Επισημοποιήθηκε τη Δευτέρα η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδότηση ενοικίου 20.000 προσφύγων στην ελληνική επικράτεια ύψους 80 εκατ. ευρώ.

«Επισημοποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα όπως είναι το προσφυγικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά την τελετή της υπογραφής στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Kristalina Georgieva, η οποία υπέγραψε εκ μέρους της Επιτροπής ανέφερε ότι «πρόκειται για πράξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς τους πρόσφυγες» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διευρύνει τις θέσεις υποδοχής στο πλαίσιο της πολιτικής μετεγκατάστασης σε 50.000 άτομα.

«Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε», μόνον όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν και η κ. Georgieva και ο βοηθός ύπατος αρμοστής George Okoth-Obbo.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, τόνισε ότι η Υπάτη Αρμοστεία θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες προκειμένου οι οικογένειες των προσφύγων να στεγαστούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να υπάρξει η αναγκαία διασπορά στο αστικό περιβάλλον, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Η Υπάτη Αρμοστεία έχει την τεχνογνωσία στα θέματα αυτά και προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία μαζί της, προσέθεσε.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ στις υποχρεώσεις μας για τη δημιουργία των hot spot, σήμερα υπογράφουμε για την εγκατάσταση 20.000 προσφύγων, προχωράμε τις επιστροφές, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την παροχή κινήτρων και αμοιβαίες συμφωνίες, προκειμένου να σταματήσει το παιγνίδι με τους διακινητές, γιατί όσο συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση, η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της «μείζονος πρόκλησης» του προσφυγικού, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι στον επταετή προϋπολογισμό από 4,5 σε 10 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν και χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, ενώ μίλησε και για τα νέα μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό ζήτημα». Μίλησε για τα μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας καθώς και για την υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, που θα διαδεχθεί σταδιακά τη Frontex. Θα είναι ένα σώμα που θα είναι εφοδιασμένο με περισσότερο προσωπικό, αρτιότερο εξοπλισμό και ευρύτερες αρμοδιότητες, ανέφερε. Η σχετική πρόταση θα γίνει αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Πρέπει να ξέρουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει στην Ευρώπη, είπε η κα Georgieva, ενώ ο κ. Μουζάλας, υπογράμμισε αφ' ενός την αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κριτηρίων, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αφ' ετέρου υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ των θεμάτων ασφάλειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.