H «σπαζοκεφαλιά» που ορίζει πόσα λεφτά θα έχουμε στην τσέπη μας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Ελλάδα πέτυχε ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα το 2024, λόγω των επιπλέον εσόδων που συνδέονται με το φόρο νομικών προσώπων (1 δισ. ευρώ), με τις ασφαλιστικές εισφορές (860 εκατ. ευρώ) αλλά και με τα περίπου 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι τροφοδότησε μία, εξ ίσου μεγάλη, μείωση του χρέους το 2024 και (μετά από διαπραγματεύσεις) οδήγησε σε ένα πακέτο επιπλέον μέτρων στήριξης για το 2025, αλλά και σε εξαγγελίες για νέο πακέτο για το 2026 με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.

Σε αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) ήταν κατά 5 δισ. ευρώ υψηλότερο (στα 11,4 δις ευρώ, από στόχο 6 δις ευρώ) το 2024 ή στο 4,8% του ΑΕΠ, έναντι επίσημου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ. Μαζί με τους τόκους, η χώρα είχε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ.  

Τα στοιχεία για το 2024 εστάλησαν από την ΕΛΣΤΑΤ στα τέλη Μαρτίου (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ) και πιστοποιήθηκαν από την Eurostat στις 22/4, δίνοντας το πράσινο φως για το πακέτο μέτρων. Δηλαδή – μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που περιλάμβαναν τα εν λόγω «πειστήρια» για την διατηρισιμότητα των επιπλέον εσόδων και για το έτος 2025 - έγινε εφικτή η έγκριση πακέτου 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον δαπανών για φέτος.

Εδώ αρχίζει η «σπαζοκεφαλιά». Συνδέεται με 2 δείκτες των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που ορίζονται ανά χώρα και μετρούν την επίδοση των κρατών. Είναι οι μέγιστοι ρυθμοί αύξησης των καθαρών δαπανών ετησίως και σωρευτικά. Οι σωρευτικοί ρυθμοί αύξησης υπολογίζονται με βάση το 2023 ως έτος αναφοράς και χρησιμοποιούνται στην ετήσια παρακολούθηση της εκ των υστέρων συμμόρφωσης (η πρώτη ετήσια έκθεση προόδου προς της ΕΕ κατατίθεται από την Ελλάδα στις 30 Απριλίου).

Το πακέτο στήριξης των 1,1 δισ. ευρώ, οδηγεί σε άνοδο του ετήσιου ρυθμό αύξησης δαπανών του 2024 από το 3,7% (που ήταν το προηγούμενο όριο το οποίο όρισαν πέρυσι οι Βρυξέλλες) στο 4,5%. Αυτό είναι το νέο όριο το οποίο εγκρίθηκε για το 2025 μετά από διαπραγματεύσεις.

Η αλλαγή του ορίου που οδήγησε στο πακέτο έγινε εφικτή (όπως εξήγησε το ΥΠΕΘΟ κατά τις ανακοινώσεις των μέτρων), γιατί το 2024 τα επιπλέον έσοδα από φόρους και εισφορές αντιστάθμισαν την άνοδο των δαπανών και έτσι ο τελικός ρυθμός ανόδου του ετήσιου δείκτη ανόδου καθαρών δαπανών ήταν πολύ πιο χαμηλή του στόχου. 

Έτσι ο 2ος δείκτης (αυτός της σωρευτικής ανόδου δαπανών με έτος βάσης το 2023), έδωσε το έναυσμα για να ζητήσει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες τον επιπλέον «χώρο» για το πακέτο των 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον ειπώθηκε πως φαίνεται να υπάρχει επιπλέον «χώρος» για τα επόμενα χρόνια (έως το 2028 που φτάνει η 4ετής περίοδος προσαρμογής της χώρας)….

Κάπως έτσι είναι οι νέοι κανόνες της ΕΕ. Και αν οι κανόνες αυτοί δεν «ελαστικοποιηθούν» υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων (όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης που και πάλι αναθεωρείται) θα έχουν προφανείς δυσκαμψίες. Δυσκαμψίες με τις οποίες θα πρέπει να προσαρμοσθούμε ως χώρα άμεσα, για να μπορούμε να δίνουμε το «μέρισμα» από την ανάπτυξη και από την απόδοση των φορολογικών/ασφαλιστικών πολιτικών στην οικονομία και στην κοινωνία. Γιατί, αυτή η «σπαζοκεφαλία» των κανόνων ορίζει και πόσα λεφτά θα μπουν στη «τσέπη» μας ως παροχές, αλλά και πόσα λεφτά θα μείνουν στην τσέπη μας αφού πληρώσουμε ως πολίτες ή επιχειρηματίες φόρους και εισφορές…

Όλες οι ειδήσεις

22:35

Κέλλας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όποιος πήρε παράνομα χρήματα θα τα επιστρέψει

22:22

DW: Με καθυστερήσεις 1 στα 3 τρένα στη Γερμανία

22:11

Bloomberg: H ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεχθεί «καθολικό δασμό» 10% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ με αντάλλαγμα εξαιρέσεις - «κλειδιά»

22:11

Ρεκόρ όλων των εποχών για τη μετοχή της Meta με «γκάζι» από AI

22:00

Δεύτερο κερδοφόρο τρίμηνο για χρυσό με άνοδο 5,5%

21:54

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει στην επιλογή Γκίλφοϊλ για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα

21:48

Φωτιά τώρα σε εργοστάσιο στα Μέγαρα - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

21:35

Πυροσβεστική: 48 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

21:26

Η Hellenic Energy επιβραβεύει για 17η χρονιά αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

21:22

Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε αμάχους κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας στη Γάζα

21:15

Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1% - Χειρόγραφες σημειώσεις σε Πάουελ

21:07

Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν υπάρχει δυστυχώς αποτύχαμε αλλά δυστυχώς μας έπιασαν»

21:05

Παράταση έως και 31 Δεκεμβρίου για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

21:00

Μακρόν: Οι δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας

20:53

Ουκρανία: Σχεδόν χίλιοι άμαχοι σκοτώθηκαν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο λόγω πολέμου

20:42

Πτώση 10,4% για το δολάριο στο 2025 - Το χειρότερο εξάμηνο εδώ και 52 χρόνια

20:35

Υπ. Εργασίας: Τέσσερα fake news και τέσσερις αλήθειες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

20:27

Συνάντηση Πιερρακάκη - Μοσκοβισί: «Διαχρονικός φίλος της Ελλάδας»

20:26

Αζερμπαϊτζάν: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι καθώς οι εντάσεις με τη Μόσχα αυξάνονται

20:16

Ιράν: Δεκάδες εκτελέσεις και μπαράζ συλλήψεων μετά τον πόλεμο με Ισραήλ

20:07

Σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία

19:58

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και του e-ΕΦΚΑ - Δείτε τις λίστες

19:56

Seajets: Νέα δρομολόγια με το «Superstar II» στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 2 Ιουλίου

19:50

Αυξημένη διασπορά στη γειτονιά μας καταγράφει η νόσος mpox - Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

19:42

Real Consulting: Μικτό μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή - Πληρωμή στις 26 Αυγούστου

19:42

Δήμας: Παρουσιάστηκε η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ και η μετατροπή της σε ΝΠΔΔ

19:40

Γεραπετρίτης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Άκυρο, ανυπόστατο, χωρίς κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο

19:33

Alter Ego Media: Στα 4,2 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από επανεπένδυση μερίσματος

19:22

To Protergia Picasso προσφέρει σιγουριά για όλους και τον Ιούλιο

19:21

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα ξεκινήσει ο αφοπλισμός των μελών του κουρδικού PKK

gazzetta
gazzetta reader insider insider