Δώρο - εξαίρεσης από τα πλεονάσματα δαπανών 18 δισ. για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο - εξαίρεσης από τα πλεονάσματα δαπανών 18 δισ. για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Στην τελική ευθεία το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ. Στόχος να κατατεθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου στις Βρυξέλλες και να έρθουν τα λεφτά τον Ιούλιο στα κρατικά ταμεία.

Μία κρίσιμη διευκόλυνση έχει στα χέρια της η Ελλάδα σε σχέση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο δικαιούται έως 32 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των 18 δισ ευρώ που έχουν την μορφή των επιδοτήσεων, η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει ελεύθερα δαπάνες με προχρηματοδότηση από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (δηλαδή από τα κρατικά ταμεία).

Και τούτο χωρίς να ανησυχεί για το κατά πόσο θα επιβαρύνονται τα δημοσιονομικά της χώρας. Δηλαδή για το κατά πόσο οι εν λόγω δαπάνες θα μετρήσουν στο πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το οποίο θα κρίνονται τα επόμενα χρόνια οι επιδόσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες και τα έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Δηλαδή η δαπάνη για έργα και επενδύσεις θα εξαιρείται του στόχου των Δημοσιονομικών Κανόνων της ΕΕ και θα έχει μόνο ταμειακό αντίκτυπο (θα προκαλεί απλά μία μείωση των διαθεσίμων τη στιγμή που πληρώνει το κράτος το έργο και μία άνοδό τους όταν θα γίνουν οι εισροές των κονδυλίων της Κομισιόν, ακόμη και αν αυτές έρθουν πχ τον επόμενο χρόνο).

Αυτό το «δώρο» θα επιτρέψει τις επόμενες εβδομάδες την έναρξη της προχρηματοδότησης επενδύσεων από το Ταμείο για έργα όπως το Εξοικονομώ, τα «τάμπλετ» και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν άμεσα.

Τον επόμενο μήνα όμως η συντονιστική επιτροπή του Ελληνικού Σχεδίου πρέπει τα μάτια της στραμμένα σε έναν άλλο στόχο: το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης λαμβάνει εύσημα από τους θεσμούς, αφού θεωρείται από τα πιο ώριμα πανευρωπαϊκά. Μάλιστα αρμόδιες πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα ίσως είναι το κράτος που έχει κάνει τις πιο πολλές διμερείς επαφές (σ.σ. πάνω από 70 τον αριθμό και αναμένεται να πλησιάσουν τις 100 τις επόμενες ημέρες), με τους θεσμούς.

Επιχειρείται λοιπόν να συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός με την κατάθεση του σχεδίου (που θα αριθμεί πάνω από 1.000 σελίδες) στις Βρυξέλλες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Πριν λήξει δηλαδή η προθεσμία που φτάνει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Θα προηγηθεί - όπως ανέφεραν πρόσφατα πηγές του ΥΠΟΙΚ- η παρουσίασή του στο υπουργικό Συμβούλιο η οποία έχει υπολογιστεί για τις 29 Μαρτίου. Εν συνεχεία θα δημοσιοποιηθεί και θα γίνει η συζήτηση του στη Βουλή.

Τελικός στόχος είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στην πρώτη ομάδα κρατών των οποίων το σχέδιο θα εγκριθεί (σ.σ. πρώτα σε επίπεδο Κομισιόν και ακολούθως σε επίπεδο Συμβουλίου). Ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έρθει η προκαταβολή του 13% των επιδοτήσεων και των δανείων πριν τον... Αύγουστο. Και τούτο διότι, καθώς θα προχωρούν οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις των σχεδίων όλων των κρατών - μελών σε κάποια φάση, όπως εξηγούν κοινοτικές πήγες, τα χρήματα που έχει ήδη διαθέσιμα η Κομισιόν στα ταμεία της δεν θα επαρκούν. Έτσι, θα πρέπει να προηγηθεί η έξοδός της στις αγορές για δανεισμό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή των προκαταβολών. Κάτι που - μοιραία - μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις κρατών και προς το φθινόπωρο…

Οι ταμειακές ανάγκες

Η κυβέρνηση έχει όμως ανάγκη τις προκαταβολές για να στηρίξει τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει τα έργα, αλλά και τα μέτρα στήριξης. Αφού τα περιοριστικά μέτρα και το πλήγμα που προκαλούν όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα κρατικά ταμεία επεκτείνεται χρονικά. Με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών να προδικάζει καθίζηση των φορολογικών εσόδων το μήνα Μάρτιο αλλά και το προσεχές δίμηνο.
Σημειώνεται ότι πέρα από τα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να τρέξει και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ το οποίο λήγει στο τέλος του 2023. Επιπλέον, τα χρήματα της προκαταβολής του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν και ένα ποσό το οποίο θα οδεύσει σε μέτρα στήριξης. Ο λόγος για το πρόγραμμα React EU το οποίο ενδεχομένως να καλύψει αναδρομικά δαπάνες για μέτρα όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή (σ.σ. η οποία επίσης καλύπτεται και από μεταφορές κονδυλίων του ΕΣΠΑ).

Διαβάστε επίσης:

Τα «ψιλά γράμματα» των όρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε νέο έγγραφο «κατευθύνσεων» της Κομισιόν – Χείρα βοηθείας για δάνεια αλλά & αυστηρές ρήτρες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider