Στο «ναδίρ» ο τζίρος των ξενοδοχείων – Πρόσθετο έλλειμμα 900 εκατ. από ανείσπρακτα και μείωση προκαταβολών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «ναδίρ» ο τζίρος των ξενοδοχείων – Πρόσθετο έλλειμμα 900 εκατ. από ανείσπρακτα και μείωση προκαταβολών

Κατακόρυφη ήταν η πτώση του τζίρου για τα ελληνικά ξενοδοχεία, έστω των λίγων που κατάφεραν να ανοίξουν την χρονιά που μας πέρασε, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έβαλε φρένο στα ταξίδια τόσο εγχώριων όσο και ξένων τουριστών.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων για την περίοδο που λειτούργησαν έφτασε μόλις τα 1,8 δισ. ευρώ από τα 8,4 δισ. που ήταν το 2019, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 78,1%.

Αιτία ήταν αφενός οι λιγοστοί, σε σχέση με άλλες χρονιές, επισκέπτες της χώρας μας σε συνδυασμό με την μικρότερη χρονικά περίοδο την οποία διήρκεσε η σεζόν. Εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΤΕΠ, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά κατά μέσο όρο 7 μήνες την χρονιά που μας πέρασε ενώ η σεζόν για τα εποχικά καταλύματα περιορίστηκε στους 3,2 μήνες κατά μέσο όρο.

Ακόμα και αυτούς τους μήνες βέβαια, η πληρότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για την ακρίβεια η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού υπολογίζεται στο 23,1%, δεδομένου ότι ακόμα και τους παραδοσιακά δυνατούς μήνες η πληρότητα του 60% περίπου των ξενοδοχείων που ήταν ανοιχτά, δεν ξεπέρασε το 41%. Τους μήνες που ακολούθησαν, δηλαδή Οκτώβριο κι έπειτα, η πληρότητα κινήθηκε στο επίπεδο του 35%, για πολύ μικρότερο όμως αριθμό μονάδων, αφού η πλειονότητα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας τερμάτισαν πρόωρα τη σεζόν κατεβάζοντας ρολά τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στην ξενοδοχειακή αγορά είναι το γεγονός ότι οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μόνο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πτώση της τάξης του 16% παρουσίασε και η μέση τιμή δωματίου, πέφτοντας από τα 100 ευρώ στα 84 ευρώ.

Τα αρνητικά ρεκόρ του κλάδου δεν αναμένεται να βελτιωθούν τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, με τις ενδείξεις των προκρατήσεων να παραμένουν απογοητευτικές και σε συνδυασμό με τα ρευστά υγειονομικά δεδομένα να απαγορεύουν τις εκτιμήσεις.

Έλλειμμα κοντά ένα δισ. από ανείσπρακτα και μείωση προκαταβολών για το νέο έτος

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας είναι ήδη αντιμέτωπες με έλλειψη ρευστότητας, αφού πέραν της μηδενικής ζήτησης παραμένει ανείσπρακτο το 15,2% του τζίρου του 2020 ενώ καταγράφεται και μεγάλη μείωση των προκαταβολών για το νέο έτος. Σύμφωνα με την έρευνα ο ανείσπρακτος τζίρος για την προηγούμενη χρονιά για το σύνολο των καταλυμάτων ξεπερνά τα 278 εκατομμύρια ενώ η συρρίκνωση των προκαταβολών υπολογίζεται κοντά στα 124 εκατ. παρουσιάζοντας μια μεταβολή της τάξης του 83,3% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, δημιουργώντας ένα επιπλέον έλλειμα στα ταμεία των ξενοδόχων ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Οι προαναφερθέντες αριθμοί «υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος», όπως τόνισε εμφατικά ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020. «Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλικός σχολιάζοντας την έρευνα του ΙΤΕΠ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider