Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Top pick η Εθνική

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Top pick η Εθνική
Μια ραγδαία αλλαγή αρχίζει να καταγράφεται γύρω από την επενδυτική κοινότητα και το πως αντιλαμβάνεται πλέον τις ελληνικές τράπεζες, μετά τα ισχυρά σετ αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν και την αρκετά συμπαγής και στέρεα κεφαλαιακή θέση τους, όπως υποστηρίζει η Deutsche Bank. Ορόσημο το placement στην ΕΤΕ. Αυξάνει τις τιμές στόχους.

Μια ραγδαία αλλαγή αρχίζει να καταγράφεται γύρω από την επενδυτική κοινότητα και το πως αντιλαμβάνεται πλέον τις ελληνικές τράπεζες, μετά τα ισχυρά σετ αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν και την αρκετά συμπαγής και στέρεα κεφαλαιακή θέση τους, όπως υποστηρίζει η Deutsche Bank.

Μπορεί οι μετοχές τους να υποχώρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας ενός διευρυμένου profit taking και ιδιαίτερα εν μέσω των ανησυχιών για τις κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις - ειδικά το placement στην Εθνική Τράπεζα - θα έπρεπε να έχουν διαλύσει τις περισσότερες ανησυχίες, με τις τέσσερις συστημικές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης, με τα εκτιμώμενα P/Es για το 2024 να βρίσκονται πλέον στο εύρος του 5x περίπου και του δείκτης P/TBVs στο 0,5x - 0,8x για δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 10% - 15% (χαμηλά για ισχυρά πλεονάζοντα κεφάλαια σε ορισμένες περιπτώσεις, που επιτρέπουν πιθανότατα την επανέναρξη της διανομής των μερισμάτων το 2024), φέρνοντας έτσι πιθανότατα τις ελληνικές τράπεζες ξανά στο προσκήνιο.

Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένει τη διατήρηση των ισχυρών αποδόσεων, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να φτάνουν στο ανώτατο σημείο τους στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, ενώ στη συνέχεια θα διατηρήσουν την ανθκετικότητά του χάρη στην πιστωτική επέκταση. Επιπλέον, τα κόστη αναμένεται να διατηρηθούν υπό έλεγχο, ενώ τα επίπεδα προβλέψεων θα συνεχίζουν να υποχωρούν σταδιακά λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι αρκετά ευθυγραμμισμένες με αυτές των παρόμοιων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τα επίπεδα CET1 που αναμένεται να φτάσουν το 15% - 18% έως το 2024.

Ως αποτέλεσμα, ο γερμανικός οίκος βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντικατοπτρίζουν το βελτιωμένο guidance (κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους και των σταθερών αποδόσεων σε άλλες γραμμές), αυξάνοντας τις τιμές στόχους και διατηρώντας τις περισσότερες από τις συστάσεις αμετάβλητες. Εξαίρεση αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, την οποία αναβαθμίζει με σύσταση «buy» από «ουδέτερη» αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 8,30 από 7,10 ευρώ προηγουμένως, καθιστώντας την, την κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα.

Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη Eurobank με νέα τιμή στόχο στα 2,40 ευρώ από 2,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,15 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση «hold» για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 3,95 ευρώ από 3,30 ευρώ, δεδομένου του χαμηλότερου ανοδικού περιθωρίου έναντι των υπολοίπων, παρά την εξαιρετική απόδοση που έχει καταγράψει.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ορόσημο για την εγχώρια αγορά το placement στην Εθνική Τράπεζα, ενώ θεωρούν ότι ο συνδυασμός των ισχυρών αποτελεσμάτων και των κινήσεων πλήρης αποεπένδησης του ΤΧΣ από Eurobank, Alpha Bank και για το 22% της Εθνικής, έχουν διαλύσει τις ανησυχίες για ένα «stock overhang». Οι επενδυτές φαίνεται να είναι περισσότερο από πρόθυμοι να απορροφήσουν τα νέα χαρτιά στην αγορά και ευρύτερα, η υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε στα βιβλία για την Εθνική Τράπεζα (8x υπερκάλυψει) δείχνει πόσες πιθανές επενδύσεις προς τις ελληνικές τράπεζες είχαν καθυστερήσει τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα από την τελευταία τοποθέτηση στην Εθνική θα πρέπει να είναι θετικό, όχι μόνο για τη μετοχή της τράπεζας, αλλά γενικότερα, καθώς όχι μόνο μειώθηκε σημαντικά το «overhang risk», αλλά αναμένεται να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου συναλλαγών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν σταδιακά μεγαλύτερους επενδυτές (ειδικά long - only funds), ασκώντας ενδεχομένως κάποια ανοδική πίεση στις τιμές των μετοχών.

Συνολικά, τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές για το τρίτο τρίμηνο συνέχισαν να παρουσιάζουν μια ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας, κυρίως λόγω των τάσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους, συνοδευόμενα από ένα σταθερό έλεγχο του κόστους και των προβλέψεων, με την ποιότητα του ενεργητικού να μην είναι πλέον η χειρότερη από αυτή πολλών τραπεζών της Νότιας Ευρώπης αν και στο σκέλος του κόστους κινδύνου θα υπάρξει μόλις μια σταδιακή ανάκαμψη στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank αναμένει ένα κόστος κινδύνου στις 70 μονάδες βάσης περίπου (έναντι περίπου 90 μονάδων βάσης που ανέμενε για το 2023, τονίζοντας ότι οι περισσότερες από τις είκοσι αυτές μονάδες οφείλονται στο κόστος από το servicing και τις τιτλοποιήσεις, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη σύγκλιση με τα επίπεδα άλλων τραπεζών στη Νότια Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί περισσότερο από τα υψηλότερα περιθώρια στο σκέλος των δανείων στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη κάποια αποκλιμάκωση και ομαλοποίηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2024 - 2025 ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης, οι αποδόσεις αναμένεται να παραμείνουν σε αξιοσημείωτα επίπεδα, υψηλότερα από τις προσδοκίες που διατηρούσαν οι αναλυτές πριν από λίγο καιρό, με όλες τις τράπεζες να εμφανίζουν πολύ υψηλό διψήφιο ROTE, ειδικά η Εθνική και η Eurobank, σε επίπεδα περίπου 15%, παρά το ότι οδεύoyn προς επίπεδα CET1 κοντά στο 17% - 18%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου συστήνει η Barclays για το 2024 - «Overweight» για τις μετοχές

Morgan Stanley: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch - Moody's, Υπεραπόδοση της οικονομίας μέχρι και το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider