Συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών σε όλα τα πεδία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών σε όλα τα πεδία

Σε συμφωνία για όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ήλθαν κυβέρνηση και θεσμοί τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Σήμερα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης για να επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ θα κατατεθεί στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί έως την Πέμπτη.

Το πολυνομοσχέδιο θα αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, στις τιμές γενόσημων φαρμάκων, στα τέλη κυκλοφορίας και στις αλλαγές στο ΤΧΣ και στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Εξερχόμενος της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοινώσε πως όλα τα μέτωπα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης λίστας έκλεισαν. «Συμφωνήσαμε σε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ανέφερε πως η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών θα γίνει μόλις ψηφισθούν τα μέτρα και κλείσουν τα βιβλία των τραπεζών και θα αποφασισθεί το πιθανότερο σε EWG την Παρασκευή. Νωρίτερα ανώτατη κυβερνητική πηγή είχε τοποθετήσει την όλη διαδικασία για την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας πως το EuroWorking Group θα συγκληθεί εκ νέου τότε με την ιδιότητα του ΔΣ του ESM για να εγκρίνει τις εκταμιεύσεις.

Η συμφωνία για την α’΄κατοικία

Θεσμοί και κυβέρνηση κατάληξαν σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το ΔΝΤ να υπαναχωρεί από τη σκληρή του θέση μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (33%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, τα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων (100.000 στεγαστικά). Σε αυτή την κατηγορία, που θα προστατεύεται πλήρως από τους πλειστηριασμούς, υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια.

Για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών η Κυβέρνηση θα δεσμεύσει 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης -υπό τη μορφή επιδόματος- όσων δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση του δανείου τους.

Τα κριτήρια για την προστασία δανειοληπτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη - το 33% των κόκκινων στεγαστικών δανείων - θα είναι πιο αυστηρά, ώστε να εξαιρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και εισόδημα 13.906 ευρώ για ένα άτομο έως 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Για αυτούς η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου τους, αλλά και σε συνάρτηση με το εισόδημά τους, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση για τα εισοδήματα που ανήκουν στη μεσαία τάξη θα είναι τριετής (έως το 2018) και τα εισοδηματικά κριτήρια θα βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες θα υπολογίζονται με συντελεστή 1,7 σταθερό το σύνολο της τριετίας.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του συνόλου των «κόκκινων» δάνειων θα έλθει στη Βουλή τον Δεκέμβριο, καθώς θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες. Κατά πληροφορίες ένα από τα θέματα που παραμένει σε συζήτηση είναι το εάν τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών πρόσωπων θα πωλούνται σε funds, το εάν θα πωλούνται τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως το ύψος, το είδος του δανείου αλλά και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση που το έχει λάβει, θα είναι κριτήρια που θα εξετάζονται πριν αυτό πωληθεί σε ξένο fund.

Σημειώνεται πως από σήμερα θα αρχίσουν νέες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider