Ρεύμα: Αμετάβλητη η λιανική τιμή τον Σεπτέμβριο παρά τις αυξημένες χρεώσεις των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Αμετάβλητη η λιανική τιμή τον Σεπτέμβριο παρά τις αυξημένες χρεώσεις των προμηθευτών
Οι ενισχυμένες επιδοτήσεις συγκράτησαν την τιμή στα 29,53 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη μόλις 1,15% έναντι του Αυγούστου, σύμφωνα με τον δείκτη HEPI. Αύξηση 29% στη λιανική τιμή του αερίου, καθώς οι επιδοτήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο διατηρήθηκε η λιανική τιμή ρεύματος τον προηγούμενο μήνα, όπως δείχνει ο δείκτης τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη η τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 29,53 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη έναντι του Αυγούστου κατά μόλις 1,15%. Έτσι, το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος παρέμεινε χαμηλότερα από τον μέσο χώρο των 27 πρωτευουσών των κρατών-μελών, ο οποίος ήταν τον Σεπτέμβριο 31,59 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για ένα ακόμη μήνα ήταν μικρότερο από τον μέσο όρο των τιμών της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών χωρών, που περιλαμβάνονται στο μηνιαίο δελτίο. Ο μέσος όρος ήταν 34,61 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με βάση την τιμή Σεπτεμβρίου, η Αθήνα κατατάχθηκε στην 16η θέση ανάμεσα στις 33 πρωτεύουσες της έρευνας. Όσον αφορά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Ολλανδία (Άμστερνταμ) με 66,73 λεπτά του ευρώ ανά kWh, η Δανία (Κοπεγχάγη) με 66,10 λεπτά του ευρώ και η Γερμανία (Βερολίνο) με 54,86 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

«Σωσίβιο» οι υψηλές επιδοτήσεις

Στην περίπτωση της χώρας μας, η συγκράτηση των λιανικών τιμών είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιδοτήσεων που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι οποίες κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις υψηλές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου των παρόχων ήταν αισθητά αυξημένες, καθώς οι εταιρείες προεξοφλούσαν νέο ανοδικό «ράλι» στο φυσικό αέριο (και κατά συνέπεια στη χονδρεμπορική ρεύματος) λόγω των προβλημάτων λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον Σεπτέμβριο καμία εταιρεία δεν ανακοίνωσε τιμή χαμηλότερη από τα 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα (συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας), όταν τον Αύγουστο μόλις τρεις εταιρείες χρέωσαν πάνω από τα 60 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα κατανάλωσης. Επίσης, τον Σεπτέμβριο η υψηλότερη χρέωση άγγιξε τα 78,8 λεπτά του ευρώ.

Ωστόσο, οι γενναίες ενισχύσεις μπόρεσαν να αποσοβήσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ανατιμήσεων, που θα προκαλούσαν οι παραπάνω τιμές αν «περνούσαν» στους τελικούς καταναλωτές. Οι επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο σχεδόν διπλασιάστηκαν συγκριτικά με τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 639 ευρώ/MWh (63,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα). Το συνολικό «δίχτυ προστασίας» για τον περασμένο μήνα άγγιξε τα 1,9 δισ. ευρώ.

Αύξηση 29% της λιανικής τιμής αερίου

Ο ρόλος των ενισχύσεων στο να «μπει φρένο» στις αυξήσεις στη λιανική, λόγω του ράλι των χονδρεμπορικών τιμών, φαίνεται από την εξέλιξη της εγχώριας τιμής του αερίου για οικιακούς καταναλωτές τον Σεπτέμβριο – μήνα κατά τον οποίο δεν υπήρξε επιδότηση στο καύσιμο, με δεδομένο ότι δεν είχε ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης.

Έτσι, χωρίς την επιδότηση, η τιμή του αερίου παρουσίασε αύξηση 29% στην Ελλάδα (Αθήνα), φτάνοντας τα 27,68 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, το εγχώριο οικιακό τιμολόγιο διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (16,32 λεπτά ανά κιλοβατώρα) αλλά και τον μέσο όρο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών (17,62 λεπτά). Μάλιστα, η Αθήνα ήταν η 4η ακριβότερη πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider