Κολομβία: Η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο - 26 νεκροί στις διαδηλώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κολομβία: Η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο - 26 νεκροί στις διαδηλώσεις
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες Πέμπτη να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ “όλων των τομέων” της κοινωνίας κατά την ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες Πέμπτη να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ “όλων των τομέων” της κοινωνίας κατά την ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι.

“Πρέπει να ακούσουμε όλους τους τομείς της χώρας, αλλά η χώρα πρέπει επίσης να ακούσει την κυβέρνηση (…) αυτό περιλαμβάνει όσους διαδηλώνουν αλλά και όσους δεν διαδηλώνουν”, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Μιγκέλ Σεμπάλος, ο οποίος έχει διοριστεί μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Blu Radio.

Την Τετάρτη ξεκίνησαν συνομιλίες υπό την επίβλεψή του, με τη συμμετοχή του Συνήγορου του Λαού, ενός κρατικού οργανισμού αρμόδιου για τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων της εισαγγελίας και των ομοσπονδιών διάφορων οικονομικών τομέων.

Ο Σεμπάλος διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των διαδηλωτών. Στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε “την Εθνική Επιτροπή Απεργίας να συναντηθεί με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο” Μαρία Λουσία Ραμίρες, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Επιτροπή αυτή, η οποία απηύθυνε την έκκληση για διαδηλώσεις, δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει απευθείας με τον Ντούκε.

Ωστόσο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων Central Unitaria de Trabajadores, ο Φρανσίσκο Μαλτές, απάντησε σε βίντεο που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης ότι διάλογος μπορεί να ξεκινήσει “μόλις αποστρατιωτικοποιηθούν οι πόλεις και η ύπαιθρος όπου σφαγιάζουν νέους που διαδηλώνουν ειρηνικά”. Στο μεταξύ “θα συνεχίσουμε την εθνική απεργία”, προειδοποίησε.

Από την πλευρά της η δήμαρχος της Μπογοτά Κλαούντια Λόπες σχολίασε ότι “πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτούς που βρίσκονται στον δρόμο, με τους νέους”.

Το κίνημα αμφισβήτησης, που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου, αρχικά είχε στόχο ένα νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα επηρέαζε πολύ τη μεσαία τάξη εν μέσω οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας covid-19.

Ο Ντούκε απέσυρε το νομοσχέδιο και δεσμεύθηκε να υιοθετήσει ένα νέο χωρίς τα πλέον αμφιλεγόμενα άρθρα, όπως αυτό που αφορούσε την άνοδο του ΦΠΑ.

Όμως το κίνημα αμφισβήτησης --στο οποίο συμμετέχουν συνδικάτα από πολλούς τομείς της οικονομίας, φοιτητές, αυτόχθονες, υπέρμαχοι του περιβάλλοντος-- συνεχίζει με νέα αιτήματα. Οι διαδηλωτές ζητούν τη βελτίωση των πολιτικών για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 800 τραυματιστεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, ο οποίος δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και ημέρες. Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρουν έως και 30 νεκρούς.

Στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Ντιέγο Μολάνο επέρριψε για μία ακόμη φορά τις ευθύνες για τις ταραχές που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις στους πρώην αντάρτες Farc, τους αντάρτες ELN και σε ένοπλες ομάδες.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλώσεις ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικές και γιορτινές. Όμως σε κάποιες πόλεις όπως η Κάλι αμαυρώθηκαν από επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider