ΟΗΕ: Τα drones η πιο συχνή αιτία θανάτου για αμάχους στον πόλεμο της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΗΕ: Τα drones η πιο συχνή αιτία θανάτου για αμάχους στον πόλεμο της Ουκρανίας
Το γεγονός αυτό αποτυπώνει το πόσο έχει αυξηθεί η χρήση των drones τα τρία χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία.

Τα μικρού βεληνεκούς εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα (drones) ήταν η πιο συχνή αιτία θανάτου αμάχων στην Ουκρανία τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο έχει αυξηθεί η χρήση των drones τα τρία χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι τουλάχιστον 139 άμαχοι σκοτώθηκαν και 738 τραυματίστηκαν τον Ιανουάριο του 2025, με το 27% των θανάτων και το 30% των τραυματισμών να έχουν προκληθεί από drones μικρού βεληνεκούς.

Συνολικά, τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 12.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, μεταξύ των οποίων 650 παιδιά – αν και έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο απολογισμός είναι υποεκτιμημένος καθώς περιλαμβάνει μόνο τους θανάτους τους οποίους κατάφεραν να διασταυρώσουν οι ομάδες τους.

Τα εναέρια drones, που στην αρχή του πολέμου θεωρήθηκαν κυρίως συμπληρωματικό εργαλείο, έχουν γίνει ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στο πεδίο μαχών σε αυτή τη σύγκρουση, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο η καθεμία το 2024.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ένα ξεκάθαρο και ανησυχητικό μοτίβο για τη χρήση drones μικρού βεληνεκούς με τρόπους που θέτουν τους αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών Ντανιέλ Μπελ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Οι ενσωματωμένες κάμερες (στα drones) θα έπρεπε να επιτρέπουν στους χειριστές να διακρίνουν με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας μεταξύ των μη στρατιωτικών και των στρατιωτικών στόχων, ωστόσο άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται με ιδιαιτέρως ανησυχητικούς ρυθμούς».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί εσκεμμένα αμάχους, αν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider