Η πολύ μεγάλη σημασία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην πράξη, καθώς, χάρη στις δράσεις του 400.000 ευάλωτοι Έλληνες (δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) λαμβάνουν κάθε μήνα δωρεάν τρόφιμα και βασικά υλικά αγαθά, αναδείχθηκε κατά τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, στη δομή διανομής του ΤΕΒΑ του Δήμου Αμαρουσίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανήλθε στα 330 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Με απόφαση του κ. Χατζηδάκη, προστέθηκαν ακόμη 62 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για τη διετία 2021-2022, λόγω των έκτακτων αναγκών, που προκλήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για μην υπάρξει «κενό» μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, που προβλέπει άλλα 400 εκατ. ευρώ για δράσεις αντιμετώπισης της υλικής στέρησης.
Κατά τη συνάντηση που έγινε, ο κ. Χατζηδάκης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, για τις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ των δράσεων του ΤΕΒΑ και αυτών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου. Σημειώνεται, ότι από τη συγκεκριμένη δομή, (που εξυπηρετεί τους ωφελούμενους των Δήμων Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης και Φιλοθέης-Ψυχικού), έχουν διανεμηθεί από την αρχή του προγράμματος περισσότεροι από 361 τόνοι τροφίμων και πάνω από 68.000 τεμάχια βασικών ειδών σε 36.500 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 66.170 ωφελούμενους.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους έχει καλύψει τα τελευταία έξι χρόνια 400.000 συμπολίτες μας και συνεχίζουμε, καθώς το έχουμε εντάξει στο καινούργιο ΕΣΠΑ με άλλα 400 εκατ. ευρώ, για να συνεχιστεί αυτή η ενίσχυση με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Όλα αυτά είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Αμπατζόγλου για την ουσιαστική δουλειά που γίνεται εδώ και σε άλλους πέντε δήμους της περιοχής, υπό τον συντονισμό του Δήμου Αμαρουσίου για το ΤΕΒΑ. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης για την καθημερινότητά τους και είναι ευθύνη τόσο της Πολιτείας, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να κάνουν το καλύτερο γι’ αυτούς».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε: «Απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν μένουμε αδρανείς. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Είναι και οι υπηρεσίες, αλλά και η υλική βοήθεια. Και σε αυτό είμαστε όλοι μαζί. Κεντρική Πολιτεία, αλλά και Δήμοι, με στοχευμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, υπογράμμισε: «Το ΤΕΒΑ είναι το δίχτυ της συνοδευτικής προστασίας για τους ακραία ευάλωτους. Δεν είναι μόνο η επισιτιστική βοήθεια, αλλά και οι συνοδευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ, οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, είναι οι συνάνθρωποι μας που πρέπει να στηριχτούν όσο περισσότερο γίνεται και να διασυνδεθούν με την εργασία, γιατί μόνο τότε θα αρθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και θα έχουμε πραγματική ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία».
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τόνισε: «Στον Δήμο Αμαρουσίου γίνεται κοινωνική πολιτική στην πράξη. Δίνεται καθημερινά η μάχη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της ακραίας φτώχειας. Εμείς στο μέτρο των δυνάμεών μας βοηθάμε σαν επικεφαλής δήμος για τον Βόρειο Τομέα, έτσι ώστε χιλιάδες συμπολίτες μας που πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να λάβουν είδη πρώτης ανάγκης. Περιμένουμε το νέο πρόγραμμα, ώστε να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Χρήσιμες πληροφορίες για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ)
Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΤΕΒΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στοχεύει στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ευάλωτων ομάδων, υποστηρίζοντας δράσεις διανομής τροφίμων και λοιπών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και παρέχοντας υπηρεσίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα διανομών σε όλη τη χώρα, που αριθμεί 600 σημεία, υπό τον συντονισμό των Δήμων και των Περιφερειών.
Οι αριθμοί-«κλειδιά» του ΤΕΒΑ
- Ο συνολικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 ανερχόταν στα 330 εκατ. ευρώ, στα οποία προστέθηκαν ακόμη 62 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, λόγω των έκτακτων αναγκών, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
- Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και, υπό τη Διαχειριστική Αρχή του ΟΠΕΚΑ, οι δράσεις του ΤΕΒΑ θα συνεχιστούν εντασσόμενες στο τομεακό Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» και στην Ειδική Προτεραιότητα «Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης», με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.
- Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.331 διανομές.
- Πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 25 διανομές κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και το καλοκαίρι. Η υλοποίηση του προγράμματος δεν διαταράχθηκε κατά την περίοδο του κορονοϊού και συνεχίστηκε με κατ’ οίκον παραδόσεις.
- Έχουν μοιραστεί σχεδόν 66 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων (κρέατα, γαλακτομικά, λαχανικά φρούτα) και 23 εκατομμύρια τόνοι βασικών υλικών αγαθών (είδη οικιακής καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, βρεφικά είδη, κ.ά.) με ειδική μέριμνα, μεταξύ άλλων, για αστέγους, παιδιά και ηλικιωμένους.
- Στο πλαίσιο της προσπάθειας της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του ΤΕΒΑ, τα αδιανέμητα αποθέματα προωθούνται σε συσσίτια που, έως σήμερα, έχουν «αποδώσει» 14 εκατομμύρια ζεστά γεύματα.
- Πάνω από 210.000 εκ των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ κάνουν χρήση και των δράσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης που συνοδεύουν τα προγράμματα διανομής βασικών αγαθών. Προσφέρονται, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτική, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης, (μέσω δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης), κ.ά.