Άντεξε στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο, διατηρώντας τις 700 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άντεξε στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο, διατηρώντας τις 700 μονάδες
Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 700,43 μονάδες, με τον τζίρο στα 76,98 εκατ. ευρώ. «Γκάζι» από τις τράπεζες που έφτασαν στις 383 μονάδες.

Άντεξε στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας, να βρει βηματισμό και να σταθεροποιηθεί το επόμενο διάστημα πάνω από τις 700 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί για ακόμη μια συνεδρίαση Δευτέρας ένα σημαντικό «play», συνεχίζοντας με κεκτημένη ταχύτητα.

Παράλληλα σε ένα ρευστό κλίμα λόγω κορονοιού, η ψυχολογία είναι τόσο ευμετάβλητη που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκτιμήσεις, όπως τονίζει στο insider.gr o Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής.

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 700,43 μονάδες, με τον τζίρο στα 76,98 εκατ. ευρώ. Οριακή άνοδο 0,05% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 1.657,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,69% στις 383,11 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταφέρει να βγάλουν άμεση αντίδραση από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει κέρδη 61,7%, της Eurobank 66,3%, της Alpha Bank 57,9% και της Τράπεζας Πειραιώς 69,7% από τις αρχές του μήνα. Τη Δευτέρα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κααγράφει άνοδο 6,58% της Alpha Bank 3,63%, της Εθνική Τράπεζας 2,3% και της Eurobank 2,23%,

Παράλληλα όπως είχε ηδη αναφέρει το insider.gr μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τα ξένα funds κλείνουν τα βιβλία τους οπότε έως τότε υπάρχει διάθεση για window dressing, oδηγώντας ενδεχομένως σε μια ανοδική κίνηση τον Γενικό Δείκτη. Παράλληλα, και τον Οκτώβριο, συνεχίστηκαν οι εκροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, που διατηρούν θέση πώλησης, -κάτι που προβληματίζει- φτάνοντας τα 60,14 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 627,84 εκατ. ευρώ για το 2020, με τους Έλληνες επενδυτές να σημειώνουν εισροές ύψους 60,15 εκατ. ευρώ και 627,93 συνολικά.

Από την άλλη στις 30 Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί το rebalancing της MSCI, με τον δείκτη MSCI Greece Standard να μένει με το ελάχιστο όριο των τριών μετοχών που υπάρχει για τις αναδυόμενες αγορές, με τη μετοχή του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Jumbo, και την Motor Oil να περνάει στον Small Cap. Εκεί αναμένονται σημαντικές εκροές στα τέλη του μήνα, και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα απορροφηθούν, ώστε η μετοχή να μην δεχθεί ισχυρές πιέσεις, ενώ και η συγκυρία στον κλάδο της ενέργειας θα δώσει κατεύθυνση.

Από την άλλη η μετοχή της Aegean βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών τη Δευτέρα καταγράφοντας απώλειες άνω του 10%, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σχέδιο στήριξης της εισγημένενης από το Ελληνικό Δημόσιο και τους μετόχους της.

Το σχέδιο προβλέπει την στήριξη της εταιρείας με 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο με τη μορφή αποζημίωσης για την περίοδο των lockdowns αλλά και ταυτόχρονη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 60 εκατ. ευρώ με την συμμετοχή των μετόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο, όπου και εκδηλώθηκε η πανδημία στην Ελλάδα, η πτώση των αφίξεων άγγιξε το 95%, προκαλώντας υψηλές ζημιές στην αεροπορική εταιρεία. Κάπως έτσι η κρατική βοήθεια έρχεται να καλύψει ένα τμήμα των απωλειών της.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πότε θα γίνει η Γενική Συνέλευση, αλλά και σε ποια τιμή και με ποιους όρους θα γίνει η αύξηση μεοχικού κεφαλαίου και πόση θα είναι ακριβώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider