Με το δεξί ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το δεξί ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ
Συγκρατημένη αισιοδοξία από το προφίλ των επενδυτών που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχημένη έκβαση της ιδιωτικοποίησης για τη ΛΑΡΚΟ, δημιουργεί το προφίλ των επενδυτών που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με παράγοντες από τον μεταλλουργικό και μεταλλευτικό κλάδο.

Όπως σημειώνουν οι εν λόγω παράγοντες, σίγουρα το στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν προδικάζει πόσοι από αυτούς τους επενδυτές θα συνεχίσουν στον διαγωνισμό μέχρι και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Κι αυτό γιατί κάλλιστα για κάποιους η συμμετοχή πιθανόν να αποτελεί προς ώρας απλώς το «διαβατήριο» για πρόσβαση στο VDR και τα οικονομικά στοιχεία της βιομηχανίας, ώστε να καθορίσουν στη συνέχεια την περαιτέρω στάση τους. Ωστόσο, το προφίλ των εταιρειών που συμμετείχαν, όπως και το γεγονός ότι η εξόρυξη και παραγωγή σιδηρονικελίου συνδέεται οργανικά με το επιχειρηματικό τους χαρτοφυλάκιο, αναμφίβολα συνιστούν μία θετική αφετηρία για την ιδιωτικοποίηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, για να κριθεί το εύρος της συμμετοχής στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος ιδιοκτήτης. Προβλήματα που ξεκινούν από τα χρέη ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος, αλλά και τα πρόστιμα περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή, η πολυετής απουσία επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνο αλλεπάλληλα περιβαλλοντικά πρόστιμα, αλλά και τη λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια κατ' εξαίρεση του καθεστώτος που διέπει όλες τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες για τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν. Κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή γίνεται χωρίς την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, όπως οφείλει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα παραπάνω προβλήματα, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ανεβάζουν στα επίπεδα των 150 εκατομμυρίων ευρώ τις απαιτούμενες επενδύσεις για να διατηρηθεί στη «ζωή» η βιομηχανία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικελίου στον Ευρώπη, και ένας από τους πλέον αξιόπιστους διεθνώς. Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι επίσης το γεγονός ότι διαθέτει ιδιόκτητο λιμάνι.

Παράλληλα, ατού αποτελούν οι διαθέσιμες ποσότητες ελληνικών σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων, τα οποία εκτιμάται πως μπορούν να εξασφαλίσουν την παραγωγή για ακόμη 30 χρόνια. Επίσης, παρόλο που είναι χαμηλής περιεκτικότητας, τα κοιτάσματα αυτά αντιστοιχούν στο 90% των αποθεμάτων νικελίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός μετάλλου που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό καθώς αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Από τις συμμετοχές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, επιπλέον «ειδικό βάρος» δίνει το γεγονός ότι έλαβαν σε αυτήν μέρος η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δηλαδή δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς Ομίλους της χώρας. Με δεδομένο ότι η Mytilineos αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το «παρών» της σε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης στον κλάδο της μεταλλουργίας, φαντάζει ως αναμενόμενη κίνηση.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «κατέβηκε» στη διαδικασία με την εταιρεία συμμετοχών ΑD Holdings, η οποία είναι από τους βασικούς trader νικελίου και σιδηρονικελίου. Μάλιστα, στo Δ.Σ. της ΑD Holdings συμμετέχει και ο κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, γιος του πρώην προέδρου της ΛΑΡΚΟ Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Εξίσου σημαντική κρίνεται η παρουσία στη διαδικασία της Trafigura, ενός κολοσσού που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία commodity trading στον κόσμο, με την πρωτοκαθεδρία μάλιστα στην εμπορία μετάλλων και ορυκτών. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2020 ανακοίνωσε τζίρο 147 δισ. δολ, EBITDA 6 δισ. και καθαρά κέρδη 1,6 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, στο πλαίσιο προσαρμογής των δραστηριοτήτων της στην ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία έχει δηλώσεις πως σχεδιάζει μεταξύ άλλων να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε μέταλλα όπως το νικέλιο, τα οποία είναι απαραίτητα στις «πράσινες» εφαρμογές.

Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος Solway Investment Group αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου (Fe-Ni) στον κόσμο, ενώ στην εξόρυξη μεταλλευμάτων δραστηριοποιείται και η Tharisa. Η διαχείριση asset μετάλλων και ορυκτών είναι το αντικείμενο της Commodity and Mining Insight.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider