Euroleague: Γιατί οι ομάδες προσδοκούν σε αύξηση εσόδων 200% μετά την απομάκρυνση του Μπερτομέου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroleague: Γιατί οι ομάδες προσδοκούν σε αύξηση εσόδων 200% μετά την απομάκρυνση του Μπερτομέου
Το Gazzetta παραθέτει όλα τα έσοδα των ομάδων από την Euroleague την τελευταία δεκαετία, πώς άλλαξαν αυτά μέσα το χρόνο και κυρίως ποια είναι επόμενη μέρα και τι αύξηση προσδοκούν οι ομάδες.

Η χθεσινή μέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ιστορική. Οι ομάδες μέτοχοι της Euroleague αποφάσισαν πως δεν θέλουν να συνεχίσει ο Τζόρντι Μπερτομέου ως εκτελεστικός διευθυντής και η διοργάνωση θα κινηθεί με διαφορετικά πρόσωπα.

Αιτία της διαμάχης ήταν τα χρήματα. Αφενός αυτά που έμπαιναν στα ταμεία των ομάδων και αφετέρου αυτά που έβγαιναν από το ταμείο της Euroleague χωρίς έλεγχο.

Το Gazzetta βάζει σε μία σειρά τα οικονομικά δεδομένα της Euroleague σε βάθος δεκαετίας.

Το πριμ κατάκτησης ύψους 250.000 ευρώ

Στις αρχές της δεκαετίας 2010-20 τα έσοδα των ομάδων ήταν απειροελάχιστα. Για να καταλάβετε την τάξη μεγέθους αρκεί να σας αναφέρουμε πως το 2012 ο Ολυμπιακός ως πριμ κατάκτησης της διοργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη έλαβε το «εξωφρενικό» ποσό των 250.000 ευρώ. Φανταστείτε πόσα έπαιρναν οι ομάδες που δεν έφταναν στα Final 4.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου προσπάθησε να βάλει στο χορό μεγάλες αγορές που δεν υπήρχαν στον μπασκετικό χάρτη. Διοργάνωσε ανεπιτυχώς το Final 4 στο Λονδίνο το 2013 και μάλιστα πήγε τόσο άσχημα που ενώ θα γινόταν και το 2014 εκεί, το μετέφερε στο Μιλάνο.

Η Αγγλία μπορεί να γύρισε την πλάτη της, ωστόσο κατάφερε ο Ισπανός παράγοντας να αυξήσει το ενδιαφέρον σε Γερμανία (Μπάγερν Μονάχου, Άλμπα Βερολίνου) και εσχάτως σε Γαλλία (Βιλερμπάν κυρίως).

Έσοδα ανάλογα με τις νίκες

Το 2016 ο Μπερτομέου «ηρέμησε» κάπως τις φωνές των ομάδων και οριοθέτησε συγκεκριμένα έσοδα βασισμένα στην αγωνιστική τους απόδοση. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα έβαζε στο ταμείο της 37.000 ευρώ για κάθε νίκη στην Κανονική περίοδο, 70.000 ευρώ για κάθε νίκη στα playoffs, 1.000.0000 ευρώ για την κατάκτηση του τίτλου, 500.0000 ευρώ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, 300.000 ευρώ για την κατάκτηση της τρίτης θέσης και 200.000 ευρώ για την κατάκτηση της 4ης θέσης.

Eκείνη τη σεζόν η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε πήρε 1.930.000 ευρώ, με τον φιναλίστ Ολυμπιακό να ακολουθεί με 1.470.000 ευρώ, ενώ στην 6η θέση βρέθηκε ο Παναθηναϊκός με 760.000 ευρώ.

Η απόφαση για μοιρασιά του market pool κι η κατάταξη

Ο κορονοϊός υποχρέωσε την Euroleague να μην ολοκληρωθεί τη σεζόν 2019-20. Οι απώλειες των ομάδων ήταν τεράστιες κι έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από τη στιγμή που ο Μπερτομέου δέχτηκε την απαίτηση της Ένωσης Παικτών (ELPA) να καλυφθούν τα συμβόλαια των παικτών κατά 80% ενώ είχαν αγωνιστεί στο 65% της σεζόν.

Οι «φωνές» αυξάνονταν σε ένταση και ο Ισπανός παράγοντας προχώρησε σε αλλαγή καταμερισμού των χρημάτων προς τις ομάδες ορίζοντας market pool και sport pool.

Αρχικά καταργήθηκε η πριμοδότηση της νίκης. Η καινοτομία είχε να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Την προηγούμενη σεζόν η Euroleague μοίραζε το 54% του market pool στις ομάδες της αντίστοιχης χώρας.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα για παράδειγμα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός εισέπρατταν το 27% των χρημάτων που πλήρωνε η NOVA και το υπόλοιπο 46%, πήγαινε σε έναν κουμπαρά (sport pool) από τον οποίο πληρώνονταν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις νίκες, τις προκρίσεις στο Final 4 και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Εκείνο το καλοκαίρι άλλαξε. Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να μοιράσει το 79% των τηλεοπτικών εσόδων κάθε χώρας στις ομάδες της και με το υπόλοιπο 21% να καλύψει τις ανάγκες που προέκυπταν.

Ελλάδα, Ισπανία και Ισράηλ είχαν τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια λόγω του ενδιαφέροντος.

Το υπόλοιπο 21% της «πίτας» αποφασίστηκε να μοιραστεί ανάλογα με την τελική κατάταξη. Η πρώτη θέση έδινε 1.500.000 ευρώ, η δεύτερη 850.000, η τρίτη 750.000 και μετά κάθε θέση έπεφτε το ποσό κατά 50.000.

Να αναφέρουμε πως ανάλογα έσοδα υπήρχαν μέχρι την 14η θέση. Οι τέσσερις τελευταίοι δεν έβαζαν χρήματα στο ταμείο τους όπως συνέβη με τον Παναθηναϊκό πέρυσι.

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε 12ος και πήρε 250.000 ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο gazzetta.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider