ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Το 2024 σε «φουλ» λειτουργία το mega ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου – «Παγωμένοι» διαγωνισμοί 760 εκατ. στην Αττική  

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Το 2024 σε «φουλ» λειτουργία το mega ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου – «Παγωμένοι» διαγωνισμοί 760 εκατ. στην Αττική  
Πρωταθλήτρια στη Διαχείριση Απορριμμάτων η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρουσία του Πρωθυπουργού η παρουσίαση της πλέον σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της χώρας, στην Αρκαδία. Το project και τα μεγάλα οφέλη για την περιοχή, το περιβάλλον, τους πολίτες. Τι συμβαίνει με τα ΣΔΙΤ στην Αττική.

Από ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πλέον εθνικός πρωταθλητής, διαθέτοντας τις 3 πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Ελλάδας και μεταξύ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης, με τη συνδρομή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Τούτο, καθώς ολοκληρώνεται από την εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το έργο ΣΔΙΤ, για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ (με 70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ) δίνοντας λύση σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Ήδη η μεγαλύτερη εκ των τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που περιλαμβάνει το έργο, η ΜΕΑ Αρκαδίας, διαχειρίζεται περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αυτές.

Κ. Μητσοτάκης: Η μονάδα θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή

Χθες σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε η πρώτη σε λειτουργία ΜΕΑ με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Επίσης, ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2019 σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Περιστέρης: Η πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως το έργο αποφασίστηκε το 2013 ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η Τέρνα Ενεργειακή παρέδωσε την πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα. «Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου έχουν ανεκτίμητα ήδη ευεργετηθεί από αυτή την επένδυση, ενώ τα οφέλη μόνο πολλαπλάσια θα γίνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η Πελοπόννησος μπορεί με την περηφάνια που ιστορικά τη χαρακτηρίζει να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη. Έχουμε την τιμή να προσυπογράφουμε εμείς αυτό το σπουδαίο έργο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τόσο στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, όσο και στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία έργων ΣΔΙΤ. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται προσφέροντας η κάθε πλευρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ένα κοινό σκοπό», κατέληξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μεγάλα οφέλη για Πελοπόννησο, περιβάλλον και πολίτες

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής, Γιώργος Αγραφιώτης (και διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου – ο φορέας του ΣΔΙΤ) υπογράμμισε ότι στους λίγους μήνες της πλήρους λειτουργίας της, η ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας κατάφερε να διαχειρισθεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τις μέγιστες συμβατικές, ενώ η Περιφέρεια απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα περιοριστεί περαιτέρω με τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦΟΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Στους λίγους μήνες της πλήρους λειτουργίας της, το ανθρώπινο δυναμικό της ΜΕΑ με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας κατάφερε να διαχειρισθεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τα μέγιστα συμβατικά, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ανάγκης για αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, στο σύντομο χρόνο ολοκληρωμένης διαχείρισης στη ΜΕΑ Αρκαδίας εκτός από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ συμβατικής απόδοσης, η Περιφέρεια απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος. Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα περιοριστεί περαιτέρω με τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦΟΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Ποιο είναι το project

Το έργο αναπτύσσεται σε 3 υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει: Τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), 3 Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ καθώς και έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ.

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).

Παγωμένες οι διαγωνισμοί για τις ΣΔΙΤ μονάδες διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη αναφορικά με τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όπως είπε ο κ. Αγραφιώτης απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της εκδήλωσης στην Αρκαδία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προκηρυχθεί από τον Ιούνιο του 2021 (και αυτή ήταν η δεύτερη φορά) δύο διαγωνισμοί για την ανάθεση ισάριθμων ΣΔΙΤ. Το ένα αφορά τον Πειραιά και το δεύτερο τον Κεντρικό Τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατ. ευρώ οι οποίοι είναι «παγωμένοι». Ο διαγωνισμός για το πρώτο ΣΔΙΤ (Πειραιάς) πρόλαβε να μπει στον ανταγωνιστικό διάλογο χωρίς ωστόσο να προχωρήσει επί της ουσίας. Τα έργα είχαν διεκδικήσει μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα όπως οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt), τόσο για τη «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» (οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προϋπολογισμό 461,2 εκατ. ευρώ), όσο και για «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά» (προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ).

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό» σημείωσε ο κ. Αγραφιώτης συμπληρώνοντας ότι ελπίζει η νέα περιφερειακή αρχή να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον ίδιο αν ληφθούν αποφάσεις μέσα σε 6 μήνες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και στη συνέχεια σε δύο χρόνια να έχουμε σύγχρονες μονάδες και στην Αττική, κάτι απολύτως αναγκαίο, καθώς η Φυλή που σήμερα υποδέχεται όλα τα απορρίμματα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές της. Όπως εκτιμάται από την αγορά, το βασικότερο πρόβλημα στην Αττική είναι η άρνηση των δήμων να φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσεκτικά με τα μερίσματα - Ο έλεγχος στα σούπερ μάρκετ - Η δυναμικότητα των ΜΕΑ στην Πελοπόννησο και οι διπλοβάρδιες

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Έκρηξη στις απάτες – Χάθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider