Την έναρξη δύο νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου -Α και Β-, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα 15/3/2019 ανακοίνωσε στους εργαζομένους ο ΟΤΕ, με την διοίκηση να έχει ήδη συνεδριάσει από χθες με τη διαπραγματευτική επιτροπή της ΟΜΕ- ΟΤΕ, ενώ έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναλυτικότερα, τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται για το 2019 είναι τα εξής:

Α) Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης εργαζομένων και έμμισθων δικηγόρων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση έως τα τέλη του 2025 (Πρόγραμμα Α), τα οποία προβλέπουν και φέτος αναπλήρωση εισοδήματος από 70% έως και 90%, ανάλογα με το πόσο κοντά είναι κάποιος στο να συνταξιοδοτηθεί. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Α θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους, τα χρήματα για τις εισφορές τους (κύρια ταμεία και επικουρικά) έως τη συνταξιοδότησή τους, ενώ θα έχουν, μέχρι να λάβουν σύνταξη, και την ιδιωτική ασφάλεια που είχαν ως εργαζόμενοι. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 1.220 εργαζόμενους, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος πόσοι θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

Β) Ανοιχτό Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης (Πρόγραμμα Β), για εργαζόμενους και έμμισθους δικηγόρους που δεν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Το πρόγραμμα αυτό αφορά όσους έχουν πάνω από 10 χρόνια στην επιχείρηση και είναι πάνω από 40 ετών, ωστόσο εξαιρούνται κάποιες ειδικότητες όπως είναι οι τεχνικοί πεδίου, οι πωλητές, οι επιστήμονες πληροφορικής κ.ά. Ανάλογα με την ηλικία τους θα λάβουν ως αποζημίωση 38 έως 50 μισθούς, οι οποίοι προσαυξάνονται ανάλογα με τη θέση ευθύνης που κατέχουν και τον αριθμό των παιδιών τους.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στα Προγράμματα ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ενώ για τη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με το αντίστοιχο πρόγραμμα εθελουσίας του 2018 είχαν αποχωρήσει περί τους 300 εργαζόμενους, ενώ τώρα στις ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης είναι να τεθεί εκτός ομίλου ΟΤΕ το έργο της φυσικής ασφάλειας, κάτι στο οποίο η ΟΜΕ- ΟΤΕ, δηλώνει την αντίθεσή της.