Ρεύμα: Στις ράγες η «πρεμιέρα» ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Τα ποσά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στις ράγες η «πρεμιέρα» ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Τα ποσά
Στα σκαριά η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το οποίο έχει λάβει τα στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή για τις ταμειακές εισροές και τα κόστη των εταιρειών, για την περίοδο Αύγουστος 2022 – Ιούνιος 2023. Μεταξύ 250 και 275 εκατ. ευρώ στο εν λόγω 11μηνο, τοποθετούνται τα ποσά που θα καταβληθούν από τους παρόχους.

Διευθετήθηκε και η τελευταία εκκρεμότητα για την «ενεργοποίηση» της ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος, για το διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιούνιος 2023, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται πλέον τα οικονομικά στοιχεία των προμηθευτών για το επίμαχο 11μηνο.

Τα στοιχεία εστάλησαν στο υπουργείο από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είχε αναλάβει τη συγκέντρωσή τους από τους παρόχους και την επεξεργασία τους. Έτσι, καθώς πλέον το ΥΠΕΝ έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να οριστικοποιήσει τη «φόρμουλα» ανάκτησης, εκτιμάται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Οικονομικών, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία.

Στην πράξη, η ΚΥΑ θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία προσδιορισμού των προς ανάκτηση ποσών. Έτσι, βάσει της μεθοδολογίας αυτής, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια στους σχετικούς υπολογισμούς, ώστε να καταλογισθεί σε κάθε εταιρεία η εισφορά που θα προκύψει.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν για το 11μηνο την εισφορά όλων των εταιρειών προμήθειας μεταξύ 250 και 275 εκατ. ευρώ. Το εύρος του προς ανάκτηση ποσού έγκειται στο κατά πόσο θα ληφθεί το 11μηνο ως μία ενιαία περίοδος ή όχι.

Δύο λύσεις εφαρμογής

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μοντέλο για τη λιανική ρεύματος, με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των ονομαστικών χρεώσεων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Η εισφορά θα διοχετευθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο, με τη διαδικασία ωστόσο έκτοτε να έχει «παγώσει», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ εξειδίκευσης της μεθοδολογίας. Έτσι, αν και η αρχική διάταξη προέβλεπε πως η πρώτη φάση υπολογισμών θα γινόταν ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2022, στην πορεία η περίοδος αρχικής εφαρμογής επεκτάθηκε για όλο το τελευταίο 5μηνο του προηγούμενου έτους.

Πλέον, το ΥΠΕΝ έχει δύο εναλλακτικές λύσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι να ακολουθήσει όσα προβλέπονται στην τελευταία ρύθμιση (μετά την τροπολογία). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνουν αρχικά για το 5μηνο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022 και μετά για τα δύο επόμενο τρίμηνα ξεχωριστά (Ιανουάριος – Μάρτιος και Απρίλιος – Ιούνιος 2023). Η άλλη δυνατότητα είναι να γίνει ενιαίος υπολογισμός για όλο το 11μηνο, για την οποία πάντως θα πρέπει να υπάρξει νέα τροπολογία.

Η «φόρμουλα» υπολογισμού

Όσον αφορά τη μεθοδολογία στην ΚΥΑ, εκτιμάται πως δεν θα έχει διαφοροποιήσεις από την εισήγηση που ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, έχει εισηγηθεί η ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ. Έτσι, αναμένεται να ακολουθεί την εισήγηση στον καθορισμό του εύλογου περιθωρίου κέρδους και επομένως αυτό να καθοριστεί στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως έχει αναφέρει το Insider.gr, εκτός από το εύλογο περιθώριο κέρδους, το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας περικλείει τις επιβαρύνσεις που έχουν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες προμήθειας, δηλαδή τα λειτουργικά τους έξοδα και οι επισφάλειες. Πάντως, ο καθορισμός του στο ίδιο ύψος για όλες τις εταιρείες σημαίνει ότι εγκαταλείφθηκε τελικά η ιδέα τα λειτουργικά έξοδα και οι επισφάλειες να προσδιοριστούν εξατομικευμένα ανά πάροχο.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή, θα υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στη χρέωσή του και το μέσο κόστος εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά (με βάση τη Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς). Από το αποτέλεσμα θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας, ώστε με βάση τις Μεγαβατώρες που προμήθευσε τον συγκεκριμένο μήνα το πελατολόγιό του, να προκύψουν οι αυξημένες εισροές του. Από αυτές τις αυξημένες εισροές θα προσδιορίζονται τα υπερέσοδα, αφαιρώντας το κόστος για hedging (για τις εταιρείες που προχωρούν σε αντιστάθμιση κινδύνου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χωρίς επιδότηση στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης - Τέλος το market pass μετά τον Οκτώβριο

Εταιρείες ρεύματος: Έως 4 έτη για να οριστικοποιηθούν τα κόστη προμήθειας – «Φρένο» από τους Διαχειριστές

Σε μεταβατική φάση η χειροτεχνία στην Ελλάδα - Η ακτινογραφία των επιχειρήσεων, τα αγκάθια και η ευκαιρία για comeback

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider