Τελευταία ενημέρωση 12:30
Προς εβδομάδα απωλειών βαδίζουν οι ευρωαγορές με τις πιέσεις να εντείνονται την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφού εγκρίθηκε από τη Βουλή το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο του Τραμπ, ο οποίος ταυτόχρονα διεμήνυσε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποστολή επιστολών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για τους δασμούς.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων - που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους - ενέκρινε οριακά το πακέτο των 3,4 τρισ. δολαρίων που αποσκοπεί στη μείωση των φόρων και την περικοπή των δαπανών για προγράμματα υγειονομικής ασφάλιση. Το νομοσχέδιο στάλθηκε το στον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να το υπογράψει. Σύμφωνα με το CNBC και το Bloomberg, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 218 ψήφους υπέρ και 214 κατά, σηματοδοτώντας μία νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ.
Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα προσθέσει 3,4 τρισ. δολάρια στο χρέος των 36,2 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Περιλαμβάνει επίσης την παράταση των φοροαπαλλαγών για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από τις επίσης μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα Medicaid, την ασφαλιστική κάλυψη υγείας για εκατομμύρια ηλικιωμένους και φτωχούς Αμερικανούς.
Ταυτόχρονα, με την προθεσμία της 9ης Ιουλίου να πλησιάζει, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως: «κλίνω προς το να στείλω επιστολή και να τους πω τι δασμούς θα πληρώνουν. Είναι πολύ πιο εύκολο. Θα στείλουμε επιστολές, πιθανόν από αύριο (σήμερα)», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας πως αναμένει να κλειστούν «μια-δυο συμφωνίες ακόμα».
Υπό αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,71% στις 539,91 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 διολισθαίνει 0,71% στις 5.305 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 0,85% στις 23.735 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,37% στις 8.790 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,13% στις 7.667 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,83% στις 39.612 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,87% στις 14.042 μονάδες.
Στα ταμπλό, η μετοχή της Pernod Ricard υποχωρεί κατά 3,3%, της Remy Cointreau κατρακυλά 4,5% και του γίγαντα πολυτελών προϊόντων LVMH αποδυναμώνεται 2,1%, καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέδωσε την τελική του απόφαση για το μπράντι (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κονιάκ από τη Γαλλία) από την ΕΕ, επιβάλλοντας δασμούς έως και 34,9% για περίοδο πέντε ετών ξεκινώντας από τις 5 Ιουλίου 2025.
Παραμένοντας στην Γηραιά Ήπειρο, την πλήρη δέσμευση της ΕΚΤ στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας ως ενδεδειγμένη τη θέση που έχει υιοθετεί στα επιτόκια. «Η αποφασιστικότητά μας, η δέσμευσή μας, το καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών - που ορίζεται γύρω στο 2% του πληθωρισμού», υπογράμμισε. «Τα έχουμε καταφέρει, ο πληθωρισμός μετριέται στο 2% και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.
«Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο του 2% και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί - για να δανειστούμε μια πολύ διάσημη φράση (σσ: το whatever it takes του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι για τη σωτηρία του ευρώ) - για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο», επεσήμανε. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και οι καταστάσεις γύρω μας είναι απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή, αλλά στο μέτωπο των τιμών, έχουμε αταλάντευτη προσέγγιση για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής» επεσήμανε.
Αναφερόμενη στην προοπτική το ευρώ να αντικαταστήσει το δολάριο ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, η Λαγκάρντ τόνισε την «απίστευτη δυναμική εδώ στην Ευρώπη» ενώ τόνισε πως τα οικονομικά συστήματα της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά και παραγωγικά. «Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να εμπλακούν για να κάνουν την οικονομία μας περισσότερο παραγωγική και αποτελεσματική πριν μπορέσει το ευρώ να γίνει το βασικό παγκόσμιο νόμισμα στη θέση του δολαρίου» σημείωσε.
Μικτά πρόσημα στην Ασία
Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ ενόψει της προθεσμίας Τραμπ για δασμούς. Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας είχε οριακά κέρδη 0,09%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ουσιαστικά έμεινε αμετάβλητος. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 1,41%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq απώλεσε 1,86%.
Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,41% σε ασταθείς συναλλαγές, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,4%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 παρέμεινε αμετάβλητος. Εν τω μεταξύ, οι ινδικοί δείκτες αναφοράς Nifty 50 και BSE Sensex ξεκίνησαν την ημέρα αμετάβλητοι.