Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας η στήριξη των ΜμΕ, αύξηση μεριδίου 30% από 1/1/23 – Πρωτιά στην ψηφιοποίηση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας η στήριξη των ΜμΕ, αύξηση μεριδίου 30% από 1/1/23 – Πρωτιά στην ψηφιοποίηση
Η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και μέσα στις 20 καλύτερες τράπεζες παγκοσμίως ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει το digital banking.

Double score επιτυχίας στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στην ψηφιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών της, σημειώνει η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα έχει χορηγήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις την τελευταία τριετία, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% σε ετήσια βάση το 2022 και 30% από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού της, η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και μέσα στις 20 καλύτερες τράπεζες παγκοσμίως ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει το digital banking.

Όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, η Εθνική Τράπεζα αποδίδει μεγάλη σημασία στη χρηματοδότηση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, έχοντας αναλογικά ως κλάδος τις χαμηλότερες χορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα.

«Η Εθνική έχει αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων για να παρέχουν συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των ΜμΕ και λύσεις για τις ανάγκες τους (συνεργαζόμαστε με 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανατεθειμένες σε 450 επαγγελματικούς συμβούλους ανά την Ελλάδα, προσφέροντας ποιοτική εξυπηρέτηση και απλές διαδικασίες), έχει προχωρήσει επίσης σε ειδικά προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες για την εύκολη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους και έχει πετύχει με πρωτοπόρες εταιρείες της πληροφορικής συμφωνίες, με άξονα τη στήριξη και την περαιτέρω συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με τις ΜμΕ. Για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ενδεχομένως, προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η Εθνική Τράπεζα έχει άμεση προτεραιότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτή τη στρατηγική της επιλογή την υποστηρίζει και θα την υποστηρίζει με κάθε μέσο», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Θεοφιλίδη.

Όπως σημειώνει η κα Θεοφιλίδη, καταδεικνύοντας το γιατί η στήριξη των ΜμΕ είναι στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΤΕ, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 865 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ, της Απασχόλησης και ευρύτερα στην υγιή διάρθρωση της Οικονομίας, καθώς:

  • ​αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων
  • ​απασχολούν περίπου το 55% των εργαζομένων της χώρας
  • ​συνεισφέρουν περίπου στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας

Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις (80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.)

Όπως λέει η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, δυνατή ανάπτυξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2023 υποδηλώνει ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ που αυξήθηκε κατά 8 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023 (φτάνοντας τις 16), με ατμομηχανή τις επενδύσεις. Το 43% των ΜμΕ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία ενδεικτικά στους άξονες:

  • Πράσινες επενδύσεις
  • Αναβάθμιση εγκαταστάσεων
  • Ψηφιακά εργαλεία
  • Επέκταση στο εξωτερικό

- Ειδικότερα, το 54% του τομέα εκτιμά αύξηση πωλήσεων το 2023 και 59% για την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία)

- Τα στοιχεία αβεβαιότητας που παραμένουν βάσει έρευνας της ΕΤΕ, αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση) και σε δεύτερο βαθμό η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση (46% και 43% αντίστοιχα)

- Παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο

Πρωτιά στην Ψηφιακή Τραπεζική

Η Εθνική Τράπεζα είναι πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και μέσα στις 20 καλύτερες παγκοσμίως ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει το digital banking.

Η κα Θεοφιλίδη αναφέρει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων. Ειδικότερα, η Τράπεζα έχει υλοποιήσει ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού (διαδικασιών-συστημάτων-μοντέλου εξυπηρέτησης-προϊόντων-Digital transformation), δημιουργεί μέσω συνεργασιών Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα και στηρίζει με δράσεις της τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

«Η επένδυση στο νέο Core banking σύστημα που είναι cloud based, θα μας δώσει ευελιξία και διευρυμένες δυνατότητες για νέα, σύγχρονα προϊόντα και λύσεις», λέει η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ έχει εγγεγραμμένους στα ψηφιακά της κανάλια 3,8 εκατομμύρια χρήστες (3,6 εκατ. ιδιώτες και 200 χιλιάδες επιχειρήσεις), 3,8 εκατομμύρια app downloads (όλα σε εφαρμογές της ΕΤΕ) και 2,8 εκατ. ενεργούς χρήστες.

Συνολικά το 2022, πελάτες της Εθνικής απέκτησαν 350.000 προϊόντα με καθαρά ψηφιακή διαδικασία (κάρτες, καταναλωτικά, τραπεζοασφαλιστικά, νέοι λογαριασμοί), ενώ περίπου το 70% των καταναλωτικών δανείων της χορηγούνται από τα ηλεκτρονικά κανάλια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Market Pass: Από σήμερα η δόση Ιουνίου – Πληρωμή και αναδρομικών για όσους διόρθωσαν το ΙΒΑΝ

Αναψυκτικά: Αλλάζει το τοπίο η επένδυση του N. Καραμούζη στην ΕΨΑ

«Σπίτι μου»: Από Σώματα Ασφαλείας και Εκπαιδευτικούς η μεγαλύτερη ζήτηση – 125.000 ευρώ το μέσο ποσό αίτησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider