Οικονομία
28-04-2021 | 14:50

Πατέλης για Greece 2.0: Εφικτό το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Μπορεί να προσθέσει 7% στο ΑΕΠ (vid)

Newsroom
Μοιράσου το
Πατέλης για Greece 2.0: Εφικτό το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Μπορεί να προσθέσει 7% στο ΑΕΠ (vid)
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για το, έκτασης 4.104 σελίδων, ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που εστάλη χθες το βράδυ στην Κομισιόν μίλησε ο επικεφαλής του Oικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης στο CNBC, τονίζοντας ότι διαθέτει αναλυτική κοστολόγηση με 175 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενώ θα μπορούσε να προσθέσει έως και 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, σε διάστημα 6ετίας.

Θέλοντας να απαντήσει στις όποιες αμφισβητήσεις γύρω από τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου,  κ. Πατέλης επισήμανε πως το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση θα υπαχθεί σε οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη εταιρεία, για να διασφαλιστεί πως οι τιμές και το χρονοδιάγραμμα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Όπως τόνισε, το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει άξονες όπως «τα big data, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, η ηλεκτροκίνηση και οι σταθμοί φόρτισης, οι οπτικές ίνες  διασύνδεσης, η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα των νησιών, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η αξιολόγηση και αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, η επιτάγχυνση του δικαστικού συστήματος, η διευκόλυνση έναρξης επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η εκπαίδευση έναντι των διακρίσεων και η λίστα είναι μεγάλη. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα των τραπεζικών assets, ο κ. Πατέλης σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία εξαιρετικά σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς, με υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών από διεθνείς επενδυτές, καθώς έφτασε τα 1,4 δισ. ευρώ ενώ ο αρχικός στόχος ήταν το 1 δισ. ευρώ. Ενώ, πρόσθεσε πως κάποιοι θεσμικοί επενδυτές στην πραγματικότητα απογοητεύτηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το μέγεθος της συμμετοχής που επιθυμούσαν. «Έχουμε πολλούς επενδυτές που πλέον κοιτάνε την Ελλάδα» και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετατρέπεται από «πηγή συστημικού ρίσκου» σε «όχημα ανάπτυξης», τόνισε.

Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει δάνεια 13 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα που θέλει να επενδύσει σε τομείς της πράσινης ενέργειας, των ψηφιακών έργων και σε οικονομίες κλίμακας, μεταξύ άλλων. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναβάθμιση της χώρας από την S&P, η οποία διατήρησε θετικό το outlook της αξιολόγησης «και βέβαια το ζητούμενο μας είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας και ευελπιστούμε ότι θα την κατακτήσουμε».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού προανήγγειλε επίσης με tweet το σχέδιο 4.104 σελίδων, αν περιληφθούν και 1.383 σελίδες αναλυτικής κοστολόγησης με 175 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  Ελλάδα 2.0», όπως ονομάζεται , θα κατατεθεί και σε «φυσική μορφή» στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείδωσε το Σχέδιο Ανάκαμψης, αρχίζει το τροχάδην για προκαταβολή και ενεργοποίηση επενδύσεων

Πατέλης: Ενδεχόμενο για ειδικό πακέτο στήριξης στις επιχειρήσεις τουρισμού

MUST READ

Πατέλης: Το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα 4 δισ. ευρώ - Οικονομική «έκρηξη» μετά το τέλος της πανδημίας