Η οικονομική κρίση έχει τις ίδιες συνέπειες με το κάπνισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η οικονομική κρίση έχει τις ίδιες συνέπειες με το κάπνισμα

Η ικανότητα των οικονομικών κρίσεων να λειτουργούν ως «μηχανές» καταστροφής του πλούτου και να ανεβάζουν την ανεργία σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες συνέπειες, πιο «ντελικάτες» οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρηθούν.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι σε περιόδους κρίσεις αυξάνονται τα ποσοστά αυτοκτονίας, τα ποσοστά κατάθλιψης, τα ποσοστά παχυσαρκίας κλπ. Μία πολύ πρόσφατη έρευνα της Dr. Arna Vardardottir, Καθηγήτριας Οικονομικών στη Σχολή Εμπορίου στη Κοπεγχάγη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου, καταλήγει σε ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα: μια οικονομική κρίση έχει εξίσου επιβλαβείς συνέπειες με αυτές που έχει το κάπνισμα των γονέων στα νεογέννητα. Πώς γίνεται αυτό;

Το άγχος που βιώνει μια νέα μητέρα όταν χάνει τη δουλεία της και ο τρόπος που το μεταδίδει στο νεογέννητο έχει τις ίδιες επιβλαβείς συνέπειες με το κάπνισμα στο νέο μέλος της οικογένειας.

Η έρευνα αφορά την κρίση στην Ισλανδία, η οποία είχε αρκετά κοινά σημεία με την Ελλάδα. Βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα νεογέννητα και την κρίση που ξέσπασε το 2008, η οποία μέσα σε λίγες εβδομάδες οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη κατάρρευση, το νόμισμα έχασε το 50% της αξίας του ενώ το χρέος των νοικοκυριών έφθασε σε δυσθεώρητα επίπεδα, το ίδιο και τα ποσοστά ανεργίας.

Όπως εξηγεί η Dr. Vardardottir, «τα πάντα κατέρρευσαν με τρόπο ξαφνικό, βίαιο και απρόσμενο. Μελέτησα τα στοιχεία που αφορούν στα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από την κρίση και σε αυτά που γεννήθηκαν αφού αυτή είχε ξεκινήσει, και συγκεκριμένα η μητέρα τους ήταν έγκυος μέχρι και τρεις μήνες πριν από το κραχ».

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα νεογέννητα «της κρίσης» ζύγιζαν κατά μέσο όρο 66 γραμμάρια λιγότερο και στην πλειοψηφία τους ζύγιζαν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά ενώ ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνων που ζύγιζαν πάνω από 4 κιλά.

Όπως αναφέρει η κ. Vardardottir, «με μια πρώτη ματιά αυτά τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν άνευ σημασίας, ωστόσο για όσον αφορά στα νεογέννητα, για εκείνα που ανήκουν στις πιο ευαίσθητες ομάδες, τα 66 γραμμάρια λιγότερο είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία τους και ειδικά όταν πρόκειται για τα πρόωρα, τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωσή τους.

ΟΙ συνέπειες αυτές (μειωμένο βάρος για νεογέννητα) είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα της μητέρας στο νεογέννητο.

Με πληροφορίες από την Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider