«Τέλος χρόνου» για τους ενδιαφερόμενους της μαρίνας Καλαμαριάς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τέλος χρόνου» για τους ενδιαφερόμενους της μαρίνας Καλαμαριάς
Ολοκληρώνεται, βάσει του προγραμματισμού, σήμερα το απόγευμα η φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διεθνή διαγωνισμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα το απόγευμα «τελειώνει» το χρονικό περιθώριο για τους υποψήφιους επενδυτές για την υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού), ενός διεθνή διαγωνισμού που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαγωνιστική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Παλιότερες πληροφορίες ήθελαν να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αρκετά σχήματα τα οποία εξέταζαν το μοντέλο αξιοποίησης της μαρίνας Καλαμαριάς (είχαν ακουστεί σενάρια για άνω των 5 αρχικώς ενδιαφερόμενων επενδυτών), ωστόσο, νεότερα για το «πόσοι» και «ποιοι» τελικά έδωσαν το «παρών» θα υπάρχουν προσεχώς.

Η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. Όπως είχε αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην ενημέρωση για την έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 100.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50 μ. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ.μ.

Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο κατ’ ελάχιστο 35 ετών.

Το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξεί να μετατραπεί η μαρίνα στην κορυφαία τουριστική επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα (όσον αφορά βέβαια τις μαρίνες και σε σχέση με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όχι ιδιωτικό project), με 300 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη. Μια νέα μαρίνα, στην περιοχή της Καλαμαριάς, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες αντίστοιχες υποδομές της Μεσογείου, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί στον χώρο του ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών μαρίνες στη «γειτονιά» μας, στο Μαυροβουνίου, στη Λεμεσό της Κύπρου, στο Τσεσμέ (Τουρκία) ή στη Μάλτα.

Άλλωστε, το yachting είναι ένας ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος κλάδος του τουρισμού που ελκύει πολλούς ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας.

Στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της μαρίνας μπορούν να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις ήπιας δόμησης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού και πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πάρκινγκ κ.ά.

Η παραχώρηση, εκτός από τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη και για τον δήμο Καλαμαριάς που μπορούν να φτάσουν στο 1% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider