Πλειστηριασμοί: Σε «κλοιό» 15.000 ευάλωτοι οφειλέτες – Ύστατο «καμπανάκι» χτυπούν οι εταιρείες διαχείρισης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλειστηριασμοί: Σε «κλοιό» 15.000 ευάλωτοι οφειλέτες – Ύστατο «καμπανάκι» χτυπούν οι εταιρείες διαχείρισης
Οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε άτυπα moratoria για τους μικρούς οφειλέτες με εμπορική αξία κατοικίας κάτω από 100.000 ευρώ. Μόλις το 40% όσων προσέγγισαν για ρύθμιση ανταποκρίθηκαν θετικά. Πλειστηριασμός ή Φορέας Ακινήτων η μόνη επιλογή για όσους δεν πληρώσουν την οφειλή τους.

Με τις εξελίξεις για τον Φορέα Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020 να επιταχύνονται, όπως έγραψε το insider.gr, μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για τους ευάλωτους οφειλέτες προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό. Όπως εκτιμούν οι servicers, πρόκειται για 15.000 οφειλέτες με μικρά δάνεια, μικρά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητα που αναπόφευκτα θα πέσουν στα δίχτυα των πλειστηριασμών, αν δεν μεριμνήσουν οι ίδιοι για δίχτυ προστασίας από την γκάμα εργαλείων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση ή προσφέρουν οι χρηματοδοτικοί φορείς.

Οι πλειστηριασμοί έχουν μπει σε κανονική τροχιά και μετά το διάλειμμα του Αυγούστου όπως και αυτό κάποιων ημερών που επίκειται τον Οκτώβριο λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 24 Μαΐου του 2024, στην πλατφόρμα του eauction έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 13.031 πλειστηριασμοί (το νούμερο των 204.617 που είχε αναφερθεί αφορά σε όλους τους πλειστηριασμούς που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα), οι οποίοι αναρτήθηκαν μέχρι τις 4 Ιουλίου 2023. Μόνο για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι 1.248 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αναρτήθηκαν από τις 13 Ιανουαρίου 2023. Οι εφεξής πλειστηριασμοί θα αγγίξουν και τους ευάλωτους, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς άτυπης ασυλίας, κάτι που θα παύσει να ισχύει μόλις αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια κατάσχεσης.

Προκειμένου να προστατεύσουν τους ευάλωτους, οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε άτυπα moratoria για τους μικρούς οφειλέτες με εμπορική αξία κατοικίας κάτω από 100.000 ευρώ. Παράλληλα, τους προσέγγισαν με επιστολές ακόμη και όταν είχε φτάσει το στάδιο της κατάσχεσης, καλώντας τους να ρυθμίσουν την οφειλή ή εφόσον είναι ευάλωτοι και πληρούν τα σχετικά κριτήρια να το δηλώσουν για να λάβουν προστασία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς των servicers στο insider.gr, μόνο το 40% των οφειλετών με μικρά ακίνητα ανταποκρίθηκαν θετικά και δρομολόγησαν μία λύση ρύθμισης, ενώ το 60% αγνόησαν την πρόσκληση. Οι τελευταίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι νομοτελειακά ή θα χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό ή μεγάλο μέρος αυτών θα καταλήξουν στον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης προβληματίζονται σοβαρά από τη στάση που τηρούν όσοι (αυτο)χαρακτηρίζονται ευάλωτοι οφειλέτες, καθώς μόλις καμιά εκατοστή από αυτούς έχουν επιδιώξει να μπουν στο ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας (κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου) μέχρι την λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, ενώ δεν ξεπερνούν τους 3.000 (από περίμετρο 30.000 δυνητικά ωφελούμενων) όσοι έχουν επιδιώξει να πάρουν το πρόγραμμα των τραπεζών για την επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης από την άνοδο των επιτοκίων.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την επιλογή λύσεων που προσφέρονται, όποιος δεν αρπάξει την ευκαιρία να ρυθμίσει την οφειλή του, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την προοπτική του πλειστηριασμού. Προστασία υπό την έννοια της ολικής άφεσης χρέους δεν πρόκειται να έχουν ούτε οι μικρο – οφειλέτες εκτός και εάν λάβουν το πιστοποιητικό του ευάλωτου, ενταχθούν στο ενδιάμεσο καθεστώς και ακολούθως στον Φορέα Ακινήτων», αναφέρουν οι servicers στο insider.gr.

Χτυπώντας «καμπανάκι» στους μικρούς οφειλέτες, οι servicers σημειώνουν ότι πρόκειται για οφειλέτες με απλήρωτα δάνεια από το 2010, οι οποίοι συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια να διαμένουν στην κατοικία τους, χωρίς την ίδια ώρα να επιβεβαιώνουν ότι δικαιούνται το καθεστώς του ευάλωτου, κάνοντας αποδοχή άρσης του φορολογικού απορρήτου τους. Συμπληρώνουν επίσης ότι από την στιγμή της κατάσχεσης μέχρι τον πλειστηριασμό μεσολαβούν οκτώ μήνες, διάστημα αρκετό για να προχωρήσει ένας οφειλέτης σε κάποια ρύθμιση της οφειλής του. Αν δε υπολογιστεί ο χρόνος από την καταγγελία του δανείου μέχρι τον πλειστηριασμό, μιλάμε για διάστημα τουλάχιστον 21 μηνών, χρόνος που δεν δικαιολογεί την απουσία δράσης για έναν οφειλέτη που θέλει ή να ρυθμίσει το δάνειό του ή να διεκδικήσει προστασία της πρώτης κατοικίας του, λαμβάνοντας το πιστοποιητικό του ευάλωτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνα» ως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

Ρεύμα: Μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές από ΥΠΕΝ – Χρονικό όριο στην Καθολική Υπηρεσία

Intrakat: Ωριμάζουν το φθινόπωρο οι διαδικασίες για το deal με ΑΚΤΩΡ – Η απόφαση και η επόμενη μέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider