Το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως ένα δύσκολο έτος «προβλέψεων», με τους αναλυτές να «πέφτουν έξω» διαρκώς ως προς τις εκτιμήσεις τους για τις δράσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη. Και ο χρόνος ακόμη δεν έχει τελειώσει…

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το τρέχον έτος ήταν αρκετά «απαιτητικό» για την παγκόσμια οικονομία, με πλειάδα αρνητικών σινιάλων να έρχεται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αμερικανική οικονομία εμφάνισε κάποια ψήγματα επιβράδυνσης, η κινεζική οικονομία εισήλθε επισήμως σε τροχιά ανάπτυξης, οι αναδυόμενες αγορές δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις λόγω πληθώρας παραγόντων, ενώ και οι τιμές των εμπορευμάτων πήραν την κατιούσα.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις και αυξημένης αβεβαιότητας, κάθε πρόβλεψη για τη διαμόρφωση των επιτοκίων των 28 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη αποδείχθηκε ιδιαίτερα επισφαλής. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως από το σύνολο των 28 κεντρικών τραπεζών, οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαψεύστηκαν στις 20, ήτοι ποσοστό 71%!

«Οι εσφαλμένες εκτιμήσεις των αναλυτών για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αποδίδονται στην παρερμηνεία της πραγματικής εικόνας που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία, σε άμεση συνάρτηση με την κλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων, εξέλιξη η οποία υποτιμήθηκε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Mike Moran, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Chartered Bank.

Πως όμως διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη νομισματική πολιτική 20 κεντρικών τραπεζών;

Αναλυτικά:

- Σε 12 κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ειδικότερα, οι επτά από τις 12 τράπεζες επέλεξαν να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων ενώ οι άλλες πέντε αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που προέβλεπαν αυξήσεις επιτοκίων.

- Στις υπόλοιπες οκτώ κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια αυξήθηκαν περισσότερο από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.