Επενδύσεις και τεχνολογία στα σπορ στο μικροσκόπιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επενδύσεις και τεχνολογία στα σπορ στο μικροσκόπιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα
Τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον της αγοράς των σπορ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν και σχολίασαν κορυφαία στελέχη του κλάδου στα πλαίσια του συνεδρίου του Economist “The sports business summit for SE Europe: The sky’s the limit”, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τα media και η τεχνολογία ήταν τα βασικά θέματα του συνεδρίου, χρυσός χορηγός του οποίου ήταν η εταιρεία bwin.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αθλητικό τουρισμό ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία. Αναφέρθηκε στον συνδυασμό της κυβερνητικής πολιτικής για τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε: «Λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό». Με τον αθλητικό τουρισμό να κατέχει ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες να αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξή του, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ του 2017 και 2021 θα έχει ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 41,45%.

Μίλησε ακόμα για τη σημασία της ανάπτυξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο κ. John Andrews, Consultant Editor, The Economist, η αθλητική βιομηχανία αποτελεί μια αντανάκλαση της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο εκπρόσωπος του Economist προέβλεψε περαιτέρω συνεισφορά της αθλητικής βιομηχανίας στην οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, όπου η συγκεκριμένη αγορά είναι μεν αντιμέτωπη με προκλήσεις, δημιουργεί δε ευκαιρίες.

«Το 90% των εσόδων της ΔΟΕ αναδιανέμεται προς όφελος των αθλητών παγκοσμίως. Σε κύκλο τετραετίας αυτό αντιστοιχεί σε 5 δισ. δολάρια ή σε 3,4 εκατ. δολάρια ημερησίως», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, εξηγώντας ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην εκάστοτε Οργανωτική Επιτροπή προκειμένου να διοργανώσει τους Αγώνες, στους ίδιους τους αθλητές μέσω των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών τους, και στις Διεθνείς Ομοσπονδίες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Το 73% των εσόδων της ΔΟΕ προέρχεται από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το 18% από χορηγούς.

Ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα του ντόπινγκ, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΟΕ έχει προχωρήσει στην αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση του φαινομένου και στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων, με τα δείγματα να φυλάσσονται επί 8ετία, καθώς «η επιστήμη δίνει σήμερα τη δυνατότητα έστω και εκ των υστέρων να ανιχνευθούν οι παραβάτες του κώδικα αντι-ντόπιγκ».

«Η Ελλάδα είναι χώρα των άκρων», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ελλάδος της bwin Γιάννης Καποδίστριας, επιχειρώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες γίνονται επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν χρυσά μετάλλια και διακρίσεις. Αντίθετα, στην Ελλάδα, αν και παλαιότερα δίνονταν χρήματα για βελτίωση των επιδόσεων αθλητών και ομάδων, πλέον δεν δίνεται τίποτα, ενώ προστίθενται και άλλοι περιοριστικοί παράγοντες όπως είναι οι κανονισμοί και η υψηλή φορολογία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και σημείωσε ότι η χρηματοδότηση δεν είναι το παν, ο κ. Καποδίστριας επαίνεσε την προσπάθεια της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, καθώς και Ελλήνων αθλητών από την επαρχία, οι οποίοι στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις οικογένειές τους για να καλύψουν ετήσια έξοδα προπονήσεων (της τάξης των 10-14 χιλ. ευρώ). Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στη συνεργασία της bwin με τον Ολυμπιακό όσο και στον θεσμό της υιοθεσίας αθλητών, ως μια πρακτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με παράδειγμα την Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξιφασκίας Δώρα Γκουντούρα, που συμμετέχει στο χορηγικό πρόγραμμα της bwin.

Για την προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μίλησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Super League Greece και Α' αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ Μηνάς Λυσάνδρου, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα Super League ιδρύθηκε το 2006 και με κοινή βούληση 14 ομάδων αποφασίστηκε η επανεκκίνησή της τον Απρίλιο του 2019.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη της θεσμικής συνεργασίας με το Υπουργείο Αθλητισμού, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, η διαβούλευση για τον νέο αθλητικό νόμο και η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων. Όπως είπε, το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ενώ μιλώντας για την τρέχουσα αγωνιστική, σχολίασε ως μεγάλη αλλαγή το νέο format διεξαγωγής του πρωταθλήματος με μειωμένο αριθμό ομάδων, ανάδειξη του αθλητή μέσω των play off, παροχή συνεχούς ενημέρωσης στους φιλάθλους όπου κι αν βρίσκονται και στρατηγική επένδυση στην τεχνολογία. Ενδεικτικά, ο κ. Λυσάνδρου σημείωσε ότι ήδη στα social media σημειώνεται 88% αύξηση των followers. Στο επίκεντρο, όπως είπε, είναι πρωτοβουλίες όπως το Fantasy League, η θέσπιση κεντρικής διαχείρισης των πινακίδων LED στα γήπεδα και λύσεις με ανταποδοτικότητα, ενώ έκλεισε την παρέμβασή του με το επετειακό γεγονός που αφορά τα 60 χρόνια από την πρώτη σέντρα της Α’ Εθνικής.

Τέλος, στην Ελλάδα το πλαίσιο των χορηγιών σε αθλητικές ομάδες και μεμονωμένους αθλητές είναι διαφορετικό συγκριτικά με άλλες χώρες, ανέφερε από το βήμα του Sports Business Summit του Economist ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Λεπενιώτης. Ανέφερε ως παράδειγμα το μπάσκετ όπου ο επενδυτής-χορηγός ξέρει εν πολλοίς τι αξία θα πάρει πίσω όταν επενδύσει κάποια χρήματα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το στοίχημα.
«Αυτό που ψάχνουμε είναι μία εταιρεία που μπορεί να στηρίξει τη φιλοσοφία μας -μια σύμπραξη, μια συνεργασία», τόνισε ο κ. Λεπενιώτης, εξηγώντας ότι η ομάδα πρέπει να κατανοήσει τι μπορεί να κερδίσει από τη χορηγία, διότι το θέμα δεν είναι απλώς ένας χορηγός του Ολυμπιακού αλλά ένας εταίρος, που θα συμβάλει στο να δημιουργηθεί αξία για το brand. Εν κατακλείδι, τόνισε ότι το πιο σημαντικό στην επιτυχία οποιασδήποτε χορηγίας είναι η δημιουργία ενιαίας αξίας για τους συμβαλλόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider