Μετά το ID.3 που θα δούμε σύντομα και στη χώρα μας, το νέο ID.4 είναι το δεύτερο μοντέλο στη γκάμα της Volkswagen που εξελίχθηκε ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μπαταρία.

Volkswagen ID.4

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο μοντέλο να διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ισχυρούς κινητήρες, μεγάλη αυτονομία και πρωτόγνωρη ευρυχωρία.

Πολύ πρακτικό και άνετο

Με μήκος 4,58 μέτρα, το αμάξωμα του νέου ID.4 τοποθετείται από άποψη διαστάσεων στη μικρή – μεσαία κατηγορία C, αλλά από άποψη χώρων συναγωνίζεται αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας. Με 543 λίτρα χώρο αποσκευών και 5 άνετες θέσεις, έχει σημαντικό πλεονέκτημα χώρων σε σχέση με κάθε άλλο συμβατικό αλλά και ηλεκτρικό SUV.

Volkswagen ID.4

Αισθητικά οι Γερμανοί επέλεξαν έναν ασφαλή δρόμο σύγχρονης αλλά και καθαρής εικόνας, η οποία εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ανάγκη για κορυφαία αεροδυναμική -ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι κορυφαίος για SUV στο 0,28. Το μεγάλο μεταξόνιο των 2,77 μέτρων, οι τροχοί με διάμετρο 20 ιντσών και οι μικροί πρόβολοι, συνθέτουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα με δυναμικά χαρακτηριστικά ήπιων τόνων.

Volkswagen ID.4

Με γνώμονα την αποδοτικότητα

Ο ηλεκτροκινητήρας του ID.4 είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα και δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων μίας σχέσης. Είναι ένας ελαφρύς και εξαιρετικά αποδοτικός σύγχρονος κινητήρας (PSM) με συμπαγή σχεδίαση. Αποδίδει ισχύ 204 ίππων και ροπή 310 Nm, άμεσα διαθέσιμη από στάση. Το ηλεκτρικό SUV επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 8,5 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα. Μία κορυφαία έκδοση με ακόμα περισσότερη ισχύ και τετρακίνηση θα ακολουθήσει το 2021.

Volkswagen ID.4

Χάρη σε μια συστοιχία μπαταριών καθαρής χωρητικότητας 77kWh, το νέο Volkswagen ID.4 έχει εμβέλεια με μια πλήρη φόρτιση έως και 520 χιλιόμετρα. Σε ταχυφορτιστή, το ID.4 μπορεί μέσα σε μισή ώρα να ανακτήσει ενέργεια για να καλύψει 320 χιλιόμετρα.

Ασφάλεια και εξοπλισμός υψηλού επιπέδου

Το ταμπλό του ηλεκτρικού Volkswagen ID.4 δεν διαθέτει φυσικά κουμπιά ή διακόπτες και χαρακτηρίζεται από φουτουριστική εμφάνιση. Ο οδηγός βλέπει τις πιο σημαντικές πληροφορίες σε μια συμπαγή ψηφιακή οθόνη με διαγώνιο 10 ή 12 ίντσες που μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας το πολυλειτουργικό τιμόνι. Το μέσο του ταμπλό φιλοξενεί την οθόνη αφής για το σύστημα πλοήγησης, τις λειτουργίες τηλεφώνου, τα πολυμέσα, τα συστήματα υποβοήθησης και τις γενικές ρυθμίσεις του οχήματος.

Volkswagen ID.4

Το νέο ID.4 διαθέτει μοναδικές καινοτομίες όπως τη δυνατότητα απεικονίσεων επαυξημένης πραγματικότητας στο παρμπρίζ, κεντρικό αερόσακο μεταξύ των εμπρός καθισμάτων, δυνατότητα φωνητικών εντολών σε καθομιλουμένη γλώσσα και μια πλειάδα στάνταρ και προαιρετικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης που εξασφαλίζουν κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας.

Volkswagen ID.4

Το επίπεδο εξοπλισμού και των δύο αρχικών εκδόσεων του μοντέλου θα είναι εξαιρετικά πλούσιο, με αυτό της κορυφαίας έκδοσης Max να περιλαμβάνει ως στάνταρ οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να εξοπλίσει το μοντέλο.

Πρώτες εκδόσεις και τιμές

Το ID.4 ξεκινάει την εμπορική του καριέρα στις ευρωπαϊκές αγορές με δύο μοντέλα περιορισμένης παραγωγής με πολύ πλούσιο εξοπλισμό, τα ID.4 1 ST και ID.4 1 ST Max. Τα ID.4 1 ST και ID.4 1 ST Max θα είναι περιορισμένης παραγωγής, καθώς θα διατεθούν συνολικά 27.000 μονάδες. Μόλις εξαντληθούν, θα ακολουθήσουν οι προκαθορισμένες εκδόσεις παραγωγής.

Volkswagen ID.4

Το ID.4 1ST διατίθεται στη Γερμανία με τιμή 49.950 ευρώ, ενώ το ID.4 1ST Max προς 59.950 ευρώ. Η επιδότηση στη Γερμανία για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανέρχεται σε 9.000 ευρώ. Στη χώρα μας η μέγιστη επιδότηση ανέρχεται στις 6.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου και επιπλέον 1.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνους.