H «σπαζοκεφαλιά» που ορίζει πόσα λεφτά θα έχουμε στην τσέπη μας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η Ελλάδα πέτυχε ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα το 2024, λόγω των επιπλέον εσόδων που συνδέονται με το φόρο νομικών προσώπων (1 δισ. ευρώ), με τις ασφαλιστικές εισφορές (860 εκατ. ευρώ) αλλά και με τα περίπου 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι τροφοδότησε μία, εξ ίσου μεγάλη, μείωση του χρέους το 2024 και (μετά από διαπραγματεύσεις) οδήγησε σε ένα πακέτο επιπλέον μέτρων στήριξης για το 2025, αλλά και σε εξαγγελίες για νέο πακέτο για το 2026 με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.

Σε αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) ήταν κατά 5 δισ. ευρώ υψηλότερο (στα 11,4 δις ευρώ, από στόχο 6 δις ευρώ) το 2024 ή στο 4,8% του ΑΕΠ, έναντι επίσημου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ. Μαζί με τους τόκους, η χώρα είχε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ.  

Τα στοιχεία για το 2024 εστάλησαν από την ΕΛΣΤΑΤ στα τέλη Μαρτίου (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ) και πιστοποιήθηκαν από την Eurostat στις 22/4, δίνοντας το πράσινο φως για το πακέτο μέτρων. Δηλαδή – μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που περιλάμβαναν τα εν λόγω «πειστήρια» για την διατηρισιμότητα των επιπλέον εσόδων και για το έτος 2025 - έγινε εφικτή η έγκριση πακέτου 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον δαπανών για φέτος.

Εδώ αρχίζει η «σπαζοκεφαλιά». Συνδέεται με 2 δείκτες των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που ορίζονται ανά χώρα και μετρούν την επίδοση των κρατών. Είναι οι μέγιστοι ρυθμοί αύξησης των καθαρών δαπανών ετησίως και σωρευτικά. Οι σωρευτικοί ρυθμοί αύξησης υπολογίζονται με βάση το 2023 ως έτος αναφοράς και χρησιμοποιούνται στην ετήσια παρακολούθηση της εκ των υστέρων συμμόρφωσης (η πρώτη ετήσια έκθεση προόδου προς της ΕΕ κατατίθεται από την Ελλάδα στις 30 Απριλίου).

Το πακέτο στήριξης των 1,1 δισ. ευρώ, οδηγεί σε άνοδο του ετήσιου ρυθμό αύξησης δαπανών του 2024 από το 3,7% (που ήταν το προηγούμενο όριο το οποίο όρισαν πέρυσι οι Βρυξέλλες) στο 4,5%. Αυτό είναι το νέο όριο το οποίο εγκρίθηκε για το 2025 μετά από διαπραγματεύσεις.

Η αλλαγή του ορίου που οδήγησε στο πακέτο έγινε εφικτή (όπως εξήγησε το ΥΠΕΘΟ κατά τις ανακοινώσεις των μέτρων), γιατί το 2024 τα επιπλέον έσοδα από φόρους και εισφορές αντιστάθμισαν την άνοδο των δαπανών και έτσι ο τελικός ρυθμός ανόδου του ετήσιου δείκτη ανόδου καθαρών δαπανών ήταν πολύ πιο χαμηλή του στόχου. 

Έτσι ο 2ος δείκτης (αυτός της σωρευτικής ανόδου δαπανών με έτος βάσης το 2023), έδωσε το έναυσμα για να ζητήσει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες τον επιπλέον «χώρο» για το πακέτο των 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον ειπώθηκε πως φαίνεται να υπάρχει επιπλέον «χώρος» για τα επόμενα χρόνια (έως το 2028 που φτάνει η 4ετής περίοδος προσαρμογής της χώρας)….

Κάπως έτσι είναι οι νέοι κανόνες της ΕΕ. Και αν οι κανόνες αυτοί δεν «ελαστικοποιηθούν» υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων (όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης που και πάλι αναθεωρείται) θα έχουν προφανείς δυσκαμψίες. Δυσκαμψίες με τις οποίες θα πρέπει να προσαρμοσθούμε ως χώρα άμεσα, για να μπορούμε να δίνουμε το «μέρισμα» από την ανάπτυξη και από την απόδοση των φορολογικών/ασφαλιστικών πολιτικών στην οικονομία και στην κοινωνία. Γιατί, αυτή η «σπαζοκεφαλία» των κανόνων ορίζει και πόσα λεφτά θα μπουν στη «τσέπη» μας ως παροχές, αλλά και πόσα λεφτά θα μείνουν στην τσέπη μας αφού πληρώσουμε ως πολίτες ή επιχειρηματίες φόρους και εισφορές…

Όλες οι ειδήσεις

09:37

Γιωτόπουλος: Ο Άρειος Πάγος εξετάζει την αναίρεση της αποφυλάκισης

09:32

Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν οι τιμές μετά την τριήμερη πτώση

09:04

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δηλώνει «αποφασισμένη» να επιβάλει αλλαγή στην Κούβα

08:53

Τουρκία: Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει «απόπειρα πραξικοπήματος»

08:48

Η οικογένεια των 15,5 δισ. ευρώ από το τσιμέντο

08:47

Gen Z: Τα ψυχικά προβλήματα έχουν διπλασιαστεί στους νέους την τελευταία δεκαετία

08:44

Λίβανος: Νεκροί δύο άντρες από ισραηλινά πυρά

08:32

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Final 4 της Αθήνας - Απόλυτα ελεγχόμενη η μετακίνηση των φιλάθλων

08:21

Ρωσία: Κατέρριψε ουκρανικά drones που κατευθύνονταν σε Μόσχα και Γιαροσλάβλ

08:14

Γάζα: «Καταστροφική» ανθρωπιστική κρίση καταγγέλλουν ΜΚΟ

08:10

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 160 νεκροί, 671 ύποπτα κρούσματα

08:05

Tetra Pak Ελλάς: Διατηρεί τον τζίρο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ και ποντάρει σε συσκευασίες νέας γενιάς

07:55

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σήμερα για εξηγήσεις 11 βουλευτές

07:48

Quest: Ισχυρή ρευστότητα και διάθεση για εξαγορές - Οι κλάδοι που έδωσαν ώθηση

07:42

Ο Τραμπ στέλνει 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία

07:32

Ο Ντοστογιέφσκι… πάει στην Καρυστιανού - Ο Τσίπρας ιδρώνει τη φανέλα της «Μπάρτσα» - Ο «καθαρός διάδρομος» της ΝΔ

07:19

Συγκρατημένη αισιοδοξία ΗΠΑ για την επίτευξη προόδου στις διπλωματικές διεργασίες με το Ιράν

07:11

Ρεύμα: Πώς τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 1,23 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια

07:08

ΜΕΤΚΑ: «Stay tuned» για το IPO στο Χρηματιστήριο - Έρχονται ανάπτυξη και εκπλήξεις

07:02

Ενεργειακός πυρετός αυξήσεων - Η Eurobank στο δρόμο του μεταξιού - Η τρελή ζήτηση

07:00

Χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ: Ανοιχτή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων - Oι προϋποθέσεις και οι «κόφτες»

23:59

Πύργος του Άιφελ: Τμήμα της παλιάς σκάλας πουλήθηκε για 450.000 ευρώ σε δημοπρασία

23:47

Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Μπεν Γκβιρ

23:36

Ο Λευκός Οίκος αναβάλλει υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για ΑΙ από Τραμπ

23:24

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

23:12

«Πράσινη» η Wall Street με ιστορικό υψηλό για Dow Jones - Απώλειες 1,77% για Nvidia

23:00

Ιμάμογλου, Γιαβάς και CHP για Οζέλ: «Πολιτικό πραξικόπημα» και «παρέμβαση στη δημοκρατία»

22:50

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

22:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

reader insider