Δες πόσες μετοχές χρειάζεσαι για να «νικήσεις» την αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δες πόσες μετοχές χρειάζεσαι για να «νικήσεις» την αγορά
«Οι επενδυτές ακούνε συνέχεια για τη γκάμα που πρέπει να έχουν, από φόβο να μην βάλουν 'όλα τα αυγά σε ένα καλάθι'».

Οι περισσότεροι οικονομικοί και επενδυτικοί σύμβουλοι συνήθως συμβουλεύουν τους νέους επενδυτές να βάζουν τα χρήματα τους σε μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, καθώς είναι πιο εύκολο να χάσουν τα χρήματα τους αν τα έχουν επενδύσει όλα στην ίδια εταιρεία ή στον ίδιο τομέα.

Όμως, πόσο ευρεία πρέπει να είναι αυτή η γκάμα και πόσες μετοχές πρέπει να πάρεις από την κάθε επιχείρηση; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απάντηση το Market Watch παίρνοντας παράδειγμα από τον Φιλ Φίσερ, τον επενδυτή που ο Γουόρεν Μπάφετ εμπιστεύεται όσο κανέναν.

«Οι επενδυτές ακούνε συνέχεια για τη γκάμα που πρέπει να έχουν, από φόβο να μην βάλουν 'όλα τα αυγά σε ένα καλάθι' όμως έτσι καταλήγουν να έχουν υπερβολικά μικρές επενδύσεις σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά και να χάνουν τα μεγάλα κέρδη» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φίσερ πριν από πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδια άποψη μοιράζεται και ο Σον Στάναρντ Στόκτον, πρόεδρος της Ensemble Capital, ο οποίος υποστηρίζει πως η ποικιλία είναι σημαντική για τον περιορισμό του ρίσκου, όμως είναι εξίσου σημαντικό να ξέρουμε ποια είναι η ιδανική αναλογία.

α

Αυτό βέβαια εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει ο κάθε επενδυτής, όμως από ότι φαίνεται το «κλειδί» για την ισορροπία βρίσκεται στις 25 μετοχές. Με 25 μετοχές ανά εταιρεία, σε διαφορετικές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους, οι ενεργοί επενδυτές βλέπουν τα σαφή οφέλη αυτής της τακτικής.

«Το να έχεις 150 μετοχές ή 350 μετοχές από την ίδια εταιρεία και όχι σε μια ευρεία γκάμα μειώνει δραματικά τις πιθανότητες σου να 'νικήσεις' την αγορά και να βγάλεις αξιόλογο κέρδος» εξηγεί ο Σον Στάναρντ Στόκτον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider