές με τον Σράιμπερ έγιναν θέμα στην Bundestag, ο Σόιμπλε αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα από τον Σράιμπερ, απαντώντας σε παρέμβαση του βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρόμπελε.

Λίγο αργότερα, βγήκε το αντίθετο. Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είχε διαβιβάσει τον κλειστό φάκελο στην τότε ομοσπονδιακή ταμία, Mπριγκίτε Μπάουμαϊστερ (Brigitte Baumeister). Εκείνη το διέψευσε σθεναρά.

Ο Σόιμπλε όχι μόνο εργάστηκε ακούραστα για να αποκτήσει κύρος, όπως έκανε κατά τη διαπραγμάτευση της συνθήκης ενοποίησης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και της DDR κατά το πρώτο εξάμηνο του 1990, αλλά και έκανε περισσότερα από το να το κερδίζει με μεγαλοπρεπείς ομιλίες, για παράδειγμα στην καθοριστική συζήτηση πριν από την ψηφοφορία για την έδρα της κυβέρνησης στις 20 Ιουνίου 1991.

Χωρίς τον Σόιμπλε, ο Κολ δεν θα είχε παραμείνει καγκελάριος για 16 χρόνια

Για τον Κολ, προώθησε όλους τους σημαντικούς νόμους και τα σχέδια εσωτερικής πολιτικής με πυγμή, ενσυναίσθηση και αυστηρότητα.

Χωρίς τον Σόιμπλε, ο Κολ δεν θα είχε παραμείνει καγκελάριος για 16 χρόνια, το CDU το γνώριζε αυτό. Το αργότερο από το καλοκαίρι του 1990, μετά τη σύναψη της συνθήκης ενοποίησης με τη DDR, ήταν ο αδιαμφισβήτητος καγκελάριος εν αναμονή. Αλλά ο Σόιμπλε παρέμεινε ασαφής επί του θέματος.

Το πολύ-πολύ να πει ότι το αξίωμα ήταν για εκείνον ένας «πειρασμός» στον οποίο «μάλλον δεν θα μπορούσε να αντισταθεί». Τα ίδια σχόλια έκανε αργότερα στους εταίρους του διαλόγου σχετικά με το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Σφίγγει τα χείλη του χωρίς να σφυρίζει - ακόμη και όταν ο κόσμος περίμενε το σφύριγμά του. Ούτε αργότερα το έκανε. Όταν τέθηκε το ζήτημα του ποιος θα διαδεχόταν τη Μέρκελ στην προεδρία του CDU, μόνο την τελευταία στιγμή μίλησε ανοιχτά υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, τον οποίο εκτιμούσε πολύ- το ίδιο έκανε και όταν επρόκειτο για τον διάδοχο της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Στα τέλη του 2020, τόνισε επίσης την εγγύτητά του με τον Γενς Σπαν, τον συνεργάτη του Άρμιν Λάσετ στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του CDU και ο οποίος θεωρείται ευρέως στο κόμμα ως υποψήφιος από μόνος του.

Οι Μερτς (Merz) και Σπαν (Spahn) θεωρούνταν συντηρητικοί. Ο Σόιμπλε είδε την ανάγκη να στηρίξει προσεκτικά τους συντηρητικούς, οι οποίοι πέρασαν δύσκολες στιγμές την εποχή της Μέρκελ.

Αυτό ήταν σημαντικό γι' αυτόν για την ενότητα και το εύρος του CDU ως λαϊκό κόμμα. Ο ίδιος ο Σόιμπλε δεν ήταν συντηρητικός.

Ο Σόιμπλε έχει γίνει ό,τι μπορεί να γίνει στο CDU πέρα από τα δύο κορυφαία γερμανικά αξιώματα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ηγήθηκε της πανεπιστημιακής ομάδας του Φράιμπουργκ στον κύκλο των Χριστιανοδημοκρατών Φοιτητών.

Αυτό ήταν μέρος της αριστερής πτέρυγας του RCDS, η οποία ήταν πολύ προοδευτική για τα δεδομένα του CDU εκείνη την εποχή.

Ο Σόιμπλε ευθυγραμμίστηκε έτσι με τον Χέλμουτ Κολ, ο οποίος εκσυγχρόνισε αποφασιστικά το κόμμα ως υπουργός πρόεδρος του Μάιντς και στη συνέχεια ως πρόεδρος του CDU. Εκλεγμένος στην Bundestag το 1972, ο Σόιμπλε εντάχθηκε σύντομα στην «ομάδα μάχης του Κολ».

Την άνοιξη του 1998 προσπάθησε να εντάξει έναν οικολογικό φόρο στο κυβερνητικό πρόγραμμα του CDU. Ο Κολ τον ανακάλεσε. Το 2004, το βιβλίο του Σόιμπλε «Die neue Weltordnung (η Νέα Παγκόσμια Τάξη). Τζογάρει η Δύση το μέλλον της;», το 2004, με ορισμένες δηλώσεις για την κλιματική αλλαγή.

Ως υπουργός Οικονομικών στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ, είπε στον αδελφό του Τόμας Σόιμπλε: «Όσο μεγαλώνω και όσο περισσότερα βλέπω ως υπουργός Οικονομικών, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο σκεπτικισμός μου απέναντι στον καπιταλισμό». Έτσι το περιέγραψε ο αδελφός στον δημοσιογράφο του "Stern" Χανς Πέτερ Σουτζ (Hans Peter Schütz).

Αναφερόταν ειδικότερα στις παγκόσμιες αυτοματοποιημένες συναλλαγές μετοχών και στην εφεύρεση όλο και πιο επικίνδυνων χρηματοοικονομικών οχημάτων, που προκάλεσαν σοβαρή οικονομική κρίση το 2008.

Ήδη από το 2006 είχε πει ότι το Ισλάμ ανήκει και στη Γερμανία. Αυτό συνέβη κατά την έναρξη της πρώτης Διάσκεψης για το Ισλάμ - ένα σχέδιο που ο Σόιμπλε προώθησε με μεγάλη αφοσίωση. Ο πολιτικός του SPD Peter Glotz τον αποκάλεσε κάποτε «νονό της δεξιάς». Ο Σόιμπλε, ωστόσο, ήταν περισσότερο ο εγκέφαλος της αριστεράς στο CDU. Απλώς απέκρυψε επιδέξια αυτό το γεγονός.

Με την αποτελεσματικότητά του, την αφοσίωσή του και την αίσθηση των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει γίνει ό,τι μπορεί να γίνει κανείς στο CDU πέρα από τα δύο κορυφαία γερμανικά αξιώματα - Πρώτος Κοινοβουλευτικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας από το 1982, υπουργός Καγκελαρίας με υπουργικό βαθμό από τον Νοέμβριο του 1984, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών από τον Απρίλιο του 1989 και ξανά από τον Νοέμβριο του 2005, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU από τον Νοέμβριο του 1993, ομοσπονδιακός πρόεδρος του CDU από τον Νοέμβριο του 1998, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009, πρόεδρος της Βundestag από τον Οκτώβριο του 2017. Θαυμάστηκε για την απίστευτη αφοσίωσή του, ιδίως όταν αντιμετώπισε τη ζωή του σε αναπηρικό καροτσάκι μετά την απόπειρα δολοφονίας του στις 12 Οκτωβρίου 1990.

Αντιμετώπισε τη ζωή του μετά την απόπειρα δολοφονίας με αμείλικτη αυτοπειθαρχία

Η απόπειρα δολοφονίας μετά από μια προεκλογική εμφάνιση στο Οπενάου, κοντά στη γενέτειρά του, το Γκένγκενμπαχ, ήταν μια ρήξη που κανένας άλλος μεταπολεμικός πολιτικός εκτός από αυτόν δεν είχε βιώσει στην εξουσία.

Ο Σόιμπλε θεώρησε αργότερα τους πυροβολισμούς του 34χρονου δράστη, ο οποίος ήταν ψυχικά διαταραγμένος λόγω των συνεπειών της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά, ως «ατύχημα». Όποιος όμως τον έζησε μετά την επιστροφή του στην πολιτική το 1991 ήξερε πώς αισθανόταν. Πόσο δύσκολη είχε γίνει η ζωή! Όποιος φρόντισε να βρει ένα κατάλληλο περιβάλλον για την κατάστασή του στους διορισμούς ένιωθε βαθιά ευγνωμοσύνη. Η σύζυγός του, η Ingeborg, έπρεπε να απορροφήσει τις εναλλαγές της διάθεσης και την ανυπομονησία που δεν έβγαινε προς τα έξω.

Το 2022, πιθανότατα θα διεκδικούσε με όλες του τις δυνάμεις το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Θα γινόταν 80 ετών λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Σόιμπλε θα εκπροσωπούσε την ιστορία και τη συνέχεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και το πολιτικό της μέλλον σε ένα πρόσωπο - την αποφασιστικότητα της δημοκρατίας καθώς και τον εσωτερικό φιλελευθερισμό της. Δεν κατέληξε έτσι, σύμφωνα με τη Welt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider