Τα… γυρίζει ο Σταθάκης για το ελληνικό χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα… γυρίζει ο Σταθάκης για το ελληνικό χρέος

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αναφορά του στο ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο.

«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας τα «παραπλανητικά», όπως υπογραμμίζει, δημοσιεύματα περί «ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος». Ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε από το Βερολίνο: «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα».

«Μέχρι το 2022 το χρέος είναι βιώσιμο. Όμως μετά από αυτό, θα χρειαστούμε έναν νέο γύρο συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. Ακολούθησε σκληρή αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση με τη εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο να κάνει λόγο για επικίνδυνη κυβέρνηση-παρωδία.

«Χθες στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα και σήμερα στο Βερολίνο ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι "το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022"», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει. Είναι παρωδία. Είναι επικίνδυνη. Πρέπει να φύγει».

«Εξόχως αποκαλυπτική» χαρακτήρισε, από την πλευρά της, την ομιλία του κ. Σταθάκη από το Βερολίνο η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Όχι μόνο δείχνει την πλήρη έλλειψη επαφής με την οδυνηρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, όταν μιλάει για βελτίωση της “μέρα με την ημέρα”, όχι μόνο γιατί παραδέχεται ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πιάσει τους στόχους του, αλλά κυρίως, γιατί αποκαλύπτει την απόλυτη αναξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης και στο θέμα του χρέους.

Από το βήμα του Ελληνο-Γερμανικού Business Forum «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups» του Economist, ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως βλέπει ισχυρή κυκλική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, ενώ εκτίμησε πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη το β' εξάμηνο.

«Το τραγικό για τη χώρα συμπέρασμα είναι ότι για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Είναι τέτοια η αναξιοπιστία τους, που διεκδικούν το δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν, ανάλογα με το ακροατήριό τους, χωρίς καμία στοιχειώδη συνέπεια. Παράλληλα, όμως, η Ελλάδα βυθίζεται, ημέρα με την ημέρα, στην αφερεγγυότητα, την αβεβαιότητα και την ύφεση. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια που δεν τολμούν να πουν στον ελληνικό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση της συντονίστριας Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, είπε πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό θα περάσουν από τη βουλή χωρίς μεγάλα προβλήματα, σημειώνοντας πως τα σχετικά νομοσχέδια θα πάνε στη βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αναμένεται στις 22 Απριλίου.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ δεν ήταν ρεαλιστικός και τώρα ο στόχος είναι τα 15 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να καταλήξει να είναι και μικρότερος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider