Bonus και προσφορές αντί για τόκους στις προθεσμιακές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bonus και προσφορές αντί για τόκους στις προθεσμιακές

Σε μια εποχή μηδενικών επιτοκίων για τις καταθέσεις οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να προσελκύσουν όσους ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Πόντοι και bonus σε συναλλαγές, εκπτώσεις σε άλλα τραπεζικά ή τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα είναι μερικά από τα προνόμια που αντιπαρατίθενται δίπλα στα επιτόκια που φτάνουν με το ζόρι το 1% για τους πολύ καλούς πελάτες.

Τα επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο επί εποχής ευρώ, λόγω και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει μειώσει το καταθετικό της επιτόκιο στο -0,4%. Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΚΤ, που ουσιαστικά τιμωρεί την «αποθήκευση» χρήματος για να ανεβάσει τον πληθωρισμό, είναι να εμφανίζονται οι πρώτες περιπτώσεις αρνητικών καταθετικών επιτοκίων στις πιο σταθερές τράπεζες της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, σε αυτό το ευρωπαϊκό σκηνικό τα επιτόκια 0,4% με 0,8% που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για τους περισσότερους λογαριασμούς προθεσμίας με ποσά χαμηλότερα των «εγγυημένων» 100.000 ευρώ μπορεί να θεωρηθούν ακόμη και ελκυστικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντος που επιβραβεύει τους καταθέτες στις συναλλαγές είναι το «Alpha Προθεσμιακή με Bonus» της Alpha Bank. Ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης ο πελάτης λαμβάνει bonus πόντους στο πρόγραμμα επιβράβευσης για τους κατόχους καρτών της τράπεζας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα έκδοσης κάρτας με προνομιακούς όρους, επιπλέον bonus και δωρεάν συνδρομή για το πρώτο έτος.

Αντίστοιχο είναι και το πρόγραμμα της Eurobank «Προθεσμιακή με επιστροφή». Με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ το πρόγραμμα προσφέρει ως δώρο στο δικαιούχο της προθεσμιακής κατάθεσης, «ευρώ επιστροφής», τα οποία πιστώνονται στην χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα και τα οποία μπορεί να εξαργυρώσει με αγορές στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του Προγράμματος «Επιστροφή» της τράπεζας. Ο αριθμός των πόντων εξαρτάται από το ποσό και την διάρκεια της κατάθεσης.

Άλλο ένα «όπλο» που επιστρατεύουν οι τράπεζες για πιο ελκυστικές καταθέσεις είναι τα σύνθετα προϊόντα όπως η «Προθεσμιακή Κατάθεση Πειραιώς Μέγας» της Τράπεζας Πειραιώς που συνδυάζει προθεσμιακή κατάθεση με επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Με ελάχιστο ποσό τα 15.000 ευρώ ο καταθέτης επιλέγει το ποσοστό των χρημάτων που πάνε στην προθεσμιακή και το ποσοστό που επενδύεται σε ομολογιακά, μετοχικά ή μεικτά αμοιβαία κεφάλαια. Με αυτό τον τρόπο η απόδοση ενός μέρους των χρημάτων είναι σταθερή και το υπόλοιπο μπορεί να προσφέρει υπέρ αποδόσεις.

Σύνδεση της προθεσμιακής με το πρόγραμμα επιβράβευσης της «go4more» προσφέρει και η Εθνική Τράπεζα. Δίνει 1 πόντο ανά 60 ευρώ μέσου μηνιαίου υπολοίπου με μέγιστο τους 8.000 τον μήνα, ενώ στις προθεσμιακές που έχουν ανοιχτεί μέσω internet banking δίνει 1 πόντο ανά 30 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider