Save the Children: Η κλιματική αλλαγή εκτόπισε 100.000 ανθρώπους στο Μπουρούντι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Save the Children: Η κλιματική αλλαγή εκτόπισε 100.000 ανθρώπους στο Μπουρούντι
κλιματική αλλαγή
Η μκο, η οποία αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών, υπογραμμίζει ότι αυτά έχουν πληγεί ιδιαίτερα. "Υπολογίζεται ότι 7.200 εκτοπισμένοι --ήτοι 7% του συνόλου τους-- είναι μωρά κάτω του ενός έτους", προσθέτει η Save the Children.

Οι πλημμύρες και οι άλλες φυσικές καταστροφές ανάγκασαν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια στο Μπουρούντι, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children σε έκθεσή της, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής αντιμετωπίζει από το 2015 βαθειά πολιτική κρίση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους και ωθήσει στην εξορία περίπου 400.000 κατοίκους της χώρας.

Ωστόσο σήμερα "περισσότερο από το 84% των εσωτερικά εκτοπισμένων στο Μπουρούντι (...) έχει εγκαταλείψει την εστία του κυρίως λόγω των φυσικών καταστροφών παρά λόγω των συγκρούσεων, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της στάθμης (των υδάτων) της λίμνης Τανγκανίκα, της δεύτερης μεγαλύτερης της Αφρικής", επισημαίνει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Τον Απρίλιο, η στάθμη της λίμνης είχε ανέβει κατά περίπου 4 μέτρα σε σχέση με τα φυσιολογικά της επίπεδα, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια, σημειώνει η μκο, η οποία δραστηριοποιείται στο Μπουρούντι.

Η μκο, η οποία αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών, υπογραμμίζει ότι αυτά έχουν πληγεί ιδιαίτερα. "Υπολογίζεται ότι 7.200 εκτοπισμένοι --ήτοι 7% του συνόλου τους-- είναι μωρά κάτω του ενός έτους", προσθέτει η Save the Children.

Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά δεν μπορούν πλέον να πηγαίνουν σχολείο και πολλά λαμβάνουν μόνο ένα γεύμα ημερησίως, προσθέτει η Save the Children.

"Ο κόσμος δείχνει ότι έχει ξεχάσει το Μπουρούντι, το οποίο καταβάλλει ήδη μεγάλο τίμημα για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, και τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο", δήλωσε η Μάγκι Κορντ, διευθύντρια της μκο για την Ρουάντα και το Μπουρούντι.

"Βλέπουμε οικογένειες που είχαν στο παρελθόν σταθερή στέγη, όλα τα παιδιά τους στο σχολείο και δύο γονείς που εργάζονταν, να αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές, χωρίς δουλειά, χωρίς τροφή, με τα παιδιά τους να είναι υποχρεωμένα να δουλέψουν για ένα δολάριο την ημέρα για να υποστηρίξουν την οικογένειά τους", τονίζει.

Η μκο επικαλείται επίσης την περίπτωση της Αριέλ, μιας εφήβου το σπίτι της οποίας πλημμύρισε σε μια νύχτα από την αιφνίδια άνοδο της στάθμης της λίμνης και η οποία μεταφέρει και στοιβάζει τούβλα για περίπου ένα ευρώ την ημέρα.

"Τις περισσότερες μέρες τρώω, αλλά κάποιες μέρες δεν έχω να φάω κανένα γεύμα", λέει η 17χρονη.

"Η κατάσταση με τις πλημμύρες έχει γίνει χειρότερη από πριν", σημειώνει από την πλευρά της η Μαρί, αγρότισσα και μητέρα 3 παιδιών. "Φοβάμαι μην πεθάνουν από την πείνα τα παιδιά μου", λέει.

Εδώ και δύο χρόνια, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν καταφέρει πλήγμα σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανατολική Αφρική, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 265 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Αυτές συνδέθηκαν με ένα φαινόμενο που ονομάστηκε "δίπολο του Ινδικού Ωκεανού": μια διαφορά θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική ζώνη του Ωκεανού, που προκαλεί ύγρανση του αέρα και βροχές στην ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP, οι πλημμύρες θα προκαλούν τον εκτοπισμό ετησίως κατά μέσον όρο 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αφρική ως το 2050.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider