Θ. Καλαντώνης: Κρίσιμο ζήτημα η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θ. Καλαντώνης: Κρίσιμο ζήτημα η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων

Κρίσιμο ζήτημα για τους επόμενους μήνες είναι η διασφάλιση της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων και είναι αναγκαίο, ειδικά για το α΄ εξάμηνο του έτους, ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων αντίστοιχο του "Γέφυρα", στοχευμένο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τονίζει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece, Θεόδωρος Καλαντώνης.

Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα εστιάζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα στο λιανικό εμπόριο, καθώς έχουν ήδη πληγεί βαριά τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για την επιχειρηματικότητα η οποία αποκαλείται "ραχοκοκκαλιά" της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 600.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ατομικές, μικρές και μεσαίες, περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία. Ειδικότερα δε, εννιά στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν κάτω από 4 άτομα και οχτώ στις δέκα έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 150.000 ευρώ. Αυτοί είναι και οι πιο ευάλωτοι στη συγκυρία.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, όπως λέει ο κ. Καλαντώνης είναι απαραίτητο η Πολιτεία να προχωρήσει χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα νοικοκυριά, στοχευμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Όπως λέει ο κ. Καλαντώνης, η ύφεση για το 2020 αναμένεται γύρω στο -10% και η γενική εκτίμηση για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4% -5%, δηλαδή ανάκτηση του μισού, μόνο, από το χαμένο έδαφος του 2020. Η ανάπτυξη το 2021 θα είναι οπισθοβαρής, με ισχυρούς και επιταχυνόμενους ρυθμούς από το β΄ εξάμηνο, αλλά με υφεσιακό υπόλειμμα στην αρχή της χρονιάς. Επομένως, όπως λέει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece, ένα μεγάλο ζήτημα για τους μήνες που ακολουθούν είναι πώς θα διασφαλιστεί η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, καθώς θα ξανανοίγει η οικονομία. Και χρειάζεται μια συγκροτημένη προσπάθεια για να μην δούμε μακροπρόθεσμα βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν κίνδυνο "αιφνίδιου θανάτου" επειδή θα βρεθούν ξαφνικά απέναντι στην ανάγκη πλήθους άμεσων πληρωμών, όπως αναφέρει.

Το βάρος για τη στήριξη και ανόρθωση των επιχειρήσεων μοιράζεται σε κράτος, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, λέει ο κ. Καλαντώνης.

Το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν οφειλές σε αναστολή και νέες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χωρίς να δημιουργηθεί ένα νέο βουνό οφειλών, που θα εμποδίζει τη δραστηριότητα των οφειλετών.

Οι τράπεζες έχουν την ευθύνη να στηρίξουν κατεξοχήν τους ενήμερους πελάτες τους που έπληξε η πανδημία, ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά "κόκκινων δανείων", με όλες τις δραματικές συνέπειες του παρελθόντος.

Αυτή την κληρονομιά του παρελθόντος έχουν στα χέρια τους σήμερα κυρίως οι Εταιρείες Διαχείρισης. Τα χαρτοφυλάκια δανείων σε καθυστέρηση έχουν μοιραστεί σε πολλές κατευθύνσεις: άλλα παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, άλλα έχουν τιτλοποιηθεί, άλλα έχουν πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η διαχείρισή τους, όμως, έχει ως επί το πλείστον ανατεθεί στους εξειδεικευμένους οργανισμούς. Επομένως, έχουν εκ των πραγμάτων αναλάβει μια βαριά θεσμική, οικονομική και κοινωνική ευθύνη. Ο ρόλος τους είναι να βρουν τη δύσκολη αλλά απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στις εύλογες προσδοκίες των πελατών τους (τραπεζών και επενδυτών) και τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των δανειοληπτών, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για την οικονομία και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάκαμψη ότι υπάρχει ένας ώριμος πια κλάδος, έτοιμος να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Η doValue Greece στην πανδημική κρίση

Η doValue Greece είναι η υπ'αριθμόν 1 εταιρία του νέου αυτού κλάδου, λέει ο κ. Καλαντώνης.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η στήριξη των πληγέντων ήταν επιβεβλημένη προτεραιότητα της εταιρείας και στο πλαίσιο αυτό η doValue Greece ανέστειλε τις πληρωμές σε 86.000 δάνεια, ενώ 50.000 δανειολήπτες εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα "Γέφυρα". Ταυτόχρονα, ρυθμίστηκαν 43.000 δάνεια συνολικού ύψους 1,8 δισ., από τα οποία 7.000 με εξατομικευμένες λύσεις που, λαμβάνοντας υπόψη, τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών περιλάμβαναν άφεση χρέους. Από τις επιχειρήσεις που ρύθμισαν το δανεισμό τους, η συντριπτική πλειονότητα είναι μικρομεσαίες ή πολύ μικρές σε μέγεθος.

Ως μέλος του ομίλου της doValue, του κορυφαίου ομίλου που ειδικεύεται στη διαχείριση δανείων και ακινήτων στη Νότια Ευρώπη, η doValue Greece έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στην ελληνική αγορά εμπειρία, τεχνογνωσία, τεχνολογικές υποδομές και βέλτιστες πρακτικές από προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλες χώρες με αντίστοιχες συνθήκες. Αποτελεί, μάλιστα, πλεονέκτημα για τον ελληνικό πυλώνα του, ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται σε δύο ακόμη μεγάλες χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι κοντά μας σε νοοτροπία, αλλά και έχουν αντιμετωπίσει συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ σήμερα δοκιμάζονται από την πανδημία πιο σκληρά από οποιεσδήποτε άλλες στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλαντώνης, για να μπορέσουν τόσο οι Εταιρίες Διαχείρισης όσο και οι Τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο να στηρίξουν εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, εκείνους που θέλουν βοήθεια και όχι χάρισμα, εκείνους που μπορούν να τα καταφέρουν, χρειάζεται να απαλλαγούμε από το βάρος όσων, για μια ακόμη φορά, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν μια κακοτυχία κοινή για όλους, ώστε να αποφύγουν υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και δύνανται να εκπληρώσουν. Στις σημερινές συνθήκες, αυτή η συμπεριφορά είναι ακόμη πιο επιβλαβής για τις άλλες επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, τονίζει ο κ. Καλαντώνης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider