Πετρέλαιο: Αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες παρά τις πιέσεις των Κεντρικών Τραπεζών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες παρά τις πιέσεις των Κεντρικών Τραπεζών
Άνοδο στις τιμές του πετρελαίου αναμένει η διεθνής αγορά μέσα στους επόμενους μήνες. Αύξηση 23% στη ζήτηση έως το 2045.

Άνοδο στις τιμές του πετρελαίου αναμένει η διεθνής αγορά μέσα στους επόμενους μήνες καθώς τότε θα γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις των περικοπών από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ ενώ οι προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού τμήματος εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στη ζήτηση.

Οι ενημερώσεις των κεντριών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική και την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων άσκησαν πιέσεις στην τιμή αλλά η αγορά αναμένεται να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές
Ενώ μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της Fed αυτή την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια των τιμών, αναμένουμε σύσφιξη των συνθηκών της αγοράς από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ και την ώθηση που εκτιμάται ότι θα δώσει η Κίνα, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα μέχρι το 3ο τρίμηνο του έτους, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο αναλυτές της National Australian Bank.

Οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed μπορεί να ασκούν κάποια πίεση στην αγορά, αλλά αυτή η αύξηση έχει ήδη «ενσωματωθεί» στις τιμές, δήλωσε στο Bloomberg ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

«Τελικά, πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούνανοδικά, δεδομένης της σύσφιξης των θεμελιωδών μεγεθών. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ισχυρή τεχνική αντίσταση βραχυπρόθεσμα, με τη μορφή του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών», τονίζει.

Οι φόβοι για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και η πιθανότητα ύφεσης ως αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων εμπόδισαν πολλούς εμπόρους πετρελαίου από το να αγοράσουν το εμπόρευμα, παρόλο που η ζήτηση ήταν σταθερή και ισχυρή ενώ η προσφορά ήταν περιορισμένη.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται από τον Patterson της ING, οι έμποροι δεν έχουν πειστεί, παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι αναμένεται νέα αύξηση που θα ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.
Από την άλλη, η ζήτηση από την Κίνα παραμένει μια βασική μεταβλητή. Το Reuters ανέφερε ότι πολλοί έμποροι ανυπομονούν να εισαγάγει η κινεζική κυβέρνηση μέτρα τόνωσης για να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Αυτό θα τονώσει την ήδη ισχυρή ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις των φόβων για ύφεση.

Αύξηση 23% στη ζήτηση έως το 2045

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ+ Haitham Al Ghais προέβλεψε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 23% έως το έτος 2045. Αυτή η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την προσδοκώμενη αύξηση του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίο.

Αναφορικά με αυτή τη στρατηγική και την επίδρασή της στις τιμές, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazroui εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΠΕΚ+ λαμβάνει επαρκή μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε στον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της προσφοράς και της ζήτησης», δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ράλι μέχρι τέλος του έτους βλέπει η αγορά -Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα

Goldman Sachs: Σε ιστορικό υψηλό η ζήτηση πετρελαίου - Άνοδος στις τιμές

Καύσιμα: Πού θα φθάσουν οι τιμές τις επόμενες ημέρες - Οι περιοχές με την ακριβότερη βενζίνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider