ΕΕ: Ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας
Για τη στήριξη μέτρων σε τομείς καίριας σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις τροποποιήσεις ελληνικού καθεστώτος ενίσχυσης, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του κατά 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι τροποποιήσεις εγκρίθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς καίριας σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το νέο πλαίσιο τροποποιεί και παρατείνει εν μέρει το προσωρινό πλαίσιο κρίσης που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 για να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να στηρίξουν την οικονομία στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης και το οποίο τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Η Επιτροπή ενέκρινε το αρχικό καθεστώς στις 3 Οκτωβρίου 2022 (SA.103978). Η Ελλάδα κοινοποίησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις του αρχικού καθεστώτος: i) συνολική αύξηση του προϋπολογισμού κατά 600 εκατ. ευρώ, ii) προσαρμογή των ανώτατων ορίων για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης και iii) παράταση, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, της περιόδου σε σχέση με την οποία δίνονται τα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων, όπως τροποποιήθηκε, συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ ανά εταιρεία του πρωτογενούς τομέα αγροτικής παραγωγής, τα 300.000 ευρώ ανά εταιρεία στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 2 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία σε όλους τους άλλους τομείς και ii) θα δοθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τροποποιημένο καθεστώς παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ποια έργα αφορά το τρίτο ελληνικό αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider