Έχασε την πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον - Επανέρχεται το σενάριο των εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχασε την πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον - Επανέρχεται το σενάριο των εκλογών
Ο βουλευτής Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Μπόρις Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Σε βαθιά πολιτική κρίση οδεύει η Βρετανία με την απώλεια της πλειοψηφίας που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς» πρόσθεσε.

  • Καταρρέει η στερλίνα

Το πρωί της Τρίτης η στερλίνα «έχασε» το ψυχολογικό όριο των 1,20 δολαρίων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα 35 μηνών, ήτοι σε επίπεδα που είχε να «δει» από τον Οκτώβριο του 2016.

Ειδικότερα, το βρετανικό νόμισμα διολίσθησε στο χαμηλό των 1,1968 δολαρίων, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε χθες, Δευτέρα, τους βουλευτές με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν του δέσουν τα χέρια στον χειρισμό του Brexit, αποκλείοντας ότι θα επιδιώξει περαιτέρω καθυστέρηση στη βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε μία σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία.

«Το μόνο που μας κρατά πίσω, το φρένο για την υλοποίηση του Brexit και την εκκίνηση της χώρας είναι η επίμονη αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες ότι ίσως τα τερτίπια στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή ακύρωση του Brexit», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Καθώς το χρονόμετρο χτυπά και δεν μένουν παρά 59 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, μία συμμαχία Βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ανταρτών των Τόρις θα εκμεταλλευθούν τη σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του κοινοβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγαγε τις ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας σαφές ότι, εάν η κυβέρνηση ηττηθεί, θα προκαλέσει αύριο ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με πιθανή ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέα αβεβαιότητα με πιθανά τρία σενάρια: Την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει το Brexit υπό τον Τζόνσον, μίας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ή ενός κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία που θα οδηγούσε σε νέο δημοψήφισμα.

Ως το πιο πιθανό σενάριο εκτιμά πως είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Είναι η πιο πιθανή υπόθεση. Θα υπάρξουν δυσκολίες, είναι αναπόφευκτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το διπλωματικό ρεπορτάζ, στο Παρίσι.

«Όλα θα εξαρτηθούν επίσης από τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ερμηνεύσει αυτή τη «μη συμφωνία». Ό,τι κι αν γίνει, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνουν συνομιλίες, είτε αυτό αφορά τις προσγειώσεις αεροσκαφών, είτε το Eurostar», σημείωσε.

Ο Λε Ντριάν επανέλαβε ότι η Γαλλία διαφωνεί με την εκ νέου αναβολή του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου. «Στην παρούσα κατάσταση, δεν τίθεται τέτοιο θέμα», υπογράμμισε, σημειώνοντας όμως ότι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, ιδίως εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχασε σήμερα την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την προσχώρηση του βουλευτή Φίλιπ Λι στο Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider