Δύο ευρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανταγωνιστούν τον Έλον Μασκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο ευρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανταγωνιστούν τον Έλον Μασκ
Η OneWeb, που μόλις ξεπέρασε την πτώχευση του 2020, επενδύει τις ελπίδες της αλλαγής της τύχης της, στην συνεργασία με την Eutelsat. 

Η πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου OneWeb σχεδιάζει να ενώσει δυνάμεις με την ανταγωνίστριά της επί ευρωπαϊκού εδάφους Eutelsat σε μια συμφωνία με την οποία οι δύο εταιρείες ελπίζουν να πάρουν το πάνω το χέρι από την SpaceX του Έλον Μασκ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας συγχώνευσης, που θα γίνει μόνο με μετοχές, η Eutelstat θα εκδώσει 230 εκατομμύρια νέες μετοχές τις οποίες θα ανταλλάξει με τις εναπομείνασες μετοχές της OneWeb, σύμφωνα με ανακοίνωση. Οι μέτοχοι της OneWeb και της Eutelsat θα κατέχουν το 50% της ενιαίας εταιρείας αντίστοιχα. Η συμφωνία αποτιμά την συνολική αξία της OneWeb στα 3,4 δισ. δολάρια

Μετά τη συγχώνευση, η νέα οντότητα προσδοκάται να αποφέρει σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ (1,22 δισ. δολάρια) εσόδων στο οικονομικό έτος 2022-23, σημείωσαν οι εταιρείες.

Οι δύο επικεφαλής της Eutelestat, o Dominique D’Hinnin και η Eva Berneke θα συνεχίσουν στους αντίστοιχους ρόλους τους ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ενιαίας εταιρείας, με τον βασικό χρηματοδότη της OneWeb Sunil Bharti Mittal να γίνεται αντιπρόεδρος. O D' Hinnin, υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τις εταιρείες να «αρπάξουν από κοινού μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία», προσθέτοντας ότι, «αυτός ο συνδυασμός θα επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του στόλου της OneWeb», ενώ συγχρόνως «θα μεγιστοποιήσει την ελκυστικότητα του αναπτυξιακού προφίλ της Eutelsat».

H OneWeb θέλει να διανείμει 648 χαμηλής τροχιάς δορυφόρους που θα βοηθήσουν στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έχει τώρα 428 δορυφόρους εν τροχιά, που τώρα θα συνδυαστούν με τον στόλο των 36 ισχυρών γεωστατικών δορυφόρων τροχιάς της Eutelsat.

Η μάχη κόντρα στον Έλον Μασκ

Η OneWeb, που είναι εδώ και καιρό ανταγωνιστής του γιγάντιου δορυφορικού διαδικτυακού πρότζεκτ της SpaceX με την ονομασία Starlink, όπως και του αντίστοιχου πρότζεκτ της Amazon’s Kuiper, έχει δυσκολευτεί να μετατρέψει τις φιλοδοξίες της σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Η εταιρεία συνήλθε από την χρεοκοπία το 2020 με τη βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης, έχοντας «κάψει» κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση έδωσε 500 δισ. δολ. ως μέρος του πακέτου διάσωσης της εταιρείας.

Η εκκίνηση του νέου πρότζεκτ έχει επίσης επηρεαστεί από το πάγωμα των εκτοξεύσεων πυραύλων από την Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας τους επικεφαλής της, να στραφούν αναγκαστικά για υποστήριξη στην SpaceX. Τώρα, η OneWeb ελπίζει ότι η ένωση με την Eutelsat θα αλλάξει την τύχη της.

Δεν πείστηκαν οι επενδυτές

Ωστόσο οι επενδυτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να πειστούν από την εξαγορά την Τρίτη, με τις μετοχές της Eutelsat να κινούνται στο χαμηλότερο από το τέλος του 2020 επίπεδο. Η Eutelsat είπε ότι περιστέλλει προσωρινά το μέρισμά της προκειμένου να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του δορυφορικού αστερισμού της OneWeb.

H συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023, αφότου ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες της εταιρείας με το βρετανικό δημόσιο, το οποίο βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή στον απόηχο της παραίτησης του Τζόνσον. Το πρόβλημα για οποιονδήποτε και αν αναλάβει τα πρωθυπουργικά σκήπτρα μετά τις εκλογές στο κόμμα των Συντηρητικών, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο: η διατήρηση του ελέγχου επί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εθνικής σημασίας, στον απόηχο του Brexit, έναντι πιθανών ξένων επενδυτών.

Κάτω από τους όρους της συμφωνίας, η OneWeb θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά υπό το υπάρχον όνομά της και θα κρατήσει τα γραφεία της στη Μεγάλη Βρετανία. Η Eutelsat, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια επιπλέον εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Σίτυ. Αλλά η συμφωνία θα δει επίσης την κυβέρνηση να μπαίνει σε ένα ιδιότυπο ρόστερ μετόχων στην Eutelsat, το οποίο περιλαμβάνει το κινέζικο δημόσιο, κάτι που θα προκαλέσει ένταση με τους στρατηγικούς της συμμάχους και πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ.

Η Eutelsat έχει ήδη πάρει ένα μερίδιο από την OneWeb σαν μέρος της διαδικασίας διάσωσης. Άλλοι χρηματοδότες της OneWeb είναι ο Ινδός μεγιστάνας Sunil Bharti Mittal και η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SoftBank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider