Μόνη της στο Ελληνικό η Lamda Development - ΑΜΚ 650 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνη της στο Ελληνικό η Lamda Development - ΑΜΚ 650 εκατ. ευρώ
Η εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, αναφέρει η ανακοίνωση της Lamda Development.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-μαμούθ ύψους έως 650 εκατ. ευρώ σκοπεύει να προχωρήσει η Lamda Development ενόψει της εκκίνησης της επένδυσης στο Ελληνικό, την οποία πρόκειται να αναλάβει σε ποσοστό 100%. Παρά την απώλεια των δύο άλλων επενδυτών (Fosun και Eagle Hills) ο όμιλος Λάτση δεσμεύεται ότι θα επενδύσει το σύνολο των κεφαλαίων αν αυτό απαιτηθεί.

Και οι δύο μεγαλομέτοχοι όμιλος Λάτση και VOXCOVE (Olympia Group και VNK Capital) δεσμεύονται ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Μάλιστα ο όμιλος Λάτση που κατέχει μέσω της Consolidated Lamda Holdings περίπου το 54% της Lamda Develοpment δεσμεύεται ότι όχι μόνο θα ασκήσει στο «σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν» αλλά και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Εκτός της επένδυσης μένουν οι -μέχρι σήμερα- δύο βασικοί επενδυτές πέρα του ομίλου Λάτση, δηλαδή η κινεζική Fosun και η επενδυτική εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Eagle Hills. Έτσι η Lamda Development πέρα από την διαχείριση του project θα γίνει και η ιδιοκτήτρια της Ελληνικό ΑΕ που έχει τα δικαιώματα του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Πάντως η εταιρεία αναφέρει ότι «στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον». Βεβαίως η πρώτη συνεργασία σε επίπεδο επιμέρους ανάπτυξης είναι το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα που θα αναπτυχθεί στην έκταση από την εταιρεία που θα κερδίσει το διαγωνισμό για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.

Πού θα πάνε τα 650 εκατ. ευρώ

Από τα αντληθέντα κεφάλαια το ποσό 467 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής HELLINIKON GLOBAL I S.A.». Με αυτά τα χρήματα θα πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις του τιμήματος για τις μετοχές της Ελληνικό ΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών θα πρέπει να πληρωθούν 300 εκατ. ευρώ και 167 εκατ. ευρώ πρέπει να δοθούν ως δεύτερη δόση δύο χρόνια μετά και αφού θα έχουν εκδοθεί οι άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια-τοπόσημα που προβλέπονται στο masterplan.

Ποσό 133 εκατ, ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης και ποσό 40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και πάλι εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης,

Τέλος, ποσό 10 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), και ενόψει της άμεσης εκκίνησης της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα, η Lamda Development προβαίνει στην ακόλουθη ενημέρωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη σημερινή του Συνεδρίαση αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των €650 εκατ.

Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της Εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου.

Η Εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για την Lamda Development η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα.

Υποστηρίζοντας έμπρακτα τα ανωτέρω, ο βασικός μέτοχος «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Εταιρείας, VOXCOVE (Κοινοπραξία της OLYMPIA Group και της VNK Capital), πιστεύει ακράδαντα στο έργο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, στηρίζει και θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider