BNP Paribas: Οι δώδεκα άθλοι του σχεδίου «Ηρακλής» ολοκληρώνονται - Top pick η Eurobank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BNP Paribas: Οι δώδεκα άθλοι του σχεδίου «Ηρακλής» ολοκληρώνονται - Top pick η Eurobank
Ως μια «μεγάλη επιτυχία» χαρακτηρίζει η BNP Paribas την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση των ισολογισμών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ως μια «μεγάλη επιτυχία» χαρακτηρίζει η BNP Paribas την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση των ισολογισμών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Όπως επισημαίνει ο γαλλικός οίκος το πρόγραμμα «Ηρακλής» εισήχθη τον Οκτώβριο του 2019 σε μια αρχική περίοδο βάσης και υλοποίησης του 18 μήνες, ενώ πλέον έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Ο «Ηρακλής» βασίστηκε στο ιταλικό μοντέλο GACS, αλλά σε αντίθεση με το εν λόγω πρόγραμμα, το senior tranche της τιτλοποίησης θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει αξιολόγηση «ΒΒ» για να είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα, έναντι αξιολόγησης «ΒΒΒ» στην Ιταλία. Το σχέδιο αυτό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο, όπως και το ιταλικό GACS, και αποτελεί το κύριο εργαλείο της τρέχουσας απομείωσης του κινδύνου (de-risking) των NPEs στην Ελλάδα.

Ως προς το σκέλος των τιτλοποιήσεων η BNP Paribas, επισημαίνει πως η Eurobank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής «Mexico» γίνεται η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE, ενώ θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα μέσω του «Frontier». Παράλληλα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έπονται με ένα ελαφρώς πιο αργό χρονοδιάγραμμα, με τη BNP να τονίζει πως το de-risking συνεπάγεται και μικρότερο μέγεθος του ισολογισμού των τραπεζών μετά το τέλος της εξυγίανσης, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην ανάγκη τους τόσο για κεφάλαια όσο και για το σκέλος των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Παράλληλα, όπως εκτιμά η BNP, η προοπτική αναβάθμισης σε investment grade απέχει αρκετά ακόμη και ως εκ τούτου αποτελεί παρά μόνο ένα πολύ μακροπρόθεσμο δυνητικό θετικό καταλύτη για τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών. Παρ'όλα αυτά, η προοπτική επίτευξης σε «BB» είναι περισσότερο πιθανό να υλοποιηθεί σε μια πιο σύντομη, χρονικά, βάση. Προς το παρόν, τα senior τραπεζικά ομόλογα με αξιολόγηση «BB» διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο ~100 μ.β σε ένα πιο περιορισμένο εύρος από τις εκδόσεις με αξιολόγηση «B», ενώ η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι, κατά τη BNP, οι πιθανότερες υποψήφιες για να επιτύχουν πρώτες τη βαθμίδα «BB».

Από θεμελιώδη άποψη, top pick στην Ελλάδα παραμένει η Eurobank για το γαλλικό οίκο. Δεδομένου ότι το ζήτημα των NPEs έχει πλέον σχεδόν αντιμετωπιστεί, έχοντας φθάσει σε μονοψήφιο δείκτη NPE, η τράπεζα θα είναι σε θέση να εστιάσει στην ομαλοποίηση της λειτουργίας της. Επιπλέον, υπάρχει μια σαφής πορεία προς την κερδοφορία για την τράπεζα, η οποία θα οδηγήσει σε δημιουργία οργανικών κεφαλαίων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος (που προβλέπεται για μετά το 2022 στο business plan της τράπεζας). Η πρόσφατη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών της τράπεζας, αναδεικνύει έναν ορισμένο βαθμό κεφαλαιακής άνεσης άνω των ρυθμιστικών αρχών. Η Eurobank ανακοίνωσε τον Ιούλιο την εξαγορά ποσοστού 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και τη συγχώνευση της θυγατρικής της στη Σερβία. Η τράπεζα έχει επίσης ένα ανεξόφλητο Tier 2 (6,41% 01/17/28 - XS1752439411) που κατέχει επί του παρόντος το ΤΧΣ και δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν επιχειρούσε να το αναχρηματοδοτήσει πριν από την πρώτη ημερομηνία ανάκλησης (τον Ιανουάριο του 2023) και να το αντικαταστήσει με ένα AT1. Θα μπορούσε επίσης να μην αναχρηματοδοτήσει πρόωρα το Tier 2 και απλά να εκδώσει ένα νέο AT1, το οποίο στην πραγματικότητα θα ήταν ακόμη καλύτερο για την πίστωση και ειδικότερα για τα senior bonds.

BNP Paribas

Η κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς

Σύμφωνα με τη BNP Paribas, η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο πρώτη τράπεζα που έχει εξαντλήσει(maxed out) τη δυνατότητα έκδοσης τόσο σε επίπεδο AT1 όσο και σε επίπεδο Tier 2. Δεδομένου του επιπέδου κερδοφορίας της, η BNP εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η τράπεζα θα είναι σε θέση να καλύψει το κενό με τη Eurobank (στην καλύτερη θέση) ως προς την ποιότητα του ενεργητικού και αυτό θα πρέπει να προκαλέσει συμπίεση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης προς τις υπόλοιπες τράπεζες. Ωστόσο, η κεφαλαιακή της θέση είναι πιθανό να βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από την ελάχιστη κεφαλαιακή της απαίτηση. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα σε fully loaded βάση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια πίεση στα AT1, καθώς η αγορά θα μπορούσε να φοβηθεί μια παράλειψη του κουπονιού για την τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο, η BNP προτιμά την έκδοση TPEIR T2 λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων και του μη κινδύνου παράλειψης κουπονιού σε σύγκριση με το ανεξόφλητο AT1. Το Tier 2 της Πειραιώς έχει πρόσφατα υποαποδώσει σε σύγκριση με άλλους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποια αιτιολόγηση με βάση τα θεμελιώδη.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Σύμφωνα με τη BNP Paribas, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν βασίζονται σε, μια ασθενέστερη μακροοικονομική ανάκαμψη από ό,τι αναμένεται, στη μείωση της διάθεσης των επενδυτών προς τα ελληνικά NPLs, στην αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μετά το τέλος του μορατόριουμ, στο ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να υστερήσει έναντι της φιλόδοξη αύξησης της δανειοδοτικής της ικανότητας, σε μια αναβίωση του bail-in στις χώρες της περιφέρειας, και τέλος στο ότι η SRB θα μπορούσε να εισάγει Ελάχιστες Μειωμένες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, MREL.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider