Σε κλοιό ακρίβειας γιορτάζουν φέτος το Πάσχα οι Έλληνες, καθώς το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να δείχνει «τα δόντια του». Οι καταναλωτές εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την ξέφρενη πορεία των τιμών σε πολλά βασικά είδη διατροφής, ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν «γονατίσει».
Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη διαμόρφωση των τιμών, ενώ την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένα γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα για τα νοικοκυριά.
Και μπορεί οι Έλληνες να γιορτάζουν στα χωριά τους το πρώτο «ελεύθερο» Πάσχα, μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ωστόσο το φετινό γιορτινό τραπέζι θα είναι πιο λιτό από ποτέ. Και αυτό γιατί οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα, αναγκάζοντας τα μέσα ελληνικά νοικοκυριά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αναγκαίες εορταστικές προμήθειες, περιορίζοντας τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα αφού ο… λογαριασμός δεν βγαίνει. Οι ανατιμήσεις δεν λένε να κοπάσουν, με τον πληθωρισμό τον Μάρτιο να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 27 ετών, φτάνοντας στο 8,9%.
«Έπιασε» τα 100 ευρώ το κόστος για το μέσο πασχαλινό τραπέζι
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ), το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 κυμαίνεται μεταξύ 67,7 ευρώ και 95,2 ευρώ, αυξημένο από 13,1% έως 19,2% σε σχέση με πέρυσι. Και αυτή είναι η πιο συντηρητική προσέγγιση, αφού αντίστοιχες έρευνες κάνουν λόγο για αυξήσεις από 25% (Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής) έως και 35% (Ινστιτούτο Καταναλωτών) στο κόστος για το πασχαλινό τραπέζι.
Σύμφωνα με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, οι ανατιμήσεις κάνουν πάρτι τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές στο αρνί να αυξάνονται κατά 17,1% το τελευταίο τετράμηνο, στα μαρούλια κατά 17,5% και στα αναψυκτικά κατά 19,0%.
«Καίνε» οι τιμές στα αμνοερίφια
Φέτος, το κόστος για πέντε κιλά αρνί από τη Βαρβάκειο έπιασε τα 44,95 ευρώ (με τιμή 8,99 ευρώ το κιλό), έναντι 32,50 ευρώ το 2021, ήτοι αυξημένο κατά 38,3%, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή και για το κατσίκι. Για πέντε κιλά κοτόπουλο, το κόστος έφτασε τα 17,45 ευρώ (με τιμή 3,49 ευρώ το κιλό), από 14 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 24,6%.
Στα σούπερ μάρκετ, αντίστοιχα, το κόστος για ένα κιλό αρνί διαμορφώθηκε στα 9,80 ευρώ, ενώ σε τοπικά καταστήματα ξεκίνησε από 11,50 ευρώ για να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ. Πάνω από 10,50 ευρώ κόστισε ένα κιλό κατσίκι στα σούπερ μάρκετ, ενώ η τιμή του στα τοπικά καταστήματα κινήθηκε μεταξύ 12,80 και 15,50 ευρώ.
Να σημειωθεί άλλωστε ότι φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να έσπευσαν να διεκδικήσουν τιμές αρκετά αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στα ύψη τα οπωροκηπευτικά
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, το κόστος για τρία κιλά πατάτες έφτασε τα 2,28 ευρώ (0,76 ευρώ το κιλό), από 2,19 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 7,5%, ενώ ένα κιλό καρότα έπιασαν τα 0,85 ευρώ από 0,70 ευρώ πέρυσι (αύξηση 21,4%). Το κόστος για τέσσερα τεμάχια μαρούλια διαμορφώθηκε στα 2,68 ευρώ (0,67 ευρώ ανά τεμάχιο), από 2,40 ευρώ πέρυσι (αύξηση 11,7%), ενώ ένα κιλό λάχανο έφτασε τα 0,60 ευρώ, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2021. Για δύο κιλά ντομάτες μια οικογένεια διέθεσε 2,30 ευρώ (1,15 ευρώ το κιλό), από 2,20 ευρώ πέρυσι, ενώ το κόστος για τρία αγγουράκια έπιασε τα 2,10 ευρώ (0,70 ευρώ ανά τεμάχιο), έναντι 1,83 ευρώ πέρυσι. Η τιμή του αγγουριού έχει αυξηθεί κατά 14,8%.
Με τη σειρά του το Ινστιτούτο Καταναλωτών καταγγέλλει ότι οι τιμές φρούτων και λαχανικών στις λαϊκές αγορές έχουν αυξηθεί από 15% έως 20%.
Χρυσά… τα βαμμένα αυγά, τσίμπησε η τιμή και στο τσουρέκι
Το κόστος για μια δωδεκάδα βαμμένα αυγά έφτασε τα 3,50 ευρώ από 3 ευρώ πέρυσι (αύξηση 16,6%), ενώ η τιμή για δύο τσουρέκια έπιασε τα 6,20 ευρώ (3,10 ευρώ ανά τεμάχιο), από 5,70 ευρώ πέρυσι (αύξηση 8,8%). Την ίδια στιγμή, δύο μπουκάλια (1,5 lt) αναψυκτικά έφτασαν να πωλούνται 2,38 ευρώ, από 2,20 ευρώ το 2021, ενώ πέντε μπύρες (500 ml) άγγιξαν τα 9,45 ευρώ (1,89 ευρώ ανά τεμάχιο), από 7,80 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 17,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τις τελευταίες προβλέψεις του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, οι αυξήσεις τα τυροκομικά έχουν ξεπεράσει το 7%, ενώ στα σοκολατοειδή, τα αρτοσκευάσματα και τα κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.
«Η ακρίβεια καλπάζει, η αισχροκέρδεια χορεύει και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση», σημειώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ανάσταση στις τσέπες των νοικοκυριών θα αργήσει να έρθει...