Τρ. Πειραιώς: Προχωρεί στην πρώτη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Προχωρεί στην πρώτη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2 δισ. ευρώ
Η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση για την ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου που θα γίνει στην Ελλάδα, θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, μαζί με τις υπόλοιπες ενέργειες του πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Η Τράπεζα θα προχωρήσει και στην πρώτη στην Ελλάδα πώληση δικτύου POS.

Στην πρώτη συνθετική τιτλοποίηση στην Ελλάδα για την ασφάλιση του κινδύνου από ενήμερα δάνεια, θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η τιτλοποίηση αυτή, η οποία θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις, θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας κατά 2 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας σε ισοδύναμο κεφαλαίων περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση της τιτλοποίησης θα αφορά στην ασφάλιση του κινδύνου εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού κατά 800 εκατ. ευρώ, εξοικονομώντας κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα. Η επόμενη δόση της τιτλοποίησης θα μειώσει κατά επιπλέον 1,2 δις. ευρώ τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού.

Σημειώνεται ότι με τη συνθετική τιτλοποίηση, τα δάνεια δεν πωλούνται σε τρίτο επενδυτή, αλλά παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας και αυτή μειώνει μεν τον πιστωτικό κίνδυνο από τα εν λόγω δάνεια, παραμένει όμως υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους και για τις σχέσεις της με τους πελάτες της.

Η πρώτη στην Ελλάδα συνθετική τιτλοποίηση θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο, μαζί με άλλες ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.

Μία ακόμη πρωτιά σε ελληνικό επίπεδο που θα προβλέπει το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα είναι η πώληση του merchant acquirer/POS της Τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα έχει λάβει και εξετάζει δεσμευτικές προσφορές από 3 – 4 μεγάλα ονόματα της αγοράς πληρωμών διεθνώς, ενώ το τίμημα από τη συναλλαγή αναμένεται περί τα 250 εκατ. ευρώ, αποφέροντας κέρδος στην Τράπεζα πάνω από 10 φορές/EBITDA του merchant acquirer/POS.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη δραστηριότητα η Τράπεζα Πειραιώς έχει μερίδιο 20% της αγοράς, με 170.000 συνεργασίες και όγκο συναλλαγών 7 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή της πώλησης θα προβλέπει ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει την αποκλειστικότητα στους πελάτες της και επιπλέον θα παραμείνει ως δίκτυο διανομής, πουλώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του παρόχου POS μέσα από το δίκτυό της.

Οι τιτλοποιήσεις για τη μείωση των NPEs

Εν τω μεταξύ, εντός του Φεβρουαρίου, πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς θα υποβάλει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη και της τιτλοποίησης Vega στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Με την τιτλοποίηση αυτή, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του «Ηρακλή», μέσω του οποίου τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα έχουν μειωθεί κατά 32 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και το deal αναμένεται να κλείσει τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά στην τιτλοποίηση Phoenix (στεγαστικά NPLs 2 δις. ευρώ που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή»), η Τράπεζα αναμένει την έγκριση του SSM για τη διανομή του mezzanine ομολόγου (30% Intrum, 65% μέτοχοι, 5% Τράπεζα). Το τίμημα της τιτλοποίησης προσεγγίζει το 50% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ενώ οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) που θα διακρατήσει η Τράπεζα ανέρχονται σε περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε μία ακόμη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, 7 δισ. ευρώ, η οποία θα μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή 2», μειώνοντας το απόθεμα NPΕs της Τράπεζας σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω τιτλοποίηση βρίσκεται στο στάδιο του pre – rating. Θα ακολουθήσει μία ακόμη τιτλοποίηση της τάξεως των 7 δισ. ευρώ το 2022, έτσι ώστε στον ορίζοντα της διετίας, η Τράπεζα Πειραιώς να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE.

Δημιουργία κεφαλαιακού χώρου

Σημειώνεται ότι ο κεφαλαιακός χώρος για το de - risking (μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) δόθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς από την εξοικονόμηση 165 εκατ. ετησίως που προέκυψε από την μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos και τη μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές. Με την μετατροπή αυτή, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενισχύθηκε στο 61,3%, εισάγοντας την Τράπεζα Πειραιώς σε ένα στάδιο μεταβατικής κρατικοποίησης από το οποίο θα εξέλθει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του έτους.

Η εξοικονόμηση των κεφαλαίων από το κουπόνι των CoCos αποτελεί μία ακόμη από τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Στο ίδιο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης εντάσσεται και η πρόσφατη ανταλλαγή κρατικών ομολόγων στην οποία προχώρησε η Τράπεζα με το Ελληνικό Δημόσιο, ανταλλάσσοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ και παίρνοντας νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας (λήξη 20/3/2050), ονομαστικής αξίας 2,4 δις. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δις. ευρώ. Από την κίνηση αυτή η Τράπεζα κατέγραψε κέρδος 220 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά 40 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας περιλαμβάνει και υβριδική έκδοση ομολόγου ΑΤ 1 (Additional Tier 1) το οποίο προσμετράται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια Tier 1. Η διαδικασία της έκδοσης θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του έτους, ενώ το συνολικό ποσό της (το πιθανότερο όχι εφάπαξ) θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider