Γιατί η επέκταση του ευρωπαϊκού QE τρομάζει πέντε οίκους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η επέκταση του ευρωπαϊκού QE τρομάζει πέντε οίκους

Kαθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται, επισήμως πλέον, στην επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), οι αρχικές ανησυχίες των ανά τον κόσμο traders και αναλυτών επιστρέφουν.

Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει ισχύ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ σε μηνιαία βάση οι αγορές τίτλων ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Βloomberg, επικαλούμενο τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πρώτοι οκτώ μήνες εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία, σε λειτουργικό επίπεδο.

Ακόμη όμως και υπό το πρίσμα αυτό, η προοπτική παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προκαλεί νέο γύρο ανησυχιών στους traders, καθώς δεν αποκλείουν ακόμη έναν γύρο μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων και δη νέες πιέσεις στις τιμές τους.

Τα σχέδια της ΕΚΤ για το ευρωπαϊκό QE βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε τραπεζικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχε πλήθος αναλυτών, επενδυτών και traders.

Citigroup: Δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα

«Όσο μεγαλύτερο καταστεί το μέγεθος του ευρωπαϊκού QE, τόσο θα αυξάνονται οι φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των ομολόγων, σε όρους ρευστότητας αλλά και ελλείψεων», δηλώνει ο Zoeb Sachee, επικεφαλής του τμήματος trading της Citigroup.

Μόνο για την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 419 δισ. ευρώ. «Το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα γιατί κάποια στιγμή την αναλογία προσφοράς – ζήτησης θα την βρούμε μπροστά μας», προσθέτει ο Zoeb Sachee.

Deutsche Bank: Πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι

Πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank είχε κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαριθμώντας μια προς μια τις προκλήσεις που ενέχει η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας είχαν επισημάνει πως, ακόμη κι αν στόχος της ΕΚΤ για τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι μόλις το 38% των ευρωπαϊκών τίτλων, αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά, χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες.

Για τους ίδιους, το ευρωπαϊκό QE μπορεί:

- Να πλήξει τη ρευστότητα

- Να παρερμηνεύσει καίρια μηνύματα της αγοράς

- Να αυξήσει τη μεταβλητότητα σε επίπεδο τιμών ομολόγων

Banca IMΙ: Θέμα ρουτίνας πια οι αγορές ομολόγων

«Οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ρουτίνα πια. Αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο Gustavo Baratta, trader στη Banca IMI. Όπως σημειώνει, ωστόσο, αυτό που τώρα προκαλεί ανησυχία είναι οι πιθανές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Θα παραταθεί ο χρόνος ισχύος του προγράμματος; Θα αυξηθεί το μηνιαίο όριο αγοράς κρατικών ομολόγων; Θα επεκταθεί ο ευρύτερος σκοπός του προγράμματος; Αυτά τα ερωτήματα μας απασχολούν τώρα», εξηγεί ο ίδιος.

HSBC: Θέμα χρόνου οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής HSBC, η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί.

Κατά τους ίδιους, αμέσως μόλις ανακοινωθεί η παράταση του QE θα γίνουν ορατές και οι ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς ομολόγων, καθώς οι διαθέσιμοι προς απόκτηση τίτλοι θα είναι όλο και λιγότεροι. «Σταδιακά όλο και λιγότεροι επενδυτές θα είναι σε θέση να πουλήσουν ομόλογα», εκτιμά ο Bert Lourenco, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της HSBC.

Nomura

Yπάρχουν ωστόσο και οι αντίθετες απόψεις, ιαπωνικής μάλιστα προελεύσεως. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Nomura, αρμόδιο για τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Paul Spurin, η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα πλήξει τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς ομολόγων.

«Είμαι πεπεισμένος πως η ρευστότητα μπορεί να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα», επισημαίνει, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει κεντρικοί τραπεζίτες και managers να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider