H «σπαζοκεφαλιά» που ορίζει πόσα λεφτά θα έχουμε στην τσέπη μας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Ελλάδα πέτυχε ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα το 2024, λόγω των επιπλέον εσόδων που συνδέονται με το φόρο νομικών προσώπων (1 δισ. ευρώ), με τις ασφαλιστικές εισφορές (860 εκατ. ευρώ) αλλά και με τα περίπου 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι τροφοδότησε μία, εξ ίσου μεγάλη, μείωση του χρέους το 2024 και (μετά από διαπραγματεύσεις) οδήγησε σε ένα πακέτο επιπλέον μέτρων στήριξης για το 2025, αλλά και σε εξαγγελίες για νέο πακέτο για το 2026 με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.

Σε αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) ήταν κατά 5 δισ. ευρώ υψηλότερο (στα 11,4 δις ευρώ, από στόχο 6 δις ευρώ) το 2024 ή στο 4,8% του ΑΕΠ, έναντι επίσημου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ. Μαζί με τους τόκους, η χώρα είχε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ.  

Τα στοιχεία για το 2024 εστάλησαν από την ΕΛΣΤΑΤ στα τέλη Μαρτίου (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ) και πιστοποιήθηκαν από την Eurostat στις 22/4, δίνοντας το πράσινο φως για το πακέτο μέτρων. Δηλαδή – μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που περιλάμβαναν τα εν λόγω «πειστήρια» για την διατηρισιμότητα των επιπλέον εσόδων και για το έτος 2025 - έγινε εφικτή η έγκριση πακέτου 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον δαπανών για φέτος.

Εδώ αρχίζει η «σπαζοκεφαλιά». Συνδέεται με 2 δείκτες των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που ορίζονται ανά χώρα και μετρούν την επίδοση των κρατών. Είναι οι μέγιστοι ρυθμοί αύξησης των καθαρών δαπανών ετησίως και σωρευτικά. Οι σωρευτικοί ρυθμοί αύξησης υπολογίζονται με βάση το 2023 ως έτος αναφοράς και χρησιμοποιούνται στην ετήσια παρακολούθηση της εκ των υστέρων συμμόρφωσης (η πρώτη ετήσια έκθεση προόδου προς της ΕΕ κατατίθεται από την Ελλάδα στις 30 Απριλίου).

Το πακέτο στήριξης των 1,1 δισ. ευρώ, οδηγεί σε άνοδο του ετήσιου ρυθμό αύξησης δαπανών του 2024 από το 3,7% (που ήταν το προηγούμενο όριο το οποίο όρισαν πέρυσι οι Βρυξέλλες) στο 4,5%. Αυτό είναι το νέο όριο το οποίο εγκρίθηκε για το 2025 μετά από διαπραγματεύσεις.

Η αλλαγή του ορίου που οδήγησε στο πακέτο έγινε εφικτή (όπως εξήγησε το ΥΠΕΘΟ κατά τις ανακοινώσεις των μέτρων), γιατί το 2024 τα επιπλέον έσοδα από φόρους και εισφορές αντιστάθμισαν την άνοδο των δαπανών και έτσι ο τελικός ρυθμός ανόδου του ετήσιου δείκτη ανόδου καθαρών δαπανών ήταν πολύ πιο χαμηλή του στόχου. 

Έτσι ο 2ος δείκτης (αυτός της σωρευτικής ανόδου δαπανών με έτος βάσης το 2023), έδωσε το έναυσμα για να ζητήσει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες τον επιπλέον «χώρο» για το πακέτο των 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον ειπώθηκε πως φαίνεται να υπάρχει επιπλέον «χώρος» για τα επόμενα χρόνια (έως το 2028 που φτάνει η 4ετής περίοδος προσαρμογής της χώρας)….

Κάπως έτσι είναι οι νέοι κανόνες της ΕΕ. Και αν οι κανόνες αυτοί δεν «ελαστικοποιηθούν» υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων (όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης που και πάλι αναθεωρείται) θα έχουν προφανείς δυσκαμψίες. Δυσκαμψίες με τις οποίες θα πρέπει να προσαρμοσθούμε ως χώρα άμεσα, για να μπορούμε να δίνουμε το «μέρισμα» από την ανάπτυξη και από την απόδοση των φορολογικών/ασφαλιστικών πολιτικών στην οικονομία και στην κοινωνία. Γιατί, αυτή η «σπαζοκεφαλία» των κανόνων ορίζει και πόσα λεφτά θα μπουν στη «τσέπη» μας ως παροχές, αλλά και πόσα λεφτά θα μείνουν στην τσέπη μας αφού πληρώσουμε ως πολίτες ή επιχειρηματίες φόρους και εισφορές…

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γαλλία: Προτείνει νέο «τέλος διαχείρισης» σε μικρά δέματα από το εξωτερικό

23:49

Visa: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 30 δισ. δολαρίων - Αύξηση κερδών στο β' τρίμηνο

23:39

«Πικρά» τα οικονομικά μεγέθη β' τριμήνου για την Starbucks

23:30

Μπέσεντ: Καμία εμπορική συμφωνία μέχρι να το πει ο Τραμπ

23:29

Ρούμπιο: Τέλος η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από Ρωσία - Ουκρανία

23:15

Κέρδη στην Wall Street από το «μυστικό» εμπορικό deal: «6 στα 6» για Dow Jones - S&P 500

23:02

Δύο νεαροί train surfers έχασαν τη ζωή τους στο Βερολίνο

22:48

Πτώση 1,1% για τον χρυσό

22:34

Επανεξελέγη πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο Μάνφρεντ Βέμπερ

22:20

Γερμανία: Προβάδισμα της AfD σε νέα δημοσκόπηση

22:06

Τζόκερ κλήρωση 29/4/2025: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 4,3 εκατ. ευρώ

22:05

Αιχμηρό βίντεο από Κίνα κατά ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ: Αντισταθείτε στον νταή - Δεν θα γονατίσουμε

21:52

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων το πετρέλαιο με απώλειες άνω του 2,5%

21:39

Επικυρώθηκε ο διορισμός του εκλεκτού Τραμπ για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα

21:26

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 98 εκατ. ευρώ

21:16

Πρώτη συμφωνία των ΗΠΑ για δασμούς Τραμπ - Αποκάλυψη του υπ. Εμπορίου

21:11

Ηράκλειο: Νέα σύσκεψη για το γεωδυναμικό φαινόμενο στις Βούτες

21:08

Κεφαλογιάννης: Παραγγελία 8 πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου

20:55

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη η ΝΔ με 24% - Θετικά τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές

20:46

Θεοδωρικάκος: Σταθερή πολιτική μας η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

20:45

Μπλακάουτ και στην ισπανική οικονομία; - Ένας πρώτος απολογισμός

20:40

Λάιεν από ΕΛΚ: Να κάνουμε περισσότερα για την άμυνά μας - Η απειλή της Ρωσίας δεν θα εκλείψει

20:30

Ισπανία: Τουλάχιστον τρεις θάνατοι ενδέχεται να συνδέονται με το μπλακάουτ σε όλη τη χώρα

20:30

Carlsberg: Μποϊκοτάζ σε Coca-Cola και άλλα brands των ΗΠΑ από Δανούς καταναλωτές

20:25

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή

20:20

Πρώτο αίτημα προς ΗΠΑ για εξορύξεις σε διεθνή ύδατα από την καναδική TMC

20:14

ΣτΕ: Διευκρινίσεις για διατάγματα που αφορούν στους όρους δόμησης και τη μη επέκταση οικισμών

20:06

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 3 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος 0,298 ευρώ ανά μετοχή

19:58

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ – Επιτακτική η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

19:53

Μαρινάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider