Κατακρημνίζεται η Credit Suisse: Καθαρή ζημία 1,5 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο - Μαζική φυγή πελατών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατακρημνίζεται η Credit Suisse: Καθαρή ζημία 1,5 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο - Μαζική φυγή πελατών
Η Credit Suisse έχει  ήδη μειώσει τη συνολική «δεξαμενή» των μπόνους για το 2022 έως και 50% μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο αναγκάστηκε να αντλήσει κεφάλαια

Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη καθαρή ζημία 1,51 δισεκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς συνεχίζει την τεράστια στρατηγική της αναμόρφωση, με την κατάσταση να είναι δραματικά έπειτα και την απόσυρση κεφαλαίων ρεκόρ 120 δισ. δολαρίων στην οποία προχώρησαν οι πελάτες της τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022

Το τριμηνιαίο αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για καθαρή ζημία 1,32 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ανεβάζοντας συνολικά τη ζημιά σε επίπεδο έτους στα 7,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Υπό την πίεση των επενδυτών, η Credit Suisse ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ένα σχέδιο απλοποίησης και μεταμόρφωσης της επιχείρησής της σε μια προσπάθεια να επιστρέψει σε σταθερή κερδοφορία μετά από χρόνια υποαπόδοση στην επενδυτική της τράπεζα και μια σειρά αποτυχιών κινδύνου και συμμόρφωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Oύλριχ Κέρνερ είπε ότι το 2022 ήταν μια «κρίσιμη χρονιά για την Credit Suisse» και ότι «εκτελεί μεθοδικά» το στρατηγικό της σχέδιο για τη δημιουργία μιας «απλούστερης, πιο εξυπηρετικής τράπεζας».

«Έχουμε ένα σαφές σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας Credit Suisse και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον τριετή στρατηγικό μας μετασχηματισμό, αναδιαμορφώνοντας το χαρτοφυλάκιό μας, ανακατανέμοντας κεφάλαια, προσαρμόζοντας σωστά τη βάση κόστους μας και αξιοποιώντας τα κορυφαία franchise μας» δήλωσε.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι εκροές για το τρίμηνο ανήλθαν σε 110,5 δισεκατομμύρια φράγκα, ενώ τον Νοέμβριο στελέχη της 2ης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας είχαν αποκαλύψει ότι οι πελάτες της είχαν αντλήσει 84 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από τα χρήματά τους σε 14 ημέρες εν μέσω ανησυχιών για τη σταθερότητα της τράπεζας και την ικανότητα αναδιάρθρωσης. Η Credit Suisse τόνισε ότι περίπου τα δύο τρίτα των εκροών σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο. «Έχουμε λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για την περαιτέρω αύξηση της δέσμευσης των πελατών μας και την ανάκτηση καταθέσεων καθώς και περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση», ανέφερε η ελβετική τράπεζα.

Καθυστερούν τα μπόνους στα στελέχη της

Καθυστερήσεις στις πληρωμές στελεχών της παρατηρούνται στην Credit Suisse, επιδεινώνοντάς τις σχέσεις της με το προσωπικό της καθώς αναδιαρθρώνει τις δραστηριότητές της στη Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τραπεζικοί, κυρίως σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή διευθυντή, ειδοποιήθηκαν τη Δευτέρα ότι οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου έχουν ακυρωθεί, αναστέλλοντας τις συνομιλίες για μπόνους με ενδεχόμενο επαναπρογραμματισμού τους στις επόμενες εβδομάδες. Τα μπόνους υπό κανονικές συνθήκες καταβάλλονται στο τέλος του μήνα.

Η Credit Suisse έχει ήδη μειώσει τη συνολική «δεξαμενή» των μπόνους για το 2022 έως και 50% μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο αναγκάστηκε να αντλήσει κεφάλαια. Ταυτόχρονα, η ηγεσία της τράπεζας προσέφερε σε αρκετά ανώτερα στελέχη της προκαταβολές σε μετρητά για να τους δώσει κίνητρα να παραμείνουν.

Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις πληρωμές μπόνους θα ήταν επώδυνες ενόψει της φορολογικής περιόδου, όπου οι τραπεζικοί χρησιμοποιούν συχνά τμήματα της αμοιβής τους για να καλύψουν αυτές τις οφειλές. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά τους νεότερους managers, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν πιο «βαριές» ενυπόθηκες υποχρεώσεις βάρη από τους συναδέλφους τους με μεγαλύτερη θητεία.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Το προσωπικό του επενδυτικού-τραπεζικού βραχίονα της Credit Suisse αντιμετώπισε αβεβαιότητα εν μέσω των σχεδίων της ελβετικής τράπεζας να συγχωνεύσει δραστηριότητες της με τη συμβουλευτική εταιρεία του Michael Klein. Η συγχώνευση υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σταδιακά στον σχηματισμό μίας επενδυτικής τράπεζας First Boston. Η Credit Suisse ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι έλαβε δέσμευση για εισφορά 500 εκατ. δολαρίων στην επιχείρηση, αλλά δεν έχει κατονομάσει τον επενδυτή.

Η Credit Suisse, επιδιώκοντας να πάρει αποστάσεις από τα χρόνια των ζημιών και των σκανδάλων, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις δραστηριότητές της υπό την επωνυμία First Boston και χρησιμοποίησε τον Klein για να προσπαθήσει να την επιστρέψει στην παλιά της δόξα. Η Credit Suisse First Boston πρόκειται να είναι μια συνεργασία, δίνοντας στα ανώτερα στελέχη μερίδιο στην ιδιοκτησία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Apollo Global Management είναι μεταξύ της ομάδας χρηματοπιστωτικών εταιρειών που βρίσκονται σε συνομιλίες για τη λήψη μεριδίου στη νέα επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse.

Οι συνομιλίες με την Apollo συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να καταρρεύσουν. Μια επένδυση στην Credit Suisse First Boston θα αντιπροσώπευε ένα άλλο επίπεδο δέσμευσης από την Apollo, η οποία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αναλάβει την μονάδα τιτλοποιημένων προϊόντων της Credit Suisse, η οποία ομαδοποιεί και μεταπωλεί χρέη. Το μέγεθος της πιθανής επένδυσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η «αναγεννημένη» CS First Boston θα επικεντρωθεί σε τμήματα της επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας που απαιτούν λιγότερα κεφάλαια, όπως η παροχή συμβουλών σε εταιρείες για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η Credit Suisse είπε ότι θα διατηρήσει ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις για να βοηθήσει τους «ισχυρούς» πελάτες της, να εκχωρήσει το τμήμα τιτλοποιημένων προϊόντων στην Apollo και να μεταφέρει άλλες επιχειρήσεις σε μια δευτερεύουσα μονάδα. Η Pacific Investment Management εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να πάρει μερίδιο στην επιχείρηση τιτλοποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τη WSJ.

Η Credit Suisse συμφώνησε πρόσφατα να αναλάβει τη συμβουλευτική επιχείρηση του κ. Klein πληρώνοντας τον, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό που θα ενταχθεί στην CS First Boston, σε μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένα ηχηρό μήνυμα για τις Κεντρικές Τράπεζες, που θα είναι λάθος να μην «ακούσουμε»

Τράπεζες: Στα μερίσματα λέμε «ναι» - Πειραιώς: Το κόστος για τη MIG - MSCI με απορίες - Ποιοι ήξεραν για τη Jumbo; – Το ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η Διυπουργική - Περί παραχώρησης ΒΟΑΚ

Γιατί η Goldman Sachs «εξαλείφει» τώρα τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider