Κομβικό το 2019 για τις επενδυτικές ακινήτων – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομβικό το 2019 για τις επενδυτικές ακινήτων – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα 
Tο 2019 είναι χρονιά ανακατατάξεων στις ΑΕΕΑΠ αλλά και ευκαιριών στην αγορά ακινήτων, τονίζουν στο insider.gr δύο κορυφαία στελέχη του κλάδου.

Έχοντας αφήσει πίσω τους μια πολύ καλή χρονιά με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 220 εκατ. ευρώ οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ετοιμάζονται για ένα κομβικό 2019, το οποίο όπως σημειώνουν στο insider.gr ανώτατα στελέχη του κλάδου κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

«Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για τις ΑΕΕΑΠ, ενώ εμείς βρεθήκαμε πολύ κοντά σε επενδυτικό ρεκόρ», τονίζει ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία, προσθέτοντας ότι το 2019 η επενδυτική δραστηριότητα θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο. «Συνεχίζουμε κανονικά και επιθετικά τις επενδύσεις μας», σημειώνει ο κ. Καρυτινός, επικεφαλής της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας η οποία στην εκπνοή του 2018 ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για την αγορά χαρτοφυλακίου στην ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ τις πρώτες ημέρες του 2019 ανακοίνωσε την εξαγορά του πύργου γραφείων City Tower που ανέπτυξε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Βουλγαρία.

Νέες επενδύσεις σχεδιάζει και η Intercontinental International (ICI) REIC, η οποία έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της κατά 130% την τελευταία δεκαετία. «Έχοντας δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 100 εκατ. ευρώ, η ICI αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή στην Ελληνική αγορά και θα συνεχίσουμε και το 2019 με νέες επενδύσεις», σημειώνει στο insider.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Αποστολίνας.

Κομβικό το 2019

Η φετινή χρονιά είναι κομβική για την ελληνική οικονομία άρα και για τις ΑΕΕΑΠ, καθώς δεν είναι απλά η πρώτη χρονιά μετά από το τέλος του προγράμματος προσαρμόγης αλλά είναι και μια εκλογική χρονιά. «Το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά και μέχρι να γίνουν οι εκλογές οι επενδυτές από τους οποίους αντλούμε κεφάλαια τηρούν στάση αναμονής», σημειώνει ο κ. Καρυτινός προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ θα αντλήσουν κεφάλαια από δανεισμό τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Με τραπεζικό δανεισμό θα χρηματοδοτηθούν και οι νέες επενδύσεις της ICI REIC σύμφωνα με τον κ.. Αποστολίνα. «Πιθανότατα να προχωρήσουμε και σε επιλεκτικές πωλήσεις ορισμένων μικρών ακινήτων μας, με σκοπό την υλοποίηση υπεραξιών και την ανακατανομή πόρων σε ακόμη πιο κερδοφόρα projects», σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας προσθέτοντας ότι «με ανοδικά κινούμενα αγοραία ενοίκια και χαμηλότερα yields, έχουμε αρχίσει την καταγραφή λογιστικών κερδών, από αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου μας σε εύλογη αξία».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το 2019 είναι κομβικό σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό είναι ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά τα ακίνητα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. «Είναι σημαντικό να δούμε νέα ακίνητα στην αγορά, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά καλά ακίνητα. Με την πώληση χαρτοφυλακίων NPLs αναμένουμε μια πιο μαζική προσφορά που μέχρι τώρα δεν είχαμε», σημειώνει ο επικεφαλής της Εθνικής Πανγαία.

Αλλάζει ο χάρτης των ΑΕΕΑΠ

Πέρα από τις επενδύσεις σε ακίνητα, το 2019 είναι και χρονιά ανακατατάξεων στις ΑΕΕΑΠ με πιο σημαντική την αποχώρηση δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της Grivalia Properties, η οποία θα συγχωνευθεί με τη Eurobank.

Ωστόσο φέτος αναμένεται να προστεθούν νέες ΑΕΕΑΠ στις ήδη υπάρχουσες. Μεταξύ αυτών η Orilina ΑΕΕΑΠ με βασικό μέτοχο το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Brevan Howard αλλά και η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων όπως τα εμπορικό κέντρo River West στον Κηφισό και το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο. Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΕΑΠ έχει υποβάλλει και ο όμιλος Fourlis. Ταυτόχρονα την είσοδο της στο ΧΑ ετοιμάζει και η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ συμφερόντων οικογένειας Ευμορφίδη της Cocomat.

«Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη άνθηση, αναμενόμενο λόγω ετεροχρονισμού, σε σχέση με τις αντίστοιχες εξελίξεις στο εξωτερικό. Ο θεσμός προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα, δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα χαρτοφυλάκια επιλεγμένων ακινήτων, επαγγελματική διαχείριση, διαφάνεια και - αντίθετα με την άμεση επένδυση σε real estate - ευκολία ρευστοποίησης περιουσίας», σχολιάζει ο κ. Αποστολίνας.

Οι κίνδυνοι του 2019

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό ένας ορατός κίνδυνος είναι μην υπάρξει σαφές αποτέλεσμα από τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν φέτος, γιατί έτσι θα επιστρέψει η αβεβαιότητα στις αγορές και θα γίνει πιο δύσκολη η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

«Ίσως το μεγαλύτερο ρίσκο, για το 2019 και για τα επόμενα έτη είναι η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αν τα μακροοικονομικά μεγέθη της Χώρας μας βγουν εκτός ελέγχου, το ελληνικό real estate θα κυλήσει πάλι σε φάση υποτίμησης», σημειώνει από μεριάς του ο κ. Αποστολίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider